Reklama

Reklama

Žádnou jinou možnost peklo cizinecké legie a pouště nenabízí... Ti muži prošli peklem první světové války – a přesto si asi málokdo z nich dokázal představit, co je čeká v cizinecké legii. Jaký drill, jaká disciplina, jaké pohrdání všemi obyčejnými lidskými hodnotami kromě kázně a slepé poslušnosti. A teď jsou tady, uprostřed děsivé marocké pouště, obklopeni nepřátelstvím, které čtou z očí každého domorodce, jehož potkají. Hrstka sebevrahů, děsící se okamžiku, kdy se roztříštěné domorodé kmeny spojí proti společnému nepříteli. Tady snad může přežít jen takový dobrodruh, jako je lupič klenotů Marco. Mrštný, veselý chlapík, který se nezalekne žádné překážky a který dokáže z každé životní situace – i když je to někdy takřka neuvěřitelné – vytěžit jiskřičku optimismu. Ani poušť ani legie mu to ovšem neusnadňují... Dobrodružný film s hvězdným obsazením, jemuž dominují Terence Hill v roli Marca, Gene Hackman jako americký major, dobře chápající nesmyslnost svého poslání, Catherine Deneuveová jako krásná paní Picardová, která přijela do pouště hledat svého otce a Max von Sydow jako fanatický archeolog, odhodlaný vědě obětovat všechno a každého. (Česká televize)

(více)

Recenze (88)

El Loco 

všechny recenze uživatele

Dosť som sa na tento film tešil, ale dostal som pieskom do očí...Tak nudný a zbytočný film som už dávno nevidel. Otrasný, ba až priam smiešny scenár, úbohé herecké výkony a galaktická nuda. Keď som mal 9 rokov, tak bol Terence Hill jedným z mojich idolov, ale teraz keď sa nad tým tak zamyslím, nechápem prečo...Asi to bolo tým vekom...To jeho hopsanie, škľabenie sa a pozérske hrdinstvo ma privádzalo do takej zúrivosti, že som to chcel vypnúť už po 20-tich minútach...K tomu pripočítajme diletantsky napísané dialógy, veľmi nedôveryhodne vykreslené charaktery a nelogicky konajúce postavy a výsledkom je jednoducho scenáristický prepadák...Podrobnejšie sa k tomuto snímku vyjadrovať nemienim, bola by to totiž strata času. Van Dammeov Legionár je oproti tomuto vrcholné umelecké dielo..:-)..P.S. : Jedinú hviezdičku dávam za Genea Hackmana... ()

Krchy 

všechny recenze uživatele

Na film z prostředí cizinecké legie obsahuje překvapivě málo akce. Chybělo mi také výraznější prokreslení ostatních postav (i když Hackman s Hillem si vystačí sami, to zase jo). Naopak velice příjemný konec (odkojený současnou tvorbou jsem čekal nějaký hipísácký nesmysl s odchodem hlavního hrdiny z Legie a jeho doživotní deziluzi). Váhal jsem mezi čtyřmi a pěti, nakonec jsem se rozhodl tu pátou nedat, možná si to rozmyslím, až to znovu uvidím. A na to se chystám každopádně, ať už kvůli Marseillaise na začátku, prvnímu setkání s nepřítelem uprostřed nebo závěrečné bitvě. ()

Reklama

mirec88 

všechny recenze uživatele

Opäť sa mi potvrdilo, že staršie filmy, ktoré nie sú veľmi známe sú o to lepšie. Výborný snímok, ktorý vás prekvapí svojou surovosťou, ale vlastne to tak bolo. Začínajúci Terence Hill pridal do inak dosť krutého snímku trocha humoru, ale našťastie nie veľa a bolo to fajn. Aj tak je to dosť smutný, emotívny, ale veľmi silný príbeh. Úžasný preslov Gena Hackmeana a Terenca Hilla to ešte potvrdzuje. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když jsem si po skončení filmu zkoušel v hlavě odůvodnit s řím přesně na mě film udělal tak silný dojem, dospěl jsem k názoru, že to není v příběhu jako takovým, ale v postavách . Tady kraluje postava majora Fostera, kterej po drsňáckou slupkou tvrdý discipliny dokázal vždy ve správný čas, těm správným lidem říct fantastický slova a celej film tak během několika sekund změnil v nesmírně silnou protiválečnou retoriku. Postava Terence Hilla toho v průběhu filmu zase až tak přílši nenamluví, ale rovněž se jedná o mistrovsky napsanou postavu, hlavně v závěru. Na první pohled herecky hodně odlišný mezinárodní obsazení filmu, tady předvedlo mistrovský výkony. To, že film ani na chvíli neťape na místě je především jejich zásluha. I když o tom teď přemýšlím, tak bych asi měl zmínti i režiséra, protože dát takovouhle hereckou bandičku do kupy a vytěžit z ní maximum je hodně dobrá práce a spousty scén bylo natočeno dokázal natočit s mimořádným citem pro emočno a napětí. Hold komu čest, tomu čest. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem čekal, že půjde o nudný neplastický film plný mluvícíh hlav. Och, jak jsem se mylíl. Tohle bylo dost drsné pokoukaníčko. V legii můžete skutečně jenom pochodovat nebo zemřít. Postupem času mi to začalo připadat působivé natolik, že všechny mé vyhrady vzal čert. Přiznám se že místy jsem se už těšil až to skončí a ta atmosféra hrůzy bude za mnou. Závěrečnou velkou bojovou scénu už jsem zvládal velmi obtížně a musel jsem si ji trochu zrychlit aby mi úplně nehráblo. Ta působivost byla ohromná. Navíc jsem se konečně seznámil s Hackmanem a viděl Terrenceho v takové vážné roli, kterou zahrál geniálně a mnohdy mu stačil jenom jeden ozbrojující pohled. Ale vracet se k tady tomu snímku už nikdy nebudu a konec jsem nějak nepochopil. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • Oficiálním heslem legie je „Honneur et Fidélité“ (Čest a věrnost). Nikoliv často zmiňované „Pochoduj nebo zemři“. To se stalo pouze nepsanou pravdou, vycházející ze zkušenosti. (sator)
  • Postava El Krima byla napsána podle skutečné osoby, revolucionáře Abd el-Krima (1882 - 1963), vůdce ozbrojeného revolučního povstání na severovýchodě Maroka. (Snorlax)
  • Pochoduj nebo zemři si vybral Quentin Tarantino na svůj první Quentin Tarantino Film Festival v Austinu (Texas, USA) v roce 1996. (Snorlax)

Reklama

Reklama