Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (185)

TomX2 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný film, jeden z takých, ktoré sa vám vedia dostať do duše a vyvŕtať v nej dieru. Ťažko k tomu nájsť vhodné slová, proste som bol unesený tou podmanivou melancholickou atmosférou, ktorú sprevádzal geniálny hudobný podklad a ten jeden špecifický vibe so silným závanom nostalgie (ktorý má napr. aj môj obľúbený Butterfly effect alebo In My Father's Den). A samozrejme Joseph Gordon-Levitt a veľmi vydarený záver. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Docela velké zklamání. Samotný úvod filmu dává svojí stylizací, formálními postupy i hudebním podkresem jasně najevo, že White Bird in a Blizzard a Mysterious Skin jsou snímky stejného autora. Jenže zatímco ve White Bird in a Blizzard drží Araki celý film v perfektním formálním rámci, Mysterious Skin se snaží reflektovat dětské zneužívání skrze nesourodé vyprávění dvou podivných příběhů. A tak rozdílné žánrové linie mi prostě k sobě nejdou. Jedna jede na hraně sociálního dramatu, druhá koketuje s mysteriózním sci-fi thrillerem a ve výsledku obě zůstávají bez pointy. Místo nich totiž dochází k (ne)překvapivému vyústění a propojení obou příběhů, které ale z mého pohledu neobhajuje smysl ani jedné z těchto linií. Film tak končí v pro mě naprosto neuspokojivém vakuu a opouští mě znuděného a zklamaného. 4/10 ()

Reklama

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Čas rány nezaceluje, to jen naše mysl je překrývá tajemnou tkání iluzí a zapomnění. A ten parchant Araki tentokrát upozadil cynismus a jde přímo po duši. Na příběhu dvou chlapců ukazuje mechanismy, jimiž reareaguje neopravitelně poraněná psychika. Z nebe, po které se prohání UFO, tu prší barevné cereálie, z utrženého sluchátka promlouvá Bůh a po koupelnové scéně hororovější než té z Psycha i Osvícení si budete kontrolovat záklopky na dveřích. Brady Corbet vystihl mimoňství i sílu brýlouna Briana, Michelle "Buffy" T. je tu něžně a beznadějně zamilovaná a Joe Gordon-Levitt v ústřední roli Neila - prodejné Lotity a Jamese Deana v jednom - podal až neuvěřitelně odvážný výkon. Těžko vydýchatelný film, ale nelituju. Dík za tip, Lu. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Ojedinělý film, který se konečně zabývá i jednou z příčin odlišné sexuální orientace. Pedofil, který je na postu nějakého vedoucího sportovního oddílu, skautů, hudebního kroužku atd. si prostě vezme co chce a pro dítě to je většinou trauma na celý život. Tady se řeší výpadek paměti jednoho z hlavních hrdinů.....Zajímavě zpracované obdobné téma je i v norském filmu http://www.csfd.cz/film/232774-sonner/. Faye skvělý komentář!!!! ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Ale jo, jedná se o poměrně zajímavou story, která je dost často značně odpudivá a v celkovém vyznění poměrně šokující a to i přesto, že je to všechno dost průhledný a ne zas tak úplně překvapivý, jak by možná mohlo být, což je trochu škoda. Na víc jak na tři hvězdy to u mě asi nebude, protože mě to nijak zvlášť nedostalo. Film určitě překvapí svým konceptem, když ukazuje tak trochu jiný pohled na zneužívání nezletilých. O hereckém talentu mladých herců nelze pochybovat, určitě to pro ně nebylo nic jednoduchýho a Gordon-Levitt si tady "zajímavým" způsobem nastartoval hereckou kariéru. 65% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Na Erikově (Jeffrey Licon) autě lze vidět samolepku skupiny Metallica a jejich St. Anger. To však vyšlo až v roce 2003, zatímco příběh se odehrává o dvanáct let dříve. (Terva)
  • Joseph Gordon-Levitt musel kvůli své roli nosit modré kontaktní čočky. (houseofwax)
  • Gregg Araki prohlásil, že všechny scény s dětmi natáčel tak, aby nevěděli o sexuálním kontextu. (Listeroman)

Reklama

Reklama