Reklama

Reklama

První znamení: Přichází satan!

  • USA The First Omen (více)
Trailer 13

Obsahy(1)

Když je mladá američanka poslána do Říma, aby začala sloužit církvi, narazí na temnotu, která ji přiměje zpochybnit vlastní víru a odhalí děsivé spiknutí, které doufá, že přivede zrození inkarnovaného zla. (Falcon)

Videa (7)

Trailer 13

Recenze (148)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Už začiatok, kde sa zaspomínalo na pamätnú scénu prebodnutím knaza som tušil, že film ma neosloví a skoro vždy môj prvý dojem neklame a teraz to bolo tiež tak. Už tato scéna bola na mna príliš výstredná a cítil som z nej, že pani režisérka chce na divákov zapôsobiť neobyčajným štýlom, ale mne osobne to pripadalo už prehnané a to pokračovalo celým filmom. Vizuál je úchvatný a celý ten umelecký nadych z tohto filmu robí  nevšednú filmovú záležitosť, ale mne rozhodne viac vyhovovali formy starších častí. Je to tu všetko moc prekombinované a esteticky vzhľad filmu tu prevyšuje samotný obsah a to ja filmu málokedy odpustím a teraz tu výnimku určite nespravším. Chcel som ist na to do kina, ale som rad, že sa tak nestalo aj keď si uvedomujem, že v kine by to mohlo byť oveľa dynamickejšie, ale i tak som rad, že som ho videl z pohodlia domova, to celkom stočilo. Rozhodne tento film má aj bude mať fanúšikov, ale z tejto celej série bude jeden z mála, u ktorého opakované pozretie nebudem siliť. Slabé 3*. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ toto bude asi jedno z najväčších sklamaní v roku 2024, tak nejako sa mi nepodarilo presvedčiť ani kinoparťáka ani nikoho iného na návštevu kina a treba povedať že som za to celkom vďačný. Aj keď je pravdou že najmä značka Omen vystrelila moje očakávania do výšin a preto konečný výsledok bol sklamaním a myslím si že toto by nezachránilo ani veľké plátno. Škoda, čakal som určite viac. ()

Reklama

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Proč světu filmové zábavy prominout nekonečnou snahu točit prequely, sequely a další zbytečná pokračování a nastavování pomyslnou kaše? Protože jednou za čas přijde takovýhle film, jež překoná všechny představy a stane se zářící hvězdou. První Omen je pomalá krasojízda a něco, co se mi bude na mysl vracet dlouho. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Prequel, u kterého jsem měl konečně pocit, že jen účelně neparazituje na slavné značce. Hnedka na začátku dokázal film vtáhnout do 70.let a to jak celkovou dobovou atmosférou, tak vizuálem. Nevím, jestli to byl jen můj pocit, ale místy mi připadalo, že se dívám na něco, co vzniklo před padesáti lety. Na atmosféru podkreslenou náboženskou hudbou si také nemohu stežovat a těch pár drsných momentů stálo fakt za to. Fajn je i příběh, u kterého evidentně někdo přemýšlel a konečně nezklamali ani herci. Výtky míří k napětí, které jsem tady místy až bolestně postrádal a částečně i k příběhu, ačkoliv výše píšu, že se mi líbilo. -SPOILER- Že chce církev skrze Satana přivést lidstvo zpátky k víře je v pořádku. Ostatně žhář-požárník není v běžném životě nic až tak výjimečného. Nicméně nějak jsem nepochopil, jak chce církev Ďábla kontrolovat. Tohle vysvětlení mi tady chybělo. Ale tak třeba se ho dočkáme v dalším díle, na který bych s chutí podíval. 80% ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

The First Omen má s pôvodným filmom pramálo spoločné a výraznejšie napojenie na kultový horor príde viac-menej až na záver. Novinka Arkasha Stevensona úplne bez problémov obstojí aj ako samostatná jednotka. Stopáž bola trochu dlhšia, no tvorcovia väčšinu času vedia ako pracovať s atmosférou, pričom len málokedy sa uchýlia k lacným jump scares. Nell Tiger Free je skvelá a prajem jej ďalšie hodnotné roly. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (26)

  • Když Maggie (Nell Tiger Free) přijede do Říma, kardinál Lawrence (Bill Nighy) jí vysvětlí, že mezi italským obyvatelstvem dochází k lidovým bouřím, jejichž motivem jsou mimo jiné studenti nespokojení se státem a církví svatou. To je historicky přesné: po sociální revoluci v Paříži v květnu 1968 se to rozšířilo do dalších zemí po celé Evropě. V Itálii trvala od roku 1969 do konce osmdesátých let, tedy v období, které je v zemi známé jako „Olověná léta“. (Johnny.ARN)
  • David S. Goyer o snahe film sprístupniť aj mladším divákom, ktorá narážala na tvrdý odpor: "Film sa svojou povahou zaoberá hrôzou týkajúcou sa ženského tela a myslím si, že v tom existuje dvojaký meter. To sa ukázalo pri vyjednávaní s ratingovou komisiou. Existuje viac zhovievavosti, keď sa hororovo ukazuje mužské telo než je to u ženského."  (Arsenal83)

Reklama

Reklama