Reklama

Reklama

Orwellova děsivá futuristická vize světa v roce 1984 popisuje svět rozdělený na tři velké státní útvary, jimž vládnou svrchované a všemocné elity. Život je redukován na nejnutnější schválené a povolené funkce, jednotlivec je pod neustálým dozorem Strany a Velkého bratra, všude jsou odhalováni nepřátelé a zrádci, kteří se po převýchově a před popravou přiznávají ke svým hrůzným zločinům. Winston a Julie se do sebe navzdory přísnému zákazu jakýchkoliv citů zamilují, a když je jejich vztah odhalen, jsou rovněž podrobeni tak důkladné převýchově, že nakonec zradí i sami sebe... Pro adaptaci patrně nejslavnějšího dystopického románu všech dob, Orwellova 1984 (poprvé vyšel v roce 1949), se ve stejném roce, jaký stojí v názvu knihy, rozhodl režisér Michael Radford. Roli Winstona Smithe, drobného úředníčka, který se rozhodne totalitní mašinerii vzepřít, strhujícím způsobem ztvárnil John Hurt. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (626)

Aky 

všechny recenze uživatele

Převod respektující knihu - bylo by trestuhodné se do takového projektu pouštět a předlohu nerespektovat. Vize ideálního státu, jak si jej kdy představovali a představují všichni totalitní vládci, dovedená do jejich opitma. Pocta patří zejména režisérovi a veliká úklona pak hereckému výkonu Johna Hurta. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Podpriemerná adaptácia jednej z najlepších kníh 20.teho storočia, ktorá sa snaží byť veľmi detailná a pri snahe podobať sa predlohe, stráca väčšinu jej pôsobivosti. Prehnaná depresívnosť dosť nudí a to by teda film podľa Orwellovej knihy nemal. Na druhú stranu, Hurt podáva výborný herecký výkon, ale to - ako jediné pozitívum filmu - na tri hviezdy nestačí. Nie keď som pri tom od nudy umrel. Knihu som prečítal v priebehu dvoch dní a čas pri nej strávený bol pre mňa subjektívne kratší, ako tento nekonečný, plochý film. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Tak toto mi vôbec nesadlo. Knihu som nečítal a film je dosť zmätočný, takže vysledkom bolo, že som úplne nechopil ako ten svet funguje takže som sa vôbec nechytal na dej. Navyše sa film táááááááááááákto vlečie. Myšlienkovo, vizuálne (kamera Roger Deakins !) a herecky silné ale ako celok strašne nudné. Obrovské sklamanie 5/10 ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Nemá smysl mluvit zde o notoricky známém obsahu - kdo nezná, ať se stydí! Nemá smysl zde mluvit o předloze - kdo nezná, je literární idiot!!! namístě je mluvit o zdařilosti této filmové adaptace, a ta je téměř dokonalá. Téměř, viz výhrady zasvěcených, ale ne zcela. I tak jde o film, při jehož sledování jsem měl nutkání řvát a střílet komouše. Pro mě velká deprese ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená filmová ilustrace, která dokáže podpořit skvělou předlohu výborným řemeslem a výtečným herectvím (John Hurt hraje excelentně, byť se ne zcela do role hodí, Suzanna Hamilton je zase vkusně sošná a zároveň tam, kde má, působí adekvátně androgenně). Snad jediné, co mi vadilo je použití newspeaku, ten totiž na plátně prostě adekvátně nemůže fungovat, aniž by na něm byla založená velká část filmu a to se tu neděje, jinak řečeno, o vyrábění umělého a ultrazjednodušeného jazyka se tu sice mluví, ale nikdo ho reálně nepoužívá, až na snad pět použití jednoho slova, to už bych považoval za lepší se na něj vykašlat zcela a soustředit se na ostatní motivy. Co se nejvíc povedlo? Atmosféra dokonalé, bizarní a unifikované dystopie. A o to jde, dokonce i když absentuje vesmírná vydra vybavená chapadlama. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (15)

  • Vojáci Oceánie používají sovětské helmy, které jsou proti těm opravdovým pouze začerněny, čímž snímek vyjadřuje protisovětskou narážku. (SeanBean)
  • Do postavy O'Briena byl původně obsazen Paul Scofield, ale poté, co si zlomil nohu, se musel z filmu stáhnout. Nahradil ho Richard Burton. (džanik)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Caine a Demi jako zloději?

Caine a Demi jako zloději?

17.03.2006

Dvojnásobný držitel Oscara, britský vysloužilec Michael Caine, se objeví v kriminálním dramatu FLAWLESS po boku Demi Moore, nabírající v posledních letech druhý dech. Oba si již zahráli před více než… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno