Reklama

Reklama

Vysvětlení všeho

  • Maďarsko Magyarázat mindenre (více)
Trailer 1

Stredoškolák Ábel sa snaží učiť na maturitu, no zároveň si uvedomuje, že je beznádejne zamilovaný do svojej najlepšej kamarátky Janky. Šikovná Janka má však svoj vlastný objekt neopätovanej lásky, ženatého učiteľa dejepisu Jakaba, ktorý sa pred časom dostal do konfliktu s Ábelovým konzervatívnym otcom. Napätie v maďarskej polarizovanej spoločnosti nečakane vypláva na povrch, keď sa Ábelova maturitná skúška z dejepisu zmení na celonárodný škandál. (Filmtopia)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (10)

dubinak 

všechny recenze uživatele

Důležité politické a uvědomnělé téma, která ovšem až moc zapadlo do veškeré té dlouhé, husté omáčky přestřelené stopáže, která je v kontrastu s rozebíranými tématy vážně až nepřiměřeně dlouhá. Psychologie a charaktery postav jsou vyobrazeny skvěle. Hlavně teda taťka a mamka Ábela, kteří byli fakt suprově napsaní. Řemeslně obecně je to taky povedená záležitost, režisér má pěkný cit pro obraz a ten feel je takový celkově příjemný. Se scénářem mám ale prostě problém, protože se ve mně téměř ničím neotiskl a horko těžko si, až na pár důležitějších scén, vzpomenu na některé ty menší, doplňkové. Hodně to sestříhat a na čtyři by mi to možná dalo. KVIFF 2024 ()

chraskic 

všechny recenze uživatele

Excitované výměny politických názorů mezi postavami na plátně nepatří mezi to, co ve filmu vidím rád. Zavání to papírem. Přesto má film mnoho dalších předností (mj. zvládnutá forma a dramaturgie a výborné herecké výkony), které na výše zmíněný nedostatek dávají možnost zapomenout. Navíc, a to není zdaleka samozřejmé, má film potenciál podněcovat diskuzi i o těch politických tématech, které zobrazuje. ()

Reklama

Fajolo 

všechny recenze uživatele

V niečom to pripomína prvé Formanove filmy. Akoby sme sledovali celkom obyčajný, neštylizovaný život postáv filmu. No kým u Formana napokon prevládne komika založená na trápnosti, tu sa dej zamotáva na nedorozumeniach a hlúpych chybách a pomaly speje k tragédii. Tak pomaly, že k skutočnej tragédii nakoniec nestihne dôjsť. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že sa to po úmornej trištvrtehodinovej expozícii konečne rozbehne, to svoju masívnu stopáž neobháji. Dej je predvídateľný a jeho výpoveď je síce dôležitá, ale príliš zjednodušená, zhrnuteľná do troch viet. Nízkotučný Jagten, s niekoľko úplne zbytočnými coming-of-age dejovými odbočkami. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

V nedocenění tohoto filmu se podle mě zračí všeobecná neochota Čechů se seriózně zabývat politikou a občanskými aktivitami (což mnohokrát dokázalo srovnání států OECD či Eurobarometru). Je tu prostě zvykem si jen tak zabrblat na poměry u piva / na netu a hned zas rychle od toho. (Takový typicky český přístup: než nějaká změna, to radši klid & zahnívání.) No a protože Češi odmítají i tezi, že se politické názory a postoje promítají do každodenních situací (i když třeba tady to je vidět krásně názorně), tak jim jakýkoli politický motiv ve filmu přijde nepatřičný. A to přesto, že se příběh neodehrává u nás, ale v daleko vyhrocenějším Maďarsku! :( No nic. Snad si aspoň někteří Češi vezmou z filmu ponaučení, že čím víc se člověk politice vyhýbá, tím víc ho pak ta politika -nepřipraveného- semele. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Režisér Gábor Reisz prozradil, že sám moc nemusí dlouhé filmy, ale že to asi bude dlouhými dialogy nebo tím, jak je to téma důležité. První verze filmu měla něco málo přes 3 hodiny a líbila se producentům, avšak pro prodej samotného filmu se stopáž musela zkrátit. Poslali tedy film do „OneCut Labu“, kde jim pomohli se zkrácením na 151 minut. Avšak existuje i verze filmu, která má pouze 2 hodiny. (griph)
  • Problém s kokardou vznikl po volbách v roce 2002, kdy se po zvolení strany Viktora Orbána rozdělilo Maďarsko na dva tábory a voliči této strany právě měli po vítězství na sobě kokardy, které se nosí pouze 15. března po události roku 1848. (griph)
  • Režisér Gábor Reisz se přiznal, že postava otce je hodně inspirovaná nebo podobná jeho otci. Dokonce i samotný Ábel (Adonyi-Walsh Gáspár) je hodně podobný jemu, když mu bylo 18 let. (griph)

Související novinky

Reklama

Reklama