Reklama

Reklama

Jeden díl novinařiny, tři díly rumu. Americký novinář Hunter S. Thompson (1937–2005) byl významnou postavou kontrakultury šedesátých let a představitelem tzv. gonzo žurnalismu, vyznačujícího se extrémně subjektivním pohledem na zobrazované události. Dvě z jeho autobiografických knih se staly předmětem filmového zpracování a u obou byl iniciátorem a hlavním představitelem novinářův blízký přítel Johnny Depp. V režii Terryho Gilliama vznikl snímek Strach a hnus v Las Vegas (1998), účtující s hnutím hippies, protesty proti vietnamské válce a všeobecným psychedelickým šílením šedesátých let, v němž s Deppem hrál Benicio Del Toro. S dvanáctiletým odstupem byl pak zfilmován jeho Rumový deník (2010), líčící zážitky svérázného novináře, který v roce 1960 nastupuje do krachujícího deníku v portorickém San Juanu. Většinu času tráví v alkoholovém či jiném opojení a snaží se psát o potenciální korupci amerických financí, jež na ostrov začínají proudit. Barvotisková krása turistické destinace se tu střetává s bídou místních obyvatel, kteří Američany nemají rádi, ač k nim v podstatě sami patří. Film režíroval anglický herec Bruce Robinson (*1946), který se uvedl jako režisér pozoruhodným autobiografickým příběhem dvou nezaměstnaných herců Withnail a já (1986) a psychothrillerem o stíhání sériového vraha Jennifer 8 (1992). Deppovou hereckou partnerkou ve snímku je Amber Heardová, která pak byla dva roky jeho manželkou (rozvedli se v lednu 2017). (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (408)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za Johnnyho a druhá za exotické prostředí Portorika. Jinak je to k uzoufání nudné, takhle jsem u filmu už dlouho nezívala. Nebudu to ale Deppovi zazlívat, pravda je, že je stále stejně dobrý herec a ten kdo tvrdí opak jen kvůli dvoum ne úplně špičkovým filmům, tak musí být asi ztělesněním dokonalosti, jinak to nevidím:-) Johnny je herec a zrovna tak člověk, který dělá chyby.A Rum Diary je jednou z nich. Párkrát se možná zasmějete, ale jako celek je to takové nemastné neslané nic, ve kterém se pořádně nic neděje, jen se chlastá a vedou unylé konverzace. Škoda šíleně nevyužitého potenciálu... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nech človek robí čokoľvek, ak sa pritom pravidelne zalieva výdatnými panákmi tvrdého, tak výsledok tej práce je priamo úmerný množstvu vypitého chľastu. A tak aj novinár v Karibiku. Vezme job, spolu s ním nájom v byte. Obýva ho s výnimočným notorikom. Nerobí mu problémy robiť kompromisy so svedomím a pritom chľastať. Až v jednom okamihu precitne, pretože sa mu do života i práce zamotá kráska. Je z toho osudová láska. Posilnený túžbou po veľkom vzťahu, posilnený rumom chystá revolučný krok - odhalenie špinavých developerov. Rozkrajujú si nádherné kúsky poslednej zachovalej nedotknutej prírody na umelohmotne pôsobiace hotelové rezorty s dokonalým vybavením. Ale ako som predoslal - rumové excesy spôsobia, že tento krok prichádza polhodinu po dvanástej. Nuž čo: ostala aspoň láska. Pripravený na výnimočný zážitok, navnadený autorom knižnej predlohy a hereckým obsadením dostal som len jemne nadpriemerný film s jednou výnimočnou scénou (jazda v automobile s ukradnutými prednými sedadlami). ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Tvářil jsem se rozpačitě při sledování nadraného Deppa ve filmu, který je doslova nudný a o ničem. Podával svůj obvyklý výkon s obvyklými výrazy a postoji. Scénář je ale nic neříkající snůžkou blbostí a zmatený jako český turista v shortkách a slunečních brýlích, který si objednal zájezd do Karibiku a právě s letadlem dosedl na letiště na Aljašce. Také jsem čekal něco jiného a naprosto zklamán hledám slova, kterými bych popsal své dojmy. Připadá mi to tak zbytečné a trapné. Snad je dobře, že je H. S. Thomson po smrti, protože tahle "pocta" jeho životu by ho dozajista zabila! Naprosto podprůměrný a nezáživný film s jednou sexy herečkou, za kterou dávám hvězdu navíc. 40% ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Z rumovému deníku je velmi dobře cítit atmosféra Portorika, alkoholu, nádherných pláží a velký rozdíl mezi chudou a bohatou třídou. To vše je nenásilně podáváno a celkem dobře vystiženo. Každopádně filmu chybí šmrnc, ale i tak to byla příjemná oddechovka. Bohužel některé scény jsou předčasně zakončeny, a některé jsou zase zbytečné, což mi přijde škoda. Nejvíce mi ale vyrazila dech Amber Heard u které jsem hltal každý záběr a také škoda že se zde naplno neukázal Deepův šarm a charakter, který umí zahrát bravurně. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Sladkokyslá exotická oddychovka, z ktorej si zapamätáte pekný dom na pláži, diamantovú korytnačku a neskutočnú femme fatale Amber Heard. Film hrá skôr na euforický zážitok zo spontánnych a nepredvídateľných scénok, než na rozum. Alkoholový a drogový opar mu nechýba, no aby mohol byť naozaj zábavný, musel by dôvtipnejšie pracovať s bohémskymi figúrkami okolo Johnnyho Deppa (a s Deppom samotným). Z filmu cítiť, že režisér pred kamerou vidí radšej luxusný pár Eckhart + Heard, než otravných Deppovych flákačov. Neviem, na čom stavala knižná predloha, ale filmu to neprospieva. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (16)

  • Filmového štábu a kamery je možné si povšimnout v odrazu slunečních brýlý Paula Kempa (Johny Depp) během rozhovoru se Sandersonem (Aaron Eckhart) při jízdě autem. (Conspi)
  • Film je věnován památce spisovatele Huntera S. Thompsona, který žil v letech 1937-2005. (MeanWhile)
  • Historické minely se doputil Sandersonův (Aaron Eckhart) společník krátce po příletu na ostrov, kdy uvedl, že právě zazněly námořní děla ráže 14" palců. To by byla pravda jen v případě, že by se film odehrával před rokem 1947, než byla dvojice vlajkových válečných lodí USS Tennessee a USS California, která touto palebnou silou disponovala, slavnostně uvedena mimo provoz. (Conspi)

Reklama

Reklama