Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejsou to už děti, a přesto touží po pochopení a lásce vlastních rodičů...  Snímek, ve kterém James Dean ztvárnil svou typickou roli mladého rozervaného hrdiny, se po více než čtyřiceti letech stal filmem téměř kultovním. Jako jeden z prvních se zaměřil na svět problematické dospívající mládeže, která nemůže najít kvůli chybějícímu zázemí své místo ve světě kolem. Citová otupělost a zločinnost těchto stále ještě dětí je tu ukazována jako důsledek naprostého nepochopení rodičů, kteří nedokáží překročit hranice svého světa a naslouchat svým ratolestem. Jak otřesně zní komentář jednoho z mladých hrdinů: "Děti ovšem nejsou nijak zvlášť žádoucí. Jsou hlučné a obtížné, nemyslíte? Proto je dětský pokoj umístěn stranou. Až budete mít děti, oceníte toto zařízení. Mohou vyvádět a vy to ani nezaznamenáte. Zavřete je tu a do smrti je už neuvidíte..." Vedle životní role Jamese Deana si tu připomeneme i neméně slavnou a půvabnou Natalii Woodovou v postavě Judy. Ti pozornější poznají v jednom z chlapců z party mladistvých i Dennise Hoppera. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (288)

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Byla jsem dosti skeptická k tomu, že by film z 50. let mohl skrz hlavní postavu oslovovat diváka i po pětapadesáti letech od svého vzniku. Rebel bez příčiny tak činí. Vymezení a vzpoura proti usedlému střednímu věku, dysfunkčním vztahům v rodině a ve škole - zbabělým otcům a dominantním matkám, proti frajírkům, kteří útočí jen v bandě, proti nehybnému společenskému řádu, snaha vydobýt si porozumění a vynutit komunikaci. Nadčasový film. James Dean poprvé ve své roli nepochopeného rebela, a už zatraceně dobře. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Film, jehož výpovědní hodnota je dnes nulová. Vše je vyumělkované, přehnané a žel místy trochu nedomyšlené. Šestnáctiletí fracci, kteří jsou v jádru vlastně strašně dobří, na sebe útočí noži, hopsají auty ze skal, pobíhají po městě s pistolí v kapse a házejí svým otcem jen proto, že ten zrovna není s to odpovědět na jejich existenciální otázky. Holčině vybuchne přítel a ona, bez jediné slzy, či alespoň náznaku rozrušení, padá do náruče do té chvíle psychicky nevyrovnaného Deana. Ten, chytřejší než všichni ostatní, hned ví, že to bude láska na celý život. Že by to bylo tím, že Deanovi, hrajícímu šestnáctku, bylo v té době už čtyřiadvacet? Jeho marné pokusy zahrát pubertální vzdor a snahu vyprostit se zpod kontroly rodičů pomocí záškubů těla a bizarním svíjením posouvají snímek jen hlouběji a hlouběji do bahna průměrnosti. Zbytečné! ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Podobne nadhodnotený film som dávno nevidel. Ani by mi tak nevadil časový sklz, ktorý prekonal, tu nešlo o efekty, ale o príbeh. Ten má niečo sledovať, zaujať, no tu neznamenal pre mňa takmer nič. Príbeh mi doslova trhal oči a uši. Dialógy ako zo stredoveku, naivita v top ten (dva dni po smrti priateľa vyzná smútiace dievča lásku inému; Platón si nevšimne, že mu vybrali z pištole závobník, ktorý sám robí 1/2 váhy atď). Čo bolo vlastne na filme rebelské?! To, že niekto súperí v jednej scéne o česť za to, že mu povedali zbabelec?! Možno v starovékých tradíciách. Alebo že sa opije? Veď je to smiešne. Jediné, čo som si z neho odniesol bolo to, že som zistil, že James Dean sa bohovo podobá na Jamesa Franca a že slovenský dabing v mojich očiach znova klesol. 45%. ()

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Ach, tak tohle je životní zklamání. Teda hned po tom, co už je jasný, že ze mě nebude Česká Miss, anžto jsem si svou liknavostí prošvihla věkový limit. Asi jsem čekala moc, protože si na rebely bez příčiny odjakživa potrpím, ale tady jsem teda žádnýho neviděla. Doba holt přitvrdila a dneska už nestačí hodit vajgla vedle popelníku, aby z vás byl hrdina podsvětí. Ale jinak to James Dean zahrál skvěle, zvlášť práci s obočím lze označit za brilantní. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Vzbura mladej generácie bola v 50 a 60 rokoch výraznejšie než kedykoľvek predtým. V tomto období vzniklo nespočetne veľa literárnych a filmových príbehov, ktoré rozoberali neľahký osud mladých ľudí, nútených konfrontovať sa so svetom, ktorý pre nich nemá porozumenie a v ktorom sa zmietajú v neistote a strachu. Rebel bez príčiny je jedným z týchto filmov. Nicholas Ray nakrútil jeden z najpôsobivejších príbehov mladej generácie vôbec, jeden z tých od ktorých nedokážete odtrhnúť oči. Jednak vďaka hereckým výkonom s ktorých najvýraznejší je sympatický James Dean alebo vďaka kompozícií záberov a tempe celého príbehu, ktoré strieda dramatické pasáže s tými miernymi a robí to tak sofistikovaným spôsobom, že myšlienka, ktorú sa snaží prezentovať sa stáva dominantnou a výraznou, že sa automaticky stáva ťahúňom, rôznych zápletiek, ktoré smerujú do nevyhnutného konca. Hlas stratenej generácie volal po vzbure a dostalo sa jej Rebela bez príčiny. Jeden z najlepších dôkazov Hollywoodskeho systému a príbehovosti a jeden z najvýraznejších filmov, filmovej histórie. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (51)

  • James Dean nosil ve filmu podobně jako v dalších džíny značky Lee. Módní odborníci se dlouho domnívali, že má ve filmu na sobě džíny značky Levis. Těm ale dával přednost v osobním životě. (Fenk)
  • Role studentky Judy po boku Jamese Deana vynesla Natalii Wood první nominaci na Oscara. (Sfinkter)
  • Konkurz na obsadenie hercov vo vedľajšej roli viedol režisér s producentom, pričom jednou z hlavných otázok bolo: „Ako vychádzate so svojim rodičmi?“ Jeden mladík, ako dôkaz problémovosti, dokonca predložil výpis z registra trestov. (marlon)

Související novinky

Režijní legenda ožívá

Režijní legenda ožívá

10.01.2006

Od konce 40. až do poloviny 70. let vedl režisér Nicholas Ray dlouhotrvající válku s hollywoodským průmyslem, kterému neseděla nejenom jeho forma vyprávění, ale i styl života, jemuž vévodily alkohol… (více)

Reklama

Reklama