Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (185)

Disk 

všechny recenze uživatele

Dva chlapci byli zneužiti trenérem a každý se s tímto hrůzným zážitkem vyrovnává po svém. Zatímco Brian (Brady Corbet) ztratí paměť a myslí si, že jej unesli mimozemšťani, z Neila (Joseph Gordon-Levitt) se stává prostitut, který za peníze sexuálně uspokojuje starší pány. Snímek Mysterious Skin se věnuje většinou tabuizovanému tématu pedofilie a jejím následkům v psychosexuálním vývoji. Velmi podmanivý hudební doprovod a neuvěřitelně přesvědčivé herecké výkony Bradyho Corbeta a především Josepha Gordon-Levitta, který je jedním z nejtalentovanějších herců současné mladé generace. Nejdojemnější scéna? Když se postava JGL setká s béčkovým záporákem Billym Dragem, který má AIDS a netouží po ničem jiném než po dotyku. Tato scéna mě doslova smetla a neubránil jsem se slzám. Mysterious Skin je depresivní záležitost, kterou ne každý vydýchá nejen pro šokující scény. Závěr zvládnou jen citově otrlejší. ()

lola3121 

všechny recenze uživatele

Doporučuji nečíst předem spoilerovité komentáře, zejména od uživatelky Faye, která vám hned v první větě vyplácne to, co se ve filmu dozvíte až na konci. Já si to naštěstí přečetla až po shlédnutí filmu, jinak bych byla asi dost otrávená. Asi jako kdyby vám někdo před filmem Šestý smysl řekl, že to je "o tom chlapovi, co je celou dobu duch a myslí si, že je naživu". Film se mi líbil moc, přestože některé scény byly na můj vkus až příliš realistické, i když vlastně "nic nebylo vidět". Režiséra Arakiho vůbec neznám a zdá se, že se na jeho tvorbu budu muset podívat trochu podrobněji. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

zajímavě stavěný příběh o dospívání dvou chlapců, které zásadně ovlivnilo setkání s jedním mužem, každého to však vyprovokovalo k jiným životním událostem. Psychologicky laděné drama svým zpracováním odhaluje příčiny životních traumat, které si mnozí uvědomí až v dospělosti. Režisér Araki zvládl téma pedofilie zobrazit velmi vnímavě, názorně i v drsných sexuálních scénách, kde se však vyhnul explicitních záběrů, což nebyl určitě lehký úkol. Za to všechno ode mně dostane 4 hvězdičky a doporučuji zvídavým divákům. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tajemství by mělo být... jak bych to... tajné. Čímž si to u mě film se slovem "mysterious" v názvu docela pokazil. Já osobně prostě musím mít dojem, aspoň na chvíli, že scenárista je chytřejší než já, jinak si k němu nedokážu uchovat respekt. A tady jsem ten dojem neměla ani chvilku, protože všechno se odhalovalo prvním záběrem a zbytek filmu tedy nebyl cestou za odhalením, ale čekáním na titulky. A dále, i přes hojnost sexuálních scén jsem neměla dojem, že bych sledovala film o sexualitě. ()

tomeš 

všechny recenze uživatele

Čistý film o špinavých věcech. (SPOILER WARNING) Při sledování výtečné adaptace prvotiny kansaského spisovatele Scotta Heima (*1966) člověka až mrazí, když si uvědomí, s jakou chladnou obyčejností vypráví o zneužívání dětí (viz obsah). Vytvořením dojmu všednosti, až každodennosti, se zkušenému nezávislákovi Greggu Arakimu (*1959) podařilo jednak se vyhnout nabízejícímu se patosu, a jednak skvěle předestřít pocity dětí, jež se se sváděním ze strany dospělých setkají (bezelstně dospělým věří, že je to normální). Podobně jako Viscontiho Smrt v Benátkách (1971) tak působí i Mysterious Skin velmi čistě, nekonfliktně: není tu nikdo, kdo by moralizoval (jako v rozporně přijatém Notes on a Scandal /2006/), nejde o zákeřné rodinné spiknutí (veleúspěšná dánská Rodinná oslava /1998/), chybí tu juxtapozice náboženství a pedofilie (na níž stojí Almodovarova Špatná výchova /2004/) či konflikt v rodině (My Own Private Idaho /1991/). Idyla je téměř dokonalá: pro teenagera amerického maloměsta jakoby nebylo nic normálnějšího, než na hřišti sbalit dalšího kunšafta (postava Erica, kterého jedinečně ztvárnil Joseph Gordon-Levitt), popřípadě si výpadky paměti (jež vytěsnila trenérovo svádění) vyplnit sny o únosu mimozemšťany (postava Briana). Odtržení lásky a sexu nemůže být důslednější. O to zrádnější a bolestnější je pro oba hrdiny konečné uvědomění si své minulosti. Film lze vykládat různě, já bych se spíše než k "odpudivému melodramatu" (BBC) přiklonil k "nejdojemnějšímu filmu o zneužívání dětí, který jsem viděl" (Roger Ebert). Jisté je, že Gregg Araki (jinak vystudovaný filmař a producent) tímto dílem potvrdil své místo v novodobém proudu filmů zvaném New Queer Cinema, do něhož jsou řazeni ještě například Gus Van Sant (zmiňované My Own Private Idaho) či John Cameron Mitchell (naposledy Shortbus /2006/). I když už Mysterious Skin neoplývá tak otevřenou snahou šokovat, kterou se vyznačovaly Arakiho předchozí filmy (Zkurvená generace /1995/), svou "normálností" je o to působivější. Koneckonců do svého programu si ho zařadily věhlasné festivaly jako Sundance či Benátky. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Dům, ve kterém se natáčely scény z Halloweenu, je stejnou stavbou, která byla použita ve filmu Kill Bill (2003) jako domov Vernity Green (Vivica A. Fox). (Listeroman)
  • Natáčení probíhalo ve městech Los Angeles a New York. (Terva)

Reklama

Reklama