Reklama

Reklama

Šílenství

  • Česko V zajetí šílenství (více)

Obsahy(1)

Pojišťovací vyšetřovatel John Trent (Sam Neill) je pověřen prozkoumáním náhlého zmizení fenomenálního hororového spisovatele Suttera Cane (Jürgen Prochnow). Ten má těsně před uzávěrkou své doposud nejlepší knihy, ale stále nedoručil poslední kapitolu. Trentovi se podaří lokalizovat zapomenuté městečko v němž spisovatel pravděpoodbně žije i čerpá inspiraci pro své zneklidňující příběhy. Spolu s Caneovou editorkou Lindou Styles (Julie Carmen) se vydávají po spisovatelových stopách. Začínají se kolem nich však dít podivné věci, občané městečka se chovají zvláštně a až nápadně připomínají postavy jednotlivých knih. Trent se domnívá, že jde jen o zvrhlý způsob jak upozornit na novou knihu, ale je tomu skutečně tak? (TobRieper)

(více)

Recenze (378)

Algernons 

všechny recenze uživatele

Vysoce originálně pojatý mysteriozní horor, který doporučuju všem co teď paří Alana Wakea 2. Nejlépe prodavaný autor knih Sutter Cane se ztratil a to co píše, se možná stává skutečností. Na scénu tak přichází skvěle napsaný i zahraný nejlepší pojišťovací vyšetřovatel v okolí. Ten se rozhodne tuhle záhadu rozlousknout. Carpenter se tu vydává do pro něj neprobádaných vod, až Lynchovské abstraktnosti a nestálosti. Film opravdu skvělým způsobem probádává a zpracovává hlavní nápad. Celý snímek oplývá nepřijemným tajemnem, které vás zahákne od prvních vteřin snímku a nepustí vás až do samotného finále. Opravdu miluju režii, silný vizuál a střih tohoto filmu, který funguje absolutně zázračně. Carpenter si tak nepohrává jen s hlavou hlavního hrdiny, ale i diváka. Normálně oceňuji krátké kondezované filmy, ale zrovna u Šílenstvím mám pocit, že by tomu deset až patnáct minut navíc prospělo. Díky tomu by proměna a vývoj některých postav nemusel působit tak urychleně, stejně jako samotný finále. Přesto jde o jedinečný film, který mě strašně moc baví. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Nikdo mi nevymluví, že z téhle geniality nebral Lynch pro Lost Higway. Obdivuhodné míchání různých rovin – hranice šílenství a normality, dějových vrstev (co je reálné – retrospektiva v psychiatrické léčebně, část v Hobb´s End - očividný děj knihy - nebo filmové zpracování?), metafora na ovlivňování člověka náboženskou fikcí nebo vliv umění na člověka, kterážto linie zůstane očividná, ať už film interpretujete jakkoliv. Nejinspirativnější snímek, jaký jsem viděla za dlouhou dobu. ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Tak teraz neviem, či som pozerala Johnov film, alebo Sutterov film. A kto vlastne režíroval ten film podľa Sutterovho románu? Lebo nebol v titulkách. Či to John? A pozerala som ho vlastne? Nejaká som domotaná ... doslova šílená. Film to bol dobrý, zaujal od začiatku do konca. Sam bol úžasný, muzika typická, príšery neskutočne amatérske a ako vždy strašne pomalé, ale raz som sa parádne zľakla. Viete kedy? ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Ano, bylo to dobré, především úplný konec mě dostal, ten opravdu stál za to. Ale 5* prostě dát nemůžu, a to ze dvou důvodů. Zaprvé by to mohlo být trochu míň překombinované a zadruhé ty trapné triky, dobře je to rok 1994, ale kdyby třeba Carpenter ty vyloženě trapné stvůry tolik neukazoval, mohlo to být mnohem lepší a staršidelnější. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

John Carpenter si trochu, svojim výrazne autorským spôsobom, zafilozofoval nad prelínaním fikcie a reality a je v tom cítiť aj značný cynizmus. Aký vplyv majú na nás knihy alebo filmy? A čo tie hollywoodske? Ešteže tu je, resp. vo svojich zlatých časoch, bol Carpenter a my sme sa mohli za prvé previnilo zabávať a za druhé ešte aj popremýšľať, okrem spomínaného aj nad potenciálnou predurčenosťou ľudského osudu či manipulatívnosťou spoločnosti. In the Mouth of Madness neposkytuje jednoduché odpovede a ak by ich poskytol, tak by vlastne stratil svoj skutočný zmysel. Nenapísal to De Luca náhodou ako nejaký interný fórik pre Kinga? VIDENÉ ZNOVA 6/23: Až na druhý krát som si všimol, že Neill pozerá v telke kúzeľné céčko Robot Monster. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (18)

  • Všechny citáty z Caneových děl jsou ve skutečnosti z povídek H. P. Lovecrafta, zejména z povídky Krysy ve zdech. (gjjm)
  • Sam Neill měl film původně režírovat. (D3VIL)
  • Budova psychiatrické léčebny ze začátku filmu je ve skutečnosti čistička vod v Torontu. Byla využita i v jiných filmech, avšak od 11. září 2001(teroristický útok na WTC) je natáčení uvnitř zakázáno. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Tvůrci Hry o trůny chystají Lovecrafta

Tvůrci Hry o trůny chystají Lovecrafta

13.12.2019

Dvojice tvůrců seriálového hitu Hra o trůny David Benioff a D. B. Weiss teď po opuštění Star Wars projektu má konečně volné ruce k chystání svých nových věcí exkluzivně pro Netflix. Několika set… (více)

Reklama

Reklama