Reklama

Reklama

Che Guevara: Partyzánská válka

  • Česko Che - Guerilla (více)
Trailer

Che je po kubánské revoluci na výši slávy i sil. Pronáší vzletnou řeč ke Spojeným národům a znovu zdůrazňuje závazek třetímu světu bojovat proti imperialismu USA. Poté Che zmizí a znovu se vynoří inkognito v Bolívii, kde organizuje malou skupinu kubánských bojovníků a bolivijských branců, aby zahájil velkou Latinsko americkou revoluci. Příběh bolivijské výpravy je příběhem vytrvalosti, ztrát, idealismu a partizánského boje, který nakonec selže a znamená pro Che smrt. Během něj pochopíme, proč Che zůstává nadále symbolem idealismu a hrdinství, jenž žije v srdcích lidí celého světa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Bohužel je to opravdu slabší než jednička. No ale to je přece jasné, vždyť látka o tomto posledním Guevarově "dobrodružství" žádné velké filmové pokoukání nenabízela; co by se také dalo točit jiného o partyzánské guerille v džungli než to, že partyzáni bojují a chodí a mluví a jedí a spí (a tak dál) v džungli, ne? Více epické to být zkrátka nemohlo. Naopak si nadmíru cením Soderberghovy střídmosti a realističnosti. A Del Toro opět vynikající. Ale v porovnání s jedničkou dát pět prostě nemůžu. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Dvojka se nese na vlne nudne jednicky... Kdybych ale mela hodnotit oba filmy jako celek, nebyla bych daleka odpadu. Jo, hezky nasnimano, ale zamer "sdelit neco o Che Guevarovi" absolutne nevysel. V prvnim dile je sympatak, cekala jsem, ze pokracovani se bude venovat te jeho "krvavejsi strance". Ne. Porad je to sympatak. Ted uz si ho jenom placnout na triko. ()

Reklama

blitzer 

všechny recenze uživatele

Na to, abys přežil a zvítězil, musíš žít tak, jako kdybys byl už mrtvý. Druhý díl se mi líbil překvapivě o něco víc než první, respektive mě méně nudil a hlavní postava mě méně iritovala (svatozář, kterou mu Soderbergh v jedničce vtisknul, tu už naštěstí nebyla tak blyštivá). Finální přestřelka v roklině byla parádní a hodně se mi líbil 1st person pohled v posledním okamžiku Guevarova života. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Zfilmovat Che Guevarův život je obrovská výzva. Málokdo z politicky výbušného materiálů dokázal vybruslit se ctí. Soderbergh i tentokrát nakračoval opatrně a s patřičným respektem. Ale zatímco první díl dokázal okouzlit svým politickým nábojem, tak "dvojka" postrádá i ten. Ty tam jsou doby politického zrání a boje za pozemkové reformy, ti tam jsou Camilo Cienfuegos a Fidel Castro. Benicio del Toro jako Che zůstal v bolivijských horách úplně sám. Avšak naděje, že o to víc se film bude zabývat jeho osobností, duší a vnitřním bojem, se brzo ukázaly jako plané. Místo toho sledujeme až kronikářsky suché záznamy o životě partizánů a jejich zoufalou snahu rozžehnout revoluci tam, kde o ni vlastně nikdo nestojí. Mohl to být novodobý Don Quijote v boji s větrnými mlýny, ale to by Soderbergh musel k jeho osobě najít ten správný klíč. Takhle je to sice důstojná rekonstrukce jeho posledních dní, ale vhled do Cheho samotného zůstává za zavřenými dveřmi. Těch pár záběrů, kdy do jeho duše nahlížíme klíčovou dírkou, je pak bolestným mementem, jak moc dobrý to mohl být film. A účast známých tváří ve vedlejších rolí Soderberghovi vůbec nesvědčí. ()

Haluzz 

všechny recenze uživatele

Čistý partizánský film, pravdivě špinavý, ve vykreslení jednotlivých bojovníků( kromě samotného Che Guevarry) anonymní, malickovsky průzračný. Na rozdíl od prvního dílu( a např. Stoneova suchopárného W.) zobrazuje boj jednoho muže, přesvědčeného a houževnatého, namísto figury uprostřed vnějšího politického dění. Džungle se díky Soderbergově kameře stává opravdickou džunglí, zdánlivě podružné záběry nebo scény nakonec pečlivě vydláždí cestu až k nutnému konci. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Jako první se točil tento druhý díl, a to pozpátku. Začalo se s Guevarovou smrtí. Steven Soderbergh se později vyjádřil, že by to nikomu nedoporučoval. (Karlos80)
  • Na natáčení bylo vymezeno 39 natáčecích dnů. Každý den se muselo natočit pět scén, mezi nimiž si štáb dával patnáct minut přestávku. (Karlos80)
  • V USA je film vysílán hned po prvním dílu, Che-Argentine, jen s pětiminutovou přestávkou. Pro evropské diváky jsou ale oba díly vysílány samostatně, protože podle tvůrců je to pro Evropany, kteří prý u filmů více přemýšlí, praktičtější, vzhledem k náročnosti děje. (cariada)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Benicio Del Toro jako Che!

Benicio Del Toro jako Che!

24.07.2007

Soderberghův projekt se po několika letech plánů a úvah konečně dostává do pohybu a to, co předtím byly pouze dohady, je dnes oficiální. Režisér Steven Soderbergh byl vždy fascinován kontroverzní… (více)

Del Toro bude Vlkodlak!

Del Toro bude Vlkodlak!

16.03.2006

Jedno z klasických děl hororového žanru a tehdejší pýcha studia Universal, Vlkodlak z roku 1941, dostane nový kabát v remaku podle scénáře Andrew Kevina Walkera, jehož kvality dostatečně ukázal… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno