Reklama

Reklama

První znamení: Přichází satan!

  • USA The First Omen (více)
Trailer 13

Obsahy(1)

Když je mladá američanka poslána do Říma, aby začala sloužit církvi, narazí na temnotu, která ji přiměje zpochybnit vlastní víru a odhalí děsivé spiknutí, které doufá, že přivede zrození inkarnovaného zla. (Falcon)

Videa (7)

Trailer 13

Recenze (148)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

The First Omen má s pôvodným filmom pramálo spoločné a výraznejšie napojenie na kultový horor príde viac-menej až na záver. Novinka Arkasha Stevensona úplne bez problémov obstojí aj ako samostatná jednotka. Stopáž bola trochu dlhšia, no tvorcovia väčšinu času vedia ako pracovať s atmosférou, pričom len málokedy sa uchýlia k lacným jump scares. Nell Tiger Free je skvelá a prajem jej ďalšie hodnotné roly. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Prequel k The Omen (1976) a celkově šestý díl, do této série. Jak moc to sedí či nesedí k těm starším filmům nevím a je mi to asi tak nějak jedno, protože tenhle typ Hororu nevyhledávám a chuť zhlédnout první příchod Satana, asi jen tak mít nebudu. Každopádně, tahle novinka, se mi celkem líbila, i přes svoji délku, mi to celkem rychle uteklo a nezaznamenal jsem na sobě, nějaké silnější znudění. Atmosféra jemně temná, pěkné vyobrazení tehdejšího Říma, hlavní ženská postava byla fajn a došlo i na několik slušně nechutných scén - autonehoda, díra v hlavě, porod. Váhal jsem mezi tři - čtyry, ale už teď cítím, že tohle mi dlouho v paměti neutkví. ()

Reklama

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tady mi srdíčko docela plesá, protože nejen že tu máme konečně kvalitní horor z pera ženské režisérky, ale tak trochu mi její komorní, nenásilný a plíživý styl připomínal zlatá léta tvorby Jamese Wana, který v první řadě nikdy nesázel na agresivní CGI a posazoval stvůry do kouta a čekal, až si jich všimnete. Za mě umně použitá kombinace stylů starších sedmdesátkových hororů s moderními prvky, prozíravými tématy a dobrým obsazením. Udrželo to mou pozornost i při únavě a nenechalo mě to zaspat, což se mi u dnešních tuctových kinohororů stává poměrně často. Potěšil i tribute legendární scéně z Possession s Isabelle Adjani. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Potešilo navedenie na pôvodný film. Ten ale zostal neprekonaný. Prvý Omen je žánrový pilier na ktorom stavajú iné horory. A v tom ho máločo dokáže prekonať. Jednak filmu škodí fakt, že vieme ako to všetko skončí. A zároveň snaha tvorcov pripraviť si novú pôdu pre prípadne ďalšie pokračovania. Zápletku pozorný divák prekukne takmer okamžite a skutočne desivých alebo nepríjemných scén je tu trestuhodne málo. Atmosféru to má aj nejaké pozitívne doplnky - scéna kontrakcií pred kostolom, ale celkovo sa jedná skôr o sklamanie. Ale určite je to lepšie ako Nepoškvrnená ( hoci tá ma s týmto filmov až príliš veľa spoločného). Priemer. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Tie 3* tomu dám ale je to s odretými ušami. Niečím zvláštnym si ma ale film získal hneď od začiatku. Možno pomohlo že som si pozrel v rovnaký deň aj pôvodne dielo, celkovo si totiž myslím že ho treba vidieť ak chcete tento prequel doceniť. Možno som len po traileroch čakal väčší prúser, neviem. NTF hraje parádne, (to som nečakal vôbec) film si dáva na čas, vyslovene desivo nepôsobí skoro vôbec ale uznávam že sa tu dbá na atmosféru. Priame odkazy a záverečné prepojenie tiež potešilo ale poďme k negatívam. Cením že napriek jasne daným mantinelom kvôli existencii pokračovania skúša scenár prekvapiť, no najdôležitejší zvrat bol tak priehľadný až som sa chytal za hlavu. Ešte k tomu sa nás veľmi nešikovne snažia zavádzať, no proste katastrofa. Ja osobne som to prekukol hneď a iba sa ďalej utvrdzoval. Vizuál tiež trochu sklamal (až moc krát som si spomenul na druhú Mníšku) čo je škoda, zasadenie v 70. rokoch môže byť silný bonus, nestalo sa. No a úplný záver v podobe Hollywoodskeho priživovania sa na známej značke ani nejdem komentovať. Dúfam že nedostaneme množstvo nezmyselných spin-ofov. Ak máte radi Donnerovu klasiku, nečakajte zázraky. Toto je citeľne slabšie. Nahnevaný ale asi tiež nebudete. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (26)

  • David S. Goyer o snahe film sprístupniť aj mladším divákom, ktorá narážala na tvrdý odpor: "Film sa svojou povahou zaoberá hrôzou týkajúcou sa ženského tela a myslím si, že v tom existuje dvojaký meter. To sa ukázalo pri vyjednávaní s ratingovou komisiou. Existuje viac zhovievavosti, keď sa hororovo ukazuje mužské telo než je to u ženského."  (Arsenal83)
  • Když Maggie (Nell Tiger Free) přijede do Říma, kardinál Lawrence (Bill Nighy) jí vysvětlí, že mezi italským obyvatelstvem dochází k lidovým bouřím, jejichž motivem jsou mimo jiné studenti nespokojení se státem a církví svatou. To je historicky přesné: po sociální revoluci v Paříži v květnu 1968 se to rozšířilo do dalších zemí po celé Evropě. V Itálii trvala od roku 1969 do konce osmdesátých let, tedy v období, které je v zemi známé jako „Olověná léta“. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama