Reklama

Reklama

Temná hvězda

  • Česko Dark Star (více)
Trailer

Čtyři astronauti v hlubokém vesmíru likvidují planety nevhodné k osídlení v hvězdném systému. Kromě vychytralého ufona si musí poradit s porouchaným počítačovým programem a "chytrou bombou", která sama sebe považuje za Pána Boha. V začátku své tvorby se režisér John Carpenter vydal do relativně blízké budoucnosti, tedy do poloviny jednadvacátého století, kdy lidský druh začal kolonizovat celý široký vesmír. Dark Star je futuristická vesmírná loď vyzbrojená speciálními bombami určenými ke zničení planet nevhodných k osídlení člověkem. Jednoho dne se bomba, která má být vypuštěna na planetu porouchá, a její "vyšší mysl" se odmítne odpoutat od lodi. Hrozí, že zničí vesmírnou loď i s bizarní posádkou. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Carpenterova absurdní vize budoucnosti. Posádka složená z totálních hipíků. Vizuál a triky jak z filmů Eda Wooda. Chytrá bomba co se rozhodla, že prostě exploduje a už se nebude dohadovat s palubním počítačem. Tohle prostě nejde nemilovat. Mnohými uživateli jak už je zjevný v komentářích nepochopený debut pro scénáristu a režiséra kteří to o nějakých pár let později dotáhli sakra daleko. Lahůdka brakové tvorby.85% ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

V mračnech vesmírného prachu a mlhovinách, parseky daleko, tam poletuje loď Dark Star. Temný úkol v temném vesmíru plní potemnělé duše astronautů - ničit planety a nesledovat zmar svého života. Vraždit čas. Obejmout stereotyp. Vždyť stereotyp sice smrdí, ba páchne nudou, ale jeho náruč je hřejivá náruč jistoty. Proč hledat vzrušení, proč hledat inteligentní život, když jsem na nezničitelné reznoucí koleji cesty od zničené planety ke zničené planetě? Vzrušení patří do snů, možná na Zem. Sem patří škodolibý smích, zmar, špína a prázdnota, kterou je třeba učinit ještě prázdnější. Během dvaceti let mise, se jim zdařilo vyprázdnit vesmír od 19 planet a 4 osobností. A vlastně ještě jedné osoby. Rozklad vesmíru a rozklad sebe sama. Jen bomby jsou svěží a odhodlané - jen ony opravdu žijí... ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Úsměvně špatné triky je třeba překousnout, přeci jen už má Carpenterova dlouhometrážní prvotina za sebou nějaké to léto, o nízkém rozpočtu nemluvě. Jinak je Mrtvá hvězda překvapivě slušná zábava, občas si ve své absurdnosti tykající s tvorbou Monty Pythonů. Filozofické debaty se světyničící bombou, plážový balon jako mimozemšťan, nedostatek toaletního papíru, ponorka a Carpenterova svérázná odpověď na otázku, jak taky může dopadnout samota ve vesmíru (parodické drápky zaťaté do Kubrickovy Space Odyssey). "95% pravděpodobnost existence inteligentního života v mlhovině Koňské hlavy." "Takový kraviny mi nehlaš. Najdi něco, co můžu odpálit." ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Centrální počítač posádce. Určená planeta byla zničena. Gratuluji......... Hudba : John Carpenter. Úvodní píseň se jmenuje "Benson Arizona" a zpívá jí Bill Taylor. Dan O´Bannon si ve filmu zahrál Painbacka, film si sám sestříhal, produkoval, podílel se na speciálních efektech, dělal výpravu, scénář a sám si to i režíroval. CITÁT - Skladovací prostor číslo 9 provedl minulý týden samodestrukci a tak jsme přišli o celou lodní zásobu toaletního papíru.......... Film má dinosauří triky i efekty a tak mě to moc nebavilo. Jen jsem chtěl vědět jak vypadá film, který má docela vysoké hodnocení. No, nic moc, už jsem holt jiná generace. CITÁT - Počítač bombě číslo 20 - vrať se do pumovnice........ Film je celkem nudný s příšerným dialogem a já ho vlastně celý protrpěl. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Nemohu pochopit, proč je tahle Carpentrova sci-fi skoro úplně neznámá. Čirou náhodou jsem ji zahlédla v televizi v odpoledním (!) programu a je to perla. Dark Star je antitezí Star Treku. Není to zrovna pozitivní film - popravdě je dost depresivní. Rozhodně je však legrační - svým tichým způsobem. Otrávení astronauti putují kosmem a rozptylují své nudné dny vyhazováním planet do povětři. Vesmír je pustý a bezútěšný. A dříve než vše krásně špatně skončí - uvidíte myšlenkovou rozcvičku počítače uvnitř atomové hlavice. Počítač začne napřed Deckartem ("Myslím, tedy jsem"), pokračuje v duchu Berkeleyho (popře existenci vnějšího světa) a skončí u Bible ("Budiž světlo"). Pak již jen výbuch a tichá cesta nekonečným vesmírem ke smrti. Nechtěl snad Carpenter natočit Dr. Divnolásku jako sci-fi? Podívejte se prosím příště na tenhle opomíjený film. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (17)

  • Bomby jsou vyrobeny z modelů návěsu a závodních autíček. V některých záběrech lze dokonce spatřit jméno autíčka – Matra. (HellFire)
  • Konec filmu je inspirován sci-fi povídkou „Kaleidoscope“ Raye Bradburyho. Ta vypráví o skupině kosmonautů vznášejících se ve vesmíru. Pouze dva z nich zůstanou v rádiovém spojení. Jeden z nich je odnešen zářícím meteorickým rojem a druhý spadne na planetu jako zářící hvězda. Některé z dialogů jsou přesným přepisem z povídky. (HellFire)
  • Vesmírné obleky jsou vyrobeny tak, aby se podobaly figurce „Major Matt Mason“ od hračkářské firmy Mattel, která byla v mírně pozměněné podobě použita pro záběry z dálky. (HellFire)

Reklama

Reklama