Reklama

Reklama

Hitler: Vzestup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Zrození ďábla (více)
Trailer

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. sv. válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí. O šílenství „jeho boje“, o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová… Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (360)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem o něco víc. Spíše o dost víc. Celý film(pokud nepočítáme jeho rozdělení na dvě části) vypráví o životě Adolfa Hitlera předtím než začla druhá světová válka. Film mě nevtáhl do děje a připadal jsem si jako člověk co sleduje pár herců bez zájmu a zábavy. Robert Carlyle není špatný herec, ale když jsem se na něj díval viděl jsem stále JEN Roberta Carlyle a né Adolfa Hitlera. Musím však uznat, že asi jednou za 40 let se najde herec, který zahraje Hitlera přesvědčivě a věrohodně. Celkově jde o zajímavý televizní film. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To najhoršie, čo môžeme robiť, je nerobiť nič.“ V prvom rade sa musíte zmieriť s tým, že niekto ako Adolf Hitler má film. Dokument samozrejme beriem, to je dôležité, pretože nesmieme zabúdať na šialených netvorov. Potiaľto všetko OK. Lenže niekto múdry zrazu dostal nápad urobiť z Hitlera hrdinu hraného filmu. A s tým mám etický problém. Že to má 177 minút, to je jedna vec. To, že Robert Carlyle (inak expert na pošukov - Trainspotting, Pláž) ide prekvapivo na pol plynu a jeho stvárnenie Adolfa Hitlera je miestami až matné, to je druhá vec. Petrovia Stormare a O ´Toole, plus Liev Schreiber, sú oveľa lepší a zaujímavejší. Hoci film v druhej polovičke konečne aspoň trocha chytí tempo, na mňa vôbec nefungoval a vlastne som bol dosť znechutený. Obsadiť Hitlera do titulnej úlohy a hodiť milióny zavraždených civilov na to, že sa mu ako malému vysmiali za primitívne obrazy, sa mi zdá ozaj troška zľahčujúce a povrchné. Alebo mi niečo ušlo? 50 % ()

Reklama

Eliott 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí filmu Dunkirk a Nejtemnější hodina jsem si chtěl také tématicky pustit film z druhé strany (i když valstně časově oboum zmíňeným filmům předchází). Film je to výborný a velice zajímavě natočený, jak si Adolf postupně vybudoval v podstatě z ničeho natolik silnou pozici. Mohu říci že bych klidně vydržel koukat i na 3 část, která by se odehrávala za války. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto brutalni televizni film, na kterem nikde nepoznate, ze je televizni a ktery by mohl klidne jit do kina. Samozrejme kulisy nejsou nijak uzasne jako u vysokorozpoctovych filmu, ale svuj ucel plni perfektne a uplne staci. Film stavi predevsim na vykonu hlavniho predstavitele a Robert Carlyle svou roli zvladnul naprosto bezchybne. Ostatni herci hrajou taky vyborne, je zde spousta hvezd, vetsinu z nich nejspis nepoznate, ale krome Roberta Carlylea me zaujal Peter Stormare, ktery je taky hodne drsny. Nevim nakolik se film opira o realne udalosti, predevsim co se tyce Hitlerovo detstvi, ale je zde krasne videt vyvoj od chudacka, ktery pusobi spis smesne az po naprosteho silence z ktereho sel mistama strach. Nazev filmu je naprosto presny. Dale me hodne zaujala hudba, ktera je naprosto vyborna a skvele dokresluje atmosferu. A ze to ma hodne hustou atmosferu. Ty Hitlerovo projevy plne nenavisty jsou naprosto uzasne a pritom strasne. S plnym hodnocenim zatim pockam, protoze to ct1 rozdelila na 2 dily, ale uz ted to vypada, ze to na tech 5 bude. Tak bohuzel po shlednuti druheho dilu musim rict, ze to moje ocekavani zcela nesplnilo. Opet tu jsou skvele herecke vykony, opet se tu preskakuje v deji, ale bohuzel uz to je spis takove politikareni. A zaver me vyslovene nastval, jako kdyby si tvurci rekli, ze to proste musi najednou koncit, takze zbytek Hitlerova zivota je tu jen jako textove informace. Pres to vsechno to je ale velice dobry televizni film, ale na tech 5* to nebude. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Robertu Carlylovi jsem Hitlera ani okamžik nevěřil, protože se mu prostě přes veškerou snahu maskérů či stylistů nepodobá ani malinko. Ale to nevadí, stejně jako nevadí poněkud zjednodušující pohled na Hitlerovu "kariéru". Před těmi cca 5 lety, kdy jsem snímek viděl poprvé, mě totiž seznámil s obdobím, o kterém jsem téměř nic nevěděl. Nejedná se o výukový film ani dokument, takže přivřu oči i nad jistou uměleckou licencí, která z Hitlera v tomto filmu činí ještě většího ubožáka, než kterým asi skutečně byl. Jinak filmařské kvality jsou nezpochybnitelné, hlavně když si člověk uvědomí, že se jedná o televizní film. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Producent filmu bol odvolaný potom, čo prirovnal vojnu prezidenta Busha proti terorizmu s udalosťami, ktoré viedli k vzostupu Hitlera a nacizmu. (martincba)
  • Část filmu se natáčela i na zámku Osov (okres Beroun). Jednalo se o pokoj pro Evu Braunovou (Zoe Telford) a Hitlerovu pracovnu. Podle tvrzení osovské kronikářky tvůrci všechny obrazy stihli natočit během jednoho dne. (Eluin)
  • Geli (Jena Malone) při rozhovoru se svým přítelem o vztahu se strýcem Adolfem (Robert Carlyle) řekla svému příteli: „Je to stvůra. Nemáš ponětí, co po mě chce.“ Spekulovalo se o tom, že Adolf svou neteř Geli, která později spáchala sebevraždu, sexuálně zneužíval. (Nick321)

Reklama

Reklama