Reklama

Reklama

Hitler: Vzestup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Zrození ďábla (více)
Trailer

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. sv. válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí. O šílenství „jeho boje“, o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová… Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (360)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Dosť dobre na TV produkciu. Führera už stvárnilo množstvo hercov a aj keď Bruno Ganz (Pád Tretej ríše) bol asi najlepší, aj Robert Carlyle sa v tejto nacistickej roli našiel. O druhej svetovej je to natočeného požehnane, ale Vzostup zla je výnimočný práve tým, že umožňuje stáť u zrodu Hitlerovho nacistického Nemecka. Celkom verne sa to drží faktov a je skutočne obdivuhodne, ako sa vynikajúci rečník Hitler, dostal od krčiem až do samotného čela ríše. 1. diel - 85% Druhý diel mi príde trochu slabší, zatiaľ čo v prvom sledujeme Hitlera ako buduje svoju stranu, v tej druhej vidíme viac s jeho života čo ma osobne moc nezaujalo, ale ako náhle vidíme ako naloží s Ernstom Röhmmom alebo príhovor v Mníchovskom divadle budí pozornosť. Zriedkavý film v tomto žánri, ale o to viac cenný. 2. diel 80% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Arrow: vsichni ti opravdu moc dekujem za tve nadherne, neobycejne a dechberouci zazitky. Cpat se dopredu se urcite vyplatilo, aby si obecenstvo mohlo vychutnat tvuj herecky talent, ktery jsi jiste mohl v plne parade rozvinout jako komparsista....no dobra ted vazne (pro ty co to nepoznali - to predtim byla ironie). Opomenu fakt, ze to povazujes za jeden z nejlepsich filmu co jsi videl a ohodnotil jsi ho 3*. Ale lidi, takoveto komentare si opravdu muzete posetrit na debatu s kamosema na ucnaku. Zvlast k takovemu vybornemu filmu, jakym H:TROE jiste je. Na TV film opravdu brilantne zpracovano a jedna z nejlepsich roli R.Carlylea, jeho Ada je asi ten nejvernejsi, jakeho jsem kdy videl. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý, na to, že jde o televizní film. Rozhodně jde o (v rámci možností) dobře zvládnutou studii Hitlerových motivů a psychologie. Samozřejmě, že je zjednodušující (ono tam toho v tomhle ohledu mimochodem nesedělo víc), ale mělo-li se to nacpat do 179 minut a neztratit přitom srozumitelnost, jsou takové kompromisy pochopitelné. Výtka, že se Carlyle na roli Hitlera nehodí typově je ovšem oprávněná. 80% ()

AllShallFall odpad!

všechny recenze uživatele

Vzestup zla..? Historie je velkou iluzí. To, co jsme dostali o Hitlerovi, Německu a 2.sv válce, to jsou zprávy vítězů. Vítězové píší dějiny. Kdyby tu valku vyhráli Němci, hrdina a nehrdina by byl úplně nekdo jiný. Lidé se ptají, co udělali Němci Židům, ale už se nikdo neptá, co udělali Židé Němcům. Dnešní pohled je pouze jednostranný. Lidé věří tomu, co jim média naservírují a už je nezajímá druhá strana mince. Věříme jen tomu, čemu tento systém chce abychom věřili. Skutečnosti, pravda, fakta jsou zahozeny a byly zahozeny, aby se tu pravdu nikdo nedozvěděl. Tak jako křesťané pálili knihy, prosazovali jen svou pravdu, tak kapitalismus prosazuje tu pravdu svou. Pokud si myslíte něco jiného, nebo máte byť jen malé jiné tušení a mínění, jste automaticky označen za blázna, co to nemá v hlavě v pořádku, jste neonacista, xenofob a rasista.  To, co jsme viděli je jen ubohá propaganda kapitalismu a to co tu vsichni píší, co vědí a jak si myslí, že znají dějiny, jen jen chabé papouškování příběhu vymyšleného a zpracovaného lháři. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Nie je to sice Schindlerov zoznam, ale husia koza vam bude naskakovat od uvodnych titulkov az po uplny zaver. Ako pisu ostatni, z obycajneho chlapca sa stala ,,obluda'' sfanatizovana vlastnymi nezmyselnymi predsudkami, okratena o prirodzene ludske city, poznacena nenavistou a tvrdiaca, ze to vsetko robi v mene Boha - aky paradox. Clovek, ktory sposobil asi najvacsie sialenstvo v historii, opantaval a zmagoril davy, plnil si vlastne poziadavky a spraval sa ako ... neuroticky psychopat. Je to tak otvorene a tak krute, ze nenachadzam slov. Nebyt dospelaka, ktory mi vysvetloval politicke machinacie, asi by som nedokazala vsetky tie informacie naraz vstrebat. Nateraz mi je jasne, ze tento film je vynikajuci a hrozny zaroven. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Původně měli producenti v záměru ukázat Hitlera z té lepší stránky, ale po protestech ze strany Židovských skupin bylo od nápadu upuštěno. (hellstruck)
  • Producent filmu bol odvolaný potom, čo prirovnal vojnu prezidenta Busha proti terorizmu s udalosťami, ktoré viedli k vzostupu Hitlera a nacizmu. (martincba)
  • Když Ersnt Hanfstaengl (Liev Schreiber) poslouchá poprvé Hitlerův projev, je možno za Hitlerem na chvilku vidět vlajku se svastikou. To ale není možné, protože Hitler přišel z představením symbolu svastiky až později u Hanfstaengla na večeři. (Bobek27)

Reklama

Reklama