Reklama

Reklama

Zápisník alkoholičky

  • Slovensko Zápisník alkoholičky (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Celovečerní film Zápisník alkoholičky vypráví dramatický příběh mladé ženy bojující se závislostí na alkoholu. Hlavní hrdinkou (byť se jako hrdinka mnohdy nepůsobí) je mladá maminka, která se rozhodla nevzdat, nastoupit léčbu a bojovat se svým démonem i o svou rodinu. Jak těžké je si problém s pitím přiznat? Proč není překážkou závislosti ani malé dítě? Kde vzít sílu se léčit a co následuje poté? Na tyto a mnohé další otázky odpovídá autentická a upřímná filmová zpověď abstinující alkoholičky. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (122)

PabloFuentes 

všechny recenze uživatele

Skvělé! Tereza Ramba si jde pro Lva. Mám tady z komentářů ostatních pocit, jako bych viděl úplně jiný film. Mně to přišlo dějově srozumitelné, chování hlavní hrdinky logické, někdy se tedy chovala přehnaně hystericky, ale taková byla její postava od začátku filmu a to i ve střízlivosti. Jediný problém bych viděl v té obrovské zkratkovitosti, která nastala v momentě, kdy šla Míša na léčení.  Střih a je zdravá. Za mě asi jediná část, která filmu uškodila. Chápu ale, že tvůrci nechtěli, aby film trval dvě hodiny. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Rozdrobené do jednotlivých výjevů, skládačka drobných scének, ilustrace pro výuku, jak vypadají scény ze života alkoholika. Jako imprese funguje velmi dobře, současně zrychlený závěr vypadá až příliš optimisticky. Není to klasické těžké drama o propadu do závislosti, dnu a těžkém boji o návrat. Ramba hraje skvěle a výborně je zvládnutý i fyzický propad, kdy se zvyšující se množství konzumovaného alkoholu pomalu propisuje do vzhledu. Není to špatné jako náladový film. ()

Reklama

CaptainCzech 

všechny recenze uživatele

Silné téma, skvělá Ramba a tím končíme. Zbytečně je tu všechno zrychleně, to co by potřebovalo jít do hloubky zůstává pouze na hladině. Hlavní postava nám je zobrazena od začátku jako alkáč a tak není divu jak to s ní dopadne. To samé je u léčebny. Jedna probdělá noc bez chlastu a jste vyléčení. Potenciál to mělo, ale nakonec je tu více záporů než kladů. I tak, ale dávám slabé 3* jelikož to není Troškovina nebo slaďárna s Langošem. ()

Terezinka198 

všechny recenze uživatele

Škoda, že nebylo více scén z léčebny. Moc mě dějová linka rodiče-dcera nezajímala, to dítě tam bylo jenom, aby se působilo na city a byl přece "důvod" se léčit. Za mě bod dolů, protože to neustálé řvaní začalo velmi rychle štvát i mě. (Ukamenujte si mě, je mi to fuk.) Líbilo se mi však zakomponování "scén", kdy Tereza Ramba tvrdila, že nepila, že spadla, kdy zapomněla, že vaří a jenom usnula apod. a postupně se záběry konečně odkrývaly (scéna, jak vyhazuje lahve do kontejneru), jakoby sama začala vnímat trochu svůj problém ve chvíli, kdy už byl větší.. Samozřejmě její postupná proměna vzhledu byla v tu chvíli na místě. Srovnání s Úsměvy smutných mužů (které pořád považuju za nejlepší český film, co se alkoholu a celkovému boji proti tomuto "démonu" týče) se nabízí. Ale dělat ho nebudu. Ačkoliv mají podobné téma alkoholu a protialkoholní léčení, každý film ho pojal po svém. Bohužel, Tereza Ramba pro mě nebyla dostatečně přesvědčivá, aby ta její realita působila dostatečně syrově a odpudivě ani ve mně nevyvolala soucit. A i když nám v letním kině propršel skoro celý film a slyšet bylo jednu chvíli každé druhé slovo, odcházím s myšlenkou, že nebudu mít problém si film zase někdy pustit. To prohrabávání se lidskou psychikou mě hold baví. ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Bohužel národním sportem není hokej, či fotbal, tam se národ semkne, jen když jde o medaile, a pokud to nevyjde, tak přece "já jsem to říkal..", ale nýbrž chlastání.. Nejde o lidi, kteří si každý týden zajdou "na jedno" (a vypijí pět), to je jen mírný alkoholismus, jaký sice poživatelé nepřiznají, ale vlastně to nikomu neškodí. - Ponaučení č. 1: Jakákoli nepříjemná abstinence proklamuje závislost.  Téhle disciplíně kralují ti, kteří do sebe denně lijí láhve různých barev jednu za druhou a tváří se, že nemají problém, i když den co den nevědí, čí jsou. - Ponaučení č. 2: Alkohol, který nemá barvu nepijete, protože Vám chutná, navíc brzy ji z Vás taky sejme... Na motivy vlastních zážitků a delirický rán Michaely Duffkové vyprávěný příběh o jedné mladé mamině v domácnosti, která si čekání na rodinu živícího manžela zkracuje chlastem. Ale co má dělat, když jsou všichni proti ní, rodiče manžela ji od začátku nechtějí, až najednou i manžel začne zpívat stejně. - Ponaučení č. 3: Bez ohledu na to, jaké soukromí a jiné benefity Vám rodiče slibují, nikdy s nimi nebydlete.. Zápisník alkoholičky na to běžné civilizační téma zpracovává, tvůrci ho právě pro potlačení jeho všednosti protkali řadou stylisticky symbolistických náhledů do duše hlavní hrdinky sršící von Trierovskou inspirací, jenže trošku dvousečně, jelikož českého diváka, kterého Zápisník alkoholičky v kině potřebuje to definitivně ztratí.. Vedle Vlastníků životní výkon Terezky Ramba, akorát všechno co Zápisník alkoholičky dělá jsme mohli vidět už v Úsměvech smutných mužů, a to obšírněji a s nadhledem.. /viděno v kině/ 60% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Když ve 4. kapitole Ondřej (Miloslav König) jí u své maminky (Barbara Lukešová) svíčkovou, sleduje přitom v televizi fotbalový zápas Evropské ligy mezi Slavií Praha a Sevillou, který se odehrál 14. 3. 2019. Slavia v něm slavně zvítězila v prodloužení 4:3 a postoupila tak do čtvrtfinále, kde později nestačila na londýnskou Chelsea. (ELBobes)
  • Natáčení trvalo tři měsíce, v Ústeckém kraji filmaři strávili 13 natáčeních dní. Vedle Dubice pracovali také v Ústí nad Labem, Mněteši na Roudnicku nebo Církvicích na Ústecku. Natáčelo se také v Praze a v Dobřichovicích, kde se filmaři na pár dní ubytovali v protialkoholní léčebně, kterou provozuje právě autorka knižní předlohy Michaela Duffková. Natáčení skončilo v červnu 2023. (rakovnik)
  • Herečka Tereza Ramba (Míša) nejdřív roli odmítla a vrátila scénář, protože měla velkou obavu z toho, že by tu roli nemohla ustát. (Katka189)

Reklama

Reklama