Reklama

Reklama

Mastičkář

Polsko, 1981, 128 min

Obsahy(1)

Známého chirurga opustila manželka a dcera, začne tedy pít, zraní se na hlavě a ztratí paměť. Pomalu se mu vracejí lékařské znalosti a schopnosti, přičemž se z něj stává místní léčitel. Kým doopravdy byl, si však nepamatuje. (Filmbox)

Recenze (97)

misterz 

všechny recenze uživatele

Tento film ma očaril už ako dieťa, pamätám si ako to raz išlo v telke a ja som na to náhodou prepol. Začal som to pozerať len tak z nudy, no vydržal som so zatajeným dychom až do konca. Podobne na mňa tento snímok zaúčinkoval aj po dobrej štvrťstoročnici. Pútavý príbeh a osobná dráma lekára so stratou pamäti putujúceho po dedinkách má stále čo ponúknuť. 85/100 ()

Elgin 

všechny recenze uživatele

Este si zivo pamatam ako ceskoslovenska televizia vysielale tento film na dvakrat - zrejme aby zaujali a napli divaka. Naprosto som bol fascinovany tymto pribehom ked som to videl ako maly chlapec a nebol som sam kto nemohol oci odtrhnut od TV. V pribehu sa pan doktor opijal denne a po jednom z jeho mnohych prepitych vecerov ho banda lupicov okradla a zbila, on nasledne stratil pamet, ale stale bol vyborny a schopny lekar co mu i zostalo po tejto udalosti. Ludi liecil bez naroku na placu a bol vyhladavanim mastickarom v okoli. Onedlho mu cestu skrizi jeho vlastna dcera o ktorej nevedel roky a na zaver tohto famozneho pribehu jej zachrani zivot a vsetko sa k lepsiemu obrati.. tak to bolo len na okraj. Na svoju dobu naprosto skvely snimok o ludskosti, zavisti a laske k bliznemu. 99% ()

Reklama

Hedka 

všechny recenze uživatele

Aj keď som videla film pred mnohými rokmi, silný zážitok vo mne ostal dodnes. Je to naozaj veľmi vydarená adaptácia románu Tadeusza Dolegu Mostowicza. Veľmi dobre si pamätám s akými červenými očami sme vychádzali z kina - celý náš minikolektív z práce, vrátane môjho bývalého šéfa, veľkého "tvrďasa". Tento vydarený kúsok poľskej kinematografie by niekto mohol nazvať aj nasladlým, ale má v sebe tak hlbokú myšlienku, že dokáže vyvolať v divákovi doslova návaly emócií. Mimoriadne oceňujem Jerzyho Hoffmana za scenár a réžiu a herecký výkon vtedy 31 ročnej Anny Dymny, jednej z najlepších poľských herečiek, ktorá v čase vzniku filmu (1982) bola už štyri roky vdovou. Veľký obdiv si zaslúži Jerzy Binczycki, ktorý dokonale zvládol postavu profesora Wilczura, vzdelaného a citlivého muža, aj dedinského mastičkára, ktorý svojou charizmou získa sympatie a úctu celého okolia. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nádherná pohádka, kterou jsem několik let odkládal kvůli prvnímu záběru filmu. Ne že bych byl citlivka, ale pohled na bušící srdce nenaznačoval ani trochu, o co tu půjde. Původní slovenský dabing je taky lahůdka, ale není to nic proti příběhu. Představte si, že by se tohle opravdu stalo. Polský venkov je vyobrazen velmi romanticky a Anna Dymna ve verzi s dlouhými vlasy byla překrásná. Nejsilnější zážitek roku. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

V záplavě vánočních slaboduchých romanťáren a letos,bohužel i ubohých pohádek působí Mastičkář jako sladký,teplý punč potom,co se člověk vrátí z mrazu.Jde o perfektní ukázku toho,že je možné natočit romantický film,který osloví i cynika.Polští tvůrci nedoplnili romantiku obvyklou,plytkou komedií,ale vsadili na drama a kvalitní herecké výkony a výsledek se dostavil.Nejvíc oceňuji to,že nejde jen o prvoplánový doják,ale o film,který staví na zajímavém příběhu.Spokojenost! ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Vo filme môžeme vidieť automobily dnes už veterány Studebaker Dictator 6 z roku 1928, Essex Brougham z roku 1930 a motocykel Ardie DBK 503 Berlin z roku 1933. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama