Reklama

Reklama

Královnin gambit

Trailer

Obsahy(1)

V krvavé tudorovské Anglii je Kateřina Parrová (Alicia Vikander), šestá a poslední manželka Jindřicha VIII. (Jude Law), během jeho vojenských tažení jmenována regentkou. V této dočasné roli se Kateřina snaží ovlivnit královy rádce směrem k budoucnosti založené na jejím protestantském přesvědčení. Po návratu z bitvy král, stále paranoidnější a nemocnější, obviní Kateřininu přítelkyni z dětství ze zrady a pošle ji na hranici. Kateřina, zděšená jeho činem a tajně truchlící, bojuje o vlastní přežití. Ve zdech paláce dochází ke spiknutí... (mac000)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

POMO 

všechny recenze uživatele

Zaujme a nenudí, jste zvědaví jak to dopadne. Alicia Vikander skvěle křehká a odvážná současně, Jude Law slušně hnusný. Ale samotný ústřední konflikt dvou postav není v tomto scenáristicky jednoduchém provedení na dvouhodinový celovečerák tak silná nálož, aby z něj udělal výrazné a zapamatovatelné historické drama. [Karlovy Vary IFF] ()

mrHoracio 

všechny recenze uživatele

Vizualne lakava, ale pribehove strnula, repetetivni a zamenitelna variace na alternativni historii kolem Kateriny Parraxove a Jindricha VIII. Jude Law jako obtloustly, nemohouci, podeziravy a umirajici kral si bral kazdou scenu sam pro sebe - presto, ze byl skoro k nepoznani. Alicia Vikander predvedla suverenni a citlivy vykon hodny nenapadne, ale o sve postaveni tvrde bojujici zeny. Nemluve o cernosich na kralovskem dvore Tudorovcu. KVIFF 2023 ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Úplně ze všeho nejdřív musím napsat, že Alicia Vikanderová a Jude Law dokonale naplnili moji představu o posledním manželství krále Jindřicha VIII. s Kateřinou Parrovou, stárnoucí a stále víc nemocný král a po jeho boku mladá žena jiného smýšlení.. Pochvalu zaslouží podmanivá atmosféra, krásná výprava, úžasné kostýmy, no a pochopitelně výborní herci.. Nikdy by mě nenapadlo, že takhle ryze britský film natočí brazilský režisér, poklona.. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Análfabety, nekulturním dobytkem a jinými (rene)sanačními nevzdělanci zatím k modrým číslům nespravedlivě odsouzený klenot, pojednávající o trampotách chudinky Kačky Párové, poslední to málem oběti Jindry Osmičky, snad nejzdegenerovanějšího zkurvysyna, amorálního prasete a psychopata, jaký kdy feudálně ždímal jakoukoliv monarchii. Zaslouženě pomalu hnijící bezskrupulózní zmrd, fantasticky vystřihnutý Židem Zákonem, byv obklopen kohortou neméně čestných a laskavých kudlanek a jiných mocichtivých degenerátů, všemožně usilujících o kontrolu následnictví, se pokoušel již potřetí uplatnit v praxi osvědčený a samozřejmě zcela zákonný rozvod dekapitací, přičemž kvůli angažovanosti První anglikánské a.s. Katce hrozila i grilovačka. Skvěle natočený, zdramatizovaný i zahraný méně známý, avšak fascinující skutečný příběh konce jedné vyšinuté svině, který bravurně zpracoval také nedávno zesnulý literární génius Ch. J. Sansom v románu Lamentace, svou exekucí i zachycením neustálé existenční tísně na prasodvoře toho hovada velmi připomíná úžasnou Vlčí halu, tudíž opět nic pro náctileté kokoty, dějepisné ignoranty, potraty dělnické třídy, neobolševiky a voliče ANO! Kromě těch pár násilně vnucených negrů bych tomuto sqostu vytknul snad jen příliš krátkou stopáž, kterou bych já osobně určitě ještě natáhl a zbrutusil osudem zde jen okrajově zmíněné Aničky Askewové, kterou ti jemní, laskaví a filantropičtí oligarchové zmučili tak, že jí nakonec museli upálit na židli. Velkobritové fuckt mají být právem nač hrdí a vůbec se nedivím, že si tu parazitickou pakáž, co je přes tisíc let nevybíravě sdírala z kůže, s velkou pompou vykrmují dodnes. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Dalsi historicky film, v ktorom tazke prezivanie zien kralov a panovnikov nebolo tak ruzove ako v rozpravkach, ale drsne ako v obdobi, v ktorom po urcity cas stali po boku svojich panujucich muzov. Tato tema mi pripomenula nedavny vyborny Ridley Scott-ov The Last Duel.  Tam, bola vyborna Jodie Comer pre mna presvedcivejsia, ale i tak Alicia tu hra slusne. Ale premena, nepredvidatelnost a vystrelky Jude Law-a to prevysuju. A spolu s Bealom aka "inkvizitorom", sa im obcas darilo nastolit slusnu atmosferu paranoje a strachu. Btw. co to boli za hrozne end kredits, hudba i grafika?! Odporucam. 65% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Henrich VIII. mal 6 manželiek, ale ani skutočná Katarína Parr nezaostávala. So štyrmi manželmi je dodnes najvydatejšou anglickou kráľovnou, pričom kráľ Henrich bol jej 3. manžel. Rok a pol po ňom v roku 1548 ale zomrela po komplikáciách pri pôrode v tehotenstve so 4. manželom Thomasom Seymourom. Paradoxne šlo o jej prvé tehotenstvo v 35 rokoch, keď predtým s 3 manželmi nebola ani raz tehotná. Jej pohreb bol prvý protestantský pohreb v angličtine. (Arsenal83)
  • Slogan filmu, že "Henrich VIII mal osem manželiek, jedna ho prežila" je nepravdivý. Okrem Kataríny Parr ho prežila aj Anna Klévska, 4. manželka, ktorá zomrela až v roku 1557, 10 rokov po Henrichovi. (Arsenal83)
  • Natáčanie začalo v apríli 2022, pričom produkcia prebiehala v Haddon Hall v Bakewell, Derbyshire až do júna 2022. (Arsenal83)

Související novinky

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Reklama

Reklama