Reklama

Reklama

Důkaz

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Catherine je sedmadvacetiletá žena, která je oddaná svému otci Robertovi, geniálnímu a proslulému matematikovi. Zatímco se Robertova obratnost ve světě čísel stále jeví jako neotřesitelná, jeho kontakt s realitou se pomalu vytrácí. Když Robert propadne šílenství, Catherine začne přemýšlet o tom, zda mohla po tátovi zdědit duševní chorobu společně s jeho mimořádným matematickým talentem. Po Robertově smrti se na Catherine obrátí Hal, otcův nadaný, ale příliš horlivý student, který chce nahlédnout do poznámek zesnulého muže v naději, že objeví jeho poslední významný počin. Zatímco Catherine se zdráhá ponořit hluboko do otcovy práce v obavách, že by tam mohla vyčíst něco o své vlastní budoucnosti, Halovi k tomu dá svolení. Odhalení matematického důkazu potenciálně historických rozměrů, který se skrývá v jednom z poznámkových bloků, vyvolá vlny šoku, a to v nejednom slova smyslu. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

Faye 

všechny recenze uživatele

Matematické pravdy byly, jsou a budou, pro mě navždy nepochopitelné. Nikdy nezažiji pocit okouzlení nad shlukem řeckých písmen, arabských číslic a různých lomítek, protože se na svět vzorců dívám podobně jednoduchým pohledem jako Claire (doufám, že to je jediné co máme společného). Ne tak její otec a její sestra Catherina, která svůj život podřídila jemu a jeho nemoci. Po jeho smrti náhle všechno zmizelovšechno! Až na pochybnosti o sobě samé. „Jestli se vrátím na začátek budu moci začít znovu. Pokud půjdu řádek po řádku, pokusím se najít kratší cestu lepší“ . Působivé natočené komorní drama s vynikající Gwyneth Paltrow. ()

RAiken 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně typ filmu, který stojí a padá na hereckých výkonech a v tomhle případě je erekce výkonů velice silná. Gwyneth Paltrow hraje jako o život a konečně může dokázat, že není tak špatná herečka, jen si vybrat ty správné role. Ostatní herci ji v podstatě jenom neméně skvěle sekundují a dotvářejí atmosféru. Film o hranici mezi šílenstvím a genialitou, ze kterého se nakonec vyklube příběh o lásce, důvěře a porozumění. A tak je to přece vždycky, nebo ne? ()

Reklama

Kubick 

všechny recenze uživatele

Matematika a zase ta matematika. Jako bych jí neměl dost, když ve škole jí mám až po krk. Ale k věci. Jakmile jsem se dočetl, že film bude o vědě v matematice, tušil jsem, že to nebude nějaký „lehčí“ film, který mě provede svým dějem, ani nebudu vědět jak. Také jsem si ihned vzpomněl na Čistou duši, jenž je pro mě v tomto oboru filmem číslo jedna. Ale kupodivu mě tento film vůbec nezklamal. Naopak. Překvapilo mě, že i když je život matematika velice fádní, vesměs přímočarý a nasměrovaný jen k jednomu cíli, tak to samé nemusí platit i o filmu.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

To vám hollywoodsky scenárista raz napíše kvalitný komorný scenár, ktorý sa zfilmuje. Vy si ho pozriete v kine a začnete pochybovať, ako to, že v sterilnom prostredí Hollywoodu niekomu takýto nekomerčný výtvor niekto natočil. Týždeň to analyzujete s odborníkmi. Dospejete k názoru, že scenár skutočne napísal daný scenárista v továrne na sny. Lenže ten sa na vás urazí, pretože ste mu neverili, a chceli ste od neho dôkaz. Aj keď je najdôležitejšia matematika hollywoodu prepočty rozpočtov a tržieb, Madden podáva dôkaz, že sa tu dajú natočiť veľmi kvalitné osobné snímky. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Wow. No tak toto bolo .. wow. V živote by som si nebol pomyslel, že herečka ktorá ma ohúri svojím hereckým výkonom bude práve Gwineth Paltrow a to ešte v úlohe šialenej dcéry matematického nemenej šialeného génia, kde po celí čas na niekoho vrieska a pritom je tak milá, že by som ju najradšej objal aby sa ukľudnila. Herecký výkon Anthonyho Hopkinsa je potom prinajmenšom zadosťučinením za jeho trápny a bezvýznamný výstup v Alexandrovi. A čo Jake Gyllenhaal? Tak tento herec má inak dobrý vkus pri výbere svojich úloh (Donnie Darko, Jarhead). Proste toto je film so skvelím scenárom, super hercami, fantastickou réžiou a presne pasujúcou hudbou. Čo viac si človek môže priať. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (13)

  • Celosvětová premiéra proběhla 5. září 2005 na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. (BMW12)
  • Auburnova původní dvadelní hra obsahuje jen čtyři postavy, a to Catherine, Claire, Roberta a Hala. Rebecca Miller, která spolupracovala na scénáři, přidala ve své adaptaci několik dalších vedlejších postav. (80s Martin)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama