Reklama

Reklama

Pokropený kropič

  • Francie L'Arroseur arrosé (více)
Krátkometrážní / Komedie
Francie, 1895, 1 min

Jeden pán na zahradě zalévá stromy. Za ním se objeví chlapec, který přišlápne gumovou hadici. Zahradník je překvapený a diví se, že voda přestala téct. Začne si prohlížet hadici a v tom okamžiku mu proud vody vstřikne do obličeje. (duklak2)

Recenze (112)

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

S úctou k prvnímu filmu a neuvěřitelné kvalitě, které jsem se dvili dávám 4 hvězdy. Je neuvěřitelné jak lehké je téma a jak srandovní je název. Tohle by měla být povinnost pro každého. Jednominutový film, snad poprvé v mém životě. Na to lidé chodili do kina? Úcta k bratřím Lumiérům, i když bych to dokázal i se ségrou. ()

Reklama

codeas 

všechny recenze uživatele

První filmová groteska, prvně se objevuje rychlý "dostih" dotčeného a zákeřeného. Lumierove se nechali inspirovat kresleným příběhem o 9 obrazích, kdy kluk zašlápne hadic, neteče tedy voda, pak ji však uvolní a zahradníka pokropí. Můžeme zde hovořit o prvním námětu, prvním scénáři, kdy je už dopředu rozkresleno jak celkové dílo bude asi vypada. Kompozice je však neřehledná, špatné zarámování, na zemi je moc listí. Na druhou stranu první gag ve filmu... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Prehistorické filmové dějiny (artefakt) i v tak krátké stopáži. Snímek podobně jako třeba Příjezd vlaku, Odchod dělníků z továrny nebo Kiss, The později určily směr a vývoj několika budoucích filmařů. I když to vypadá dnes tak trochu primitivně a infantilně tak ve své době to musel být "boom" a lidé se tenkrát stoprocentně při tomto kratičkém gagu museli smát. Samozřejmě se jedná o první groteskní film pokud se to tedy dá vůbec takto označit... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Bratia Auguste Marie Louis Nicolas Lumiére a Louis Jean Lumiére sú rešpektovanými priekopníkmi kreatívnej kinematografie. Dalo by sa povedať, že práve títo dvaja Francúzi stáli na počiatku obrovského filmového biznisu. Začínali s jednoduchými snímkami. Krátkymi zábermi bežného života. Časom skúšali svoju prácu s kamerou obohacovať aj dejom. Ich titul „L´Arroseur arrosé“ z roku 1895 patrí ku prvým filmom, kde bol použitý nejaký ten scenár. Čo bol v tej dobe velmi progresívny krok v oblasti vývoja filmovej tvorby. *** ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Stejného gagu použil v roce 1957 režisér François Truffaut ve svém krátkém filmu Uličníci (1957). (SeanBean)
  • Film sa považuje za prvú komédiu. (ČSFD)
  • Film je považován v celé filmové historii za zcela první hraný snímek se skutečným dějem. (Ragdoll)

Reklama

Reklama