Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mima Kirigoe je členkou oblíbené hudební skupiny CHAM!. Dobře rozjetou kariéru se rozhodne opustit a stát se herečkou, ale některým jejím fanouškům se tato životní změna nelíbí. Faxem jí přijde zpráva, která ji nazývá zrádcem. Na internetu Mima objeví stránku, kde je do detailu popisován její každodenní život. Má stále větší pocit, že ji někdo sleduje. Mladá herečka se chce dostat na vrchol co nejdříve, proto si zahraje znásilněnou dívku a nafotí lechtivé snímky... (Fabienne)

(více)

Recenze (131)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Vždycky mě potěší, když si stáhnu nějaký film, od kterého absolutně nic nečekám a nakonec mě dostane. Tohle je případ i Perfect Blue. Je mi upřímně jedno, že ta animace není nijak extra zmáknutá, podle mě Satoši Kon má své filmy animované (viděl jsem i Herečku tisíciletí), protože by nesehnal tolik peněz a herců, aby ten film v hrané podobě vypadal přesně podle jeho představ. A určitě zkouknu i celou filmografii Satoši Kona, jelikož z jeho čtyř filmů jsem viděl dva a oba mě dostaly. Ale k hodnocení: Perfect Blue je psycho thriller, který je psycho fakt hodně a má zatraceně silnou atmosférou, která místy trošičku připomene i Lynche. Přitom se v podstatě jedná o jednoduchý příběh, ale způsob jeho vyprávění z něj dělá něco neskutečného. A podotkněme, že tohle celé je anime! Možná nechápete mé překvapení, ale už delší dobu tvrdím, že u animovaného filmu se člověk opravdu nemůže bát (pokud teda nejste dítě). Perfect Blue moje tvrzení narušilo a já jsem za to rád, protože udělat něco takového z anime... To teda klobouk dolů. Hodně se mi tady líbí i to, že zde nejsou zbytečné scény, zbytečné dialogy, žádná vata, prostě jedna psycho scéna střídá druhou, dohromady to dává smysl a nezastaví se to před ničím. Prostě nářez. Že by se mi začalo líbit anime, o tom silně pochybuji, ale budu rád, když narazím na nějaké, které bude vypadat jako ty od Satoši Kona. 5* ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Mindfuck jak prase! Naprosto temný thriller, kde opravdu nevíte, čemu máte věřit. Mnohaúrovňové vyprávění je ale bravurně zvládnuté. Pecka. Skvělá animace (převážně v rychlých pasážích, jinak je to zase samý staťák a 6 fps), skvělý příběh. Nejspíš ale bude potřeba vidět víckrát. Jo a proč název Perfect Blue se mi odhalit nepovedlo. ()

Reklama

farfalla 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film. Možná i proto, že původně se měl natáčet jako hraný, ale zemětřesení v Japonsku zničilo studio v Kobe, a tak tvůrci přešli na finančně nenáročnější animovanou verzi. Film je natočený podle románu Yoshikazu Takeuchiho. Animace už několikkrát použité zápletce příběhu dováva styl a přidané tajemno. Také zdvojený zločin v reálném životě i v natáčeném filmu oživilo zápletku. Úspěch je jako droga a mnoho lidí ztrácí perspektivu skutečného sebe. Tady je to samotná herečka/zpěvačka, fanoušek, kamarádka/manažerka, postava ve filmu. V honbě za štěstím a úspěchem může být těžké zůstat nohama na zemi a dokázat rozlišovat mezi sny a realitou. Na konci filmu ten pohled na město vypadá jako reálný záběr - skvělá animace. [O rozdělených osobnostech jso utaké filmy - The Three faces of Eve a Sybil.] ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

I podle zdejších komentářů zřejmě není možné nevybavit si při sledování filmu Lynchovu tvorbu, tak bych je rád trochu porovnal. Obojí se vyvíjí jako solidní zprvu reálný thriler s temnější a lehce depresivní atmosférou a obojí svého diváka absolutně zmate. V tomto případě se však závěr vrátí zpět do reality, a tak po skončení divák nekroutí hlavou a nehledá, kde by začal. Dokud jsem si nepřečetl Divočákův komentář, myslel jsem si, že řešení je jedno a poměrně pochopitelné. Po delším uvažování mi došlo, že to tak snadné nebude, podívám se podruhé, ale má verze by mi ke spokojenosti stačila. Proto by Perfect Blue by měl vyhovovat i těm, kteří Lynche zrovna nemusí. Jediné, co mě trochu zklamalo, byla animace, kterou by si film v roce 1997 mohl dovolit na vyšší úrovni. ()

buzzwoody 

všechny recenze uživatele

Překvapivě hutné mysteriózní psychologické drama, kde začíná být příběh postupem času podáván ve formě jednotlivých střepů roztříštěné mozaiky, misty přecházející v tak surrealistické střepiny, že z nich pak ve finále vlastně nejde poskládat skutečně jednotný význam, a který dokáže dotáhnout k takhle silně znepokojivému vyznění skutečně jenom japonský animák. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (6)

  • Madonna zakomponovala části filmu do doprovodného videa písně "What it Fells Like for a Girl" během jejího turné Drowned World. (DailyDreamer)

Reklama

Reklama