Reklama

Reklama

Zápisník alkoholičky

  • Slovensko Zápisník alkoholičky (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Celovečerní film Zápisník alkoholičky vypráví dramatický příběh mladé ženy bojující se závislostí na alkoholu. Hlavní hrdinkou (byť se jako hrdinka mnohdy nepůsobí) je mladá maminka, která se rozhodla nevzdat, nastoupit léčbu a bojovat se svým démonem i o svou rodinu. Jak těžké je si problém s pitím přiznat? Proč není překážkou závislosti ani malé dítě? Kde vzít sílu se léčit a co následuje poté? Na tyto a mnohé další otázky odpovídá autentická a upřímná filmová zpověď abstinující alkoholičky. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (111)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Na nový český film určitě nadprůměrná kvalita. Skutečný příběh ženy na mateřské, která se díky lahvím alkoholu čím dál víc vzdaluje realitě i své rodině, na mě rozhodně zapůsobil. Líbila se mi i hudba a atmosféra filmu, ale především herecký výkon představitelky hlavní role. Tereza Ramba je Paní herečka! ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem nečekala… Film držel mou pozornost celou stopáž a vzbudil ve mně nejednu emoci. Všechny nálady, pohnutky a emoce asi pochopí víc ženy (nebo se jich to více dotkne). Obzvlášť ženy s dětmi. Dokud jsem nezačala jezdit po kamarádkách, které už mají děti a jen tak lehko nikam nemůžou, tak bych to asi taky nepochopila. Jakmile ale vidíte ty dříve energické a inteligentní ženy, jak jsou doma celé dny samy s dítětem a jediné jejich požehnání jsou 2 hodiny dětského spánku, pochopíte film víc, než byste chtěli. Dokud jsem to neviděla na tolika vzorcích, nikdy bych si nedovedla představit a asi ani nepochopila větu, že obětujete vlastní život pro výchovu. Každá na mě na návštěvě mluví jak na děcko, starají se o mě jak o 3letou a mluví jen o dětech. Což jim vůbec nemám za zlé. Vždy je vyslechnu, naladím se na jejich notu a děti si převezmu, aby měly chvíli „klid“. Návštěva kamarádek s dětmi je zkrátka skvělá antikoncepce. Většinou mě ani nepřesvědčí, když po 3 hodinách stěžování si, řeknou všechny magickou větu: „ale je to krásný, Veru.“ Ale to jsem odbočila… Hodně si všichni stěžují na střih. Mně se líbil. Byl účelový, abyste se ještě více dokázali vžít do hlavní hrdinky a její zmatenosti. S časovými skoky jsem taky problém neměla a chápala jsem, kde v ději se zrovna nacházíme. Asi 2x jsem se regulérně rozbulela… A to při konfrontacích s tchýní a při krmení jogurtem. To mě fakt vzalo nejvíc… Hodně se mi nelíbí odsuzování v komentářích, že to bylo blbá alkoholička. Ne každý má tak odolnou psychiku. Nikdo neodsuzuje manžela (ty blbý dveře tam sakra dát mohl), vypečenou rodinku nebo nebere v potaz očividné genetické predispozice k pití. Tím neomlouvám, že zkrátka začínat neměla. Jen se snažím dívat i z druhé strany barikády na toto zajímavé téma. Tereza Ramba hrála skvěle a naprosto jsem jí věřila její postupný rozklad. Líbil se mi taky zpracovaný její vnitřní svět. No zkrátka mi to sedlo a jako ženská jsem v ní asi viděla víc, než jen blbku, která se z nudy začala ožírat a lusknutím prstu s tím nedokázala přestat… ()

Reklama

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

''Ty vole, to bylo dobrý,'' bylo první, co kámoš po projekci (na které jsme mimochodem (bohužel) byli jedinými pod dvacet + jedinými muži) řekl. Oba dva jsme byli jak na trní - já určitě -  a neschopni pořádně racionálně uvažovat či se schopni hnout - já určitě. Tenhle film má totiž neuvěřitelný účinek (nástup úzkosti zaručen), ať už kvůli příběhu (u kterého je jediná malinká chybka, občasné nechronolické vyprávění) nebo kvůli zvuku, který v jinak tiché atmosféře jednotlivé impulsy předává jak nějaké řezání nožem. Tereza Ramba (mimochodem moje oblíbenkyně) hraje jak o život (ostatní skvěle sekundují) a nějaká ta soška k ní určitě najde cestu. Jediné, co mohu (bohužel) vytknout, je skutečnost, že film občas až moc počítá s divákovou znalostí ať už názvu filmu, či anotace, tudíž veškeré alkoholové scény tlačí na sílu strašně dopředu už od začátku a nenechá tomu moc přirozenější vývoj. Během filmu jsem chtěl dát trochu nižší hodnocení, ale sakra, ono to nějak nejde. 8/10 více ZDE: ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Na Zápisník alkoholičky jsem se těšil, už jen proto, že si látku vzal zkušený Svátek, jehož Úsměvy smutných mužů patří mezi nejsilnější české filmy posledních let. Zápisník nicméně tak dobrý není, přesto má silnou hereckou oporu v Rambě, ale i sekundujícímu Fingerovi či Lukešové. König mě moc nepřesvědčil, ale budiž. Skvělá je i hudba, která je znepokojivá, melancholické, ale nestrhává pozornost. První dvě třetiny mají skvělou gradaci, napětí, dramatičnost, ale v poslední fázi to tvůrci ke škodě uspěchali a "věc" se vyřešila jednou větou. Vzhledem k tématu a celému filmu to byl faul do vlastního hráče. Škoda. ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Úžasný film, je skoro neuvěřitelné, jak realisticky a věrohodně dokáže Dan Svátek zobrazit takto vážná témata. Úsměvy smutných mužů mě nadchly, když jsem je viděl poprvé, a tento film se mi upřímně líbí o trochu víc. Děj v tomto filmu mi přišel mnohem více působivý a realistický. Tereza Ramba předvedla neuvěřitelný výkon v hlavní roli, a ostatní herci byli také skvělí. Prezentace byla výborná a místy zajímavě stylizovaná. Trochu mi vadilo použití několika zvukových efektů, ale jinak je po technické stránce film perfektní. Hudba byla také skvělá, i když místy trochu kýčovitá. 9/10 ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Film je natočen na základně knihy, kterou napsala Michaela Duffková a kde vypráví svůj příběh o své závislosti na alkoholu a složité léčbě. (Katka189)
  • Když ve 4. kapitole Ondřej (Miloslav König) jí u své maminky (Barbara Lukešová) svíčkovou, sleduje přitom v televizi fotbalový zápas Evropské ligy mezi Slavií Praha a Sevillou, který se odehrál 14. 3. 2019. Slavia v něm slavně zvítězila v prodloužení 4:3 a postoupila tak do čtvrtfinále, kde později nestačila na londýnskou Chelsea. (ELBobes)
  • Herečka Tereza Ramba (Míša) nejdřív roli odmítla a vrátila scénář, protože měla velkou obavu z toho, že by tu roli nemohla ustát. (Katka189)

Reklama

Reklama