Reklama

Reklama

Chlapci a chlapi

(seriál)
Československo, 1988, 10 h 47 min (Minutáž: 54–61 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Martin Zounar, Eva Vejmělková, Rostislav Kuba, Kamil Halbich, Milena Dvorská, Zdena Hadrbolcová, Míla Myslíková, Bronislav Poloczek, Jaroslav Moučka (více)
(další profese)

Epizody(11)

Připomeneme si osudy, radosti i trampoty vojáků motostřeleckého útvaru. Díky povolávacímu rozkazu se v Hrádku v Čechách setkávají nesourodé postavy. Hlavní hrdina soustružník Tomáš Soukup je až po uši zamilovaný do maturantky Hanky a nejradši by se oženil ještě před vojnou. Žárlí na ni a má obavy, možná i oprávněné, jestli na něj vydrží dva roky čekat. Vesničan Honza Bradáč, přezdívaný Guláš, rád jí, což je na něm vidět. Pracuje v řeznictví vedeném svými rodiči a po víkendech staví vilku, do níž by si po vojně chtěl přivést manželku. Ctibor je téměř Honzovým pravým opakem, je hubený a s fyzičkou na tom není nejlépe. Okamžitě si vyslouží přezdívku Kyslík. Pracuje jako elektroopravář. Kolegové v práci ho moc v lásce nemají, a tak je možná i rád, že z nezáživného prostředí vypadne. Radost ale rozhodně nemá jeho maminka, doufala, že Ctiborek dostane modrou. Jenže nález na plicích mu zmizel, a tak musí narukovat. Seznámíme se také se sympatickým traktoristou Vladem Rutkayem, který vypadá dospěleji a rozvážněji než ostatní a doma nechal těhotnou manželku. Posledním z party je Michal alias Majkl, který dělá vyhazovače v nočním baru. Žádný z nich netuší, co je čeká. Samotný děj zpestřují lásky mladých vojáků nebo starostliví rodiče. Jejich společný pobyt na vojně bude tvrdý a náročný, nevyhnou se ani šikaně. Nakolik je pobyt po roce prožitém v kasárnách změní a jak se nakonec propojí jejich osudy? (TV Nova)

(více)

Recenze (348)

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Kdepak „odpad!“ Neříkám, že to je nejlepší, co v době socializmu vzniklo, ale film je potřeba vidět ve všech souvislostech a především v souvislosti doby. Nelze zrušit, zakázat a zbořit vše, co vzniklo za socializmu. Jistě, dnes už to tak v armádě nevypadá. Ale není právě tento seriál jednou z možností, jak ukázat těm, kteří tuto dobu nezažili, jak to tenkrát vypadalo? Já si myslím, že seriál podává celkem pravdivý obraz o tehdejší vojenské službě. Soudím podle toho, co jsem na vojně zažil já. A že se v seriálu odráží tehdejší politika? No ona musí, bez ní to na vojně nešlo. Kdo ví, jak bude dnešní politika hodnocena za 50 let. A proto Chlapce a chlapi doporučuji všem, kdo si chtějí zavzpomínat na svoji vojenskou službu, ale také těm, kdo chtějí alespoň v nástinu poznat, jak taková vojna tehdy vypadala. ()

farmnf odpad!

všechny recenze uživatele

Opravdu strašná záležitost komunismu nicméně místy i pravdivá. Podprůměrný pitomý zupák Petr Rychlý řve na vojáky léčiv si své komplexy jako na mě řval jistý primitiv ze Znojma jménem Sukup. Kriminálník Mário Kubec má navrch, neboť kriminál je téměř totožný s vojnou, takového jsme taky měli. Byl vzorným vojínem první, dostal opušťák a vykradl stánek PNS. Kariéry chtivá guma, velitel roty má za manželku Ivanu Anderlovou a ta vůbec nesdílí jeho nadšení pro armádu, spíš by ho nejradši kopla do prdele. Takových osudů jsem poznal jako velitel spojek přesně 107. Byli jak vyrobeni na páse. Všichni hloupí, sprostí, zlí, znechucení, zneuznaní a šíleně ožralí a to tak, že furt. Zaplať Bůh, že mého syna to už nepotkalo.(r.n.1986) ()

Reklama

cariada 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně natočené postavy jsou propracované a mají vše co mají mít. Že je to komunistický a ideologický? No a? Taková byla doba. Co utkvělo byla šikana kdo byl na vojně ví své (já sice šikanu už nazažil byt jsem na vojně byl) a těch 3 a půl roku co dostal svobodník Hasman byla pěkná pálka. Kdo mě tam nejvíc vadil byla máma Hanky v podání M.Dvorské hrozná fůrie. A nesmím zapomenout na děsnou Mariu ,která byla na ránu. Na tohle se vždy rád podívám. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Chlapci a chlapi je seriál z konce osmdesátých let. Byl natočen v produkci pro děti a mládež. Ta byla také hlavním cílovým publikem. Svým způsobem se jedná o náborové dílko. S normalizačních seriálů patří k těm, které jsem docela rád sledoval. Byl natočen v době, kdy se na vojnu odcházelo na dva roky. Seriál přináší celou řadu zápletek a seznamuje nás s různými osudy hlavních hrdinů. Považuji jej za průměr. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

V tomhle legendárním seriálu mě dostalo, jak si chvíli na útvaru vykali, a pak zase o minutu později tykali. "Jirko, sakra ty chceš dezertovat", tak tohle je věta, kterou plukovník pronese směrem k poručíkovi, který chce odejít z útvaru, ale dodávám, že mu předtím asi deset minut vytrvale vykal. Taky bych viděl paralelu s dnešní dobou. Když voják, hrál ho Zounar, nastoupil povinnou vojenskou službu, neměl moc možností se kontaktovat se svojí přítelkyní, nanejvýš mohl poslat dopis, a při nejbližší příležitosti byla procházka v lese v době "opušťáku" jen záminkou, aby ji v mechu "pígloval". Bylo mu jedno, jestli Hanka chce, nebo třeba nechce, on byl nadržený a basta. Pro mě to byly náznaky porna. Původní scéna byla trochu hard, ale nakonec to vystřihli. Vynikající byl taky Krampol, jak chtěl s parťákem zdrhnout "za kopečky", jak se tehdy říkalo emigraci, a vybral si pro tento účel vojína Hlaváčka, který jestli vypadal na 18 let, tak já jdu v září do první třídy, protože to bylo směšné, vypadal na třicet járů, ale moment, ještě mě netleskejte: počkaj, počkaj, ještě netleskaj, ja sem ti to neuveril, takhle tema rukama nedělaj, to je skvor amatérske...." , a tak tedy zosnovali plán, jakože on vezme kvér a prostřílí se přes hranice, nebo něco v tom smyslu. Krampol ultra drsnej, pravda dnes nehraje, tehdy se dalo říct, že jako by hrál, a pak tedy, když ten vojín po několika marných pokusech sebrat kvér nebyl úspěšný, tak se sešli a dali mu do "řepy". Bitka natočená suprově, borec po kopu ještě celkem zachovalý obličej. A když to vezmu jako celek, dobré scény střídaly scény nechtěně úsměvné. Zase je to seriál, který se hodí do doby dávno minulé, ale nuda s ním nebyla. Herci v pohodě, až někdy jejich excesy na útvaru působily jako parodie. Zvláštní, že je to i tak lepší než dnešní seriály, které jsme kdysi uměli, ale dneska je mně stydno za tvůrce, co pustí k lidem. 60% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (59)

  • V mnoha případech filmové postavy vůbec nepostupují podle vojenských řádů. Mnohokrát se stane (například po vyšetřování rvačky vojína Rutkaje – Boris Slivka), že se voják předpisově při odchodu z kanceláře nadřízeného nezahlásí – myšleno pochopitelně u důstojníků. (Robbi)
  • František Kreuzmann (nadporučík Jiří Ráž) zaspomínal na seriál, že bol začínajúci herec, ktorý nemal prakticky žiadne skúsenosti s televíznou prácou. Napriek tomu si Kreuzmanna režisér Sokolovský vybral v čase, keď "vojančil" v AUSe ako absolvent vysokej školy. Partiu piatich spolužiakov z DAMU, ktorí odišli do mosteckého divadla, si zavolal Evžen Sokolovský, ich pedagóg z vysokej, a rozdal im scenáre: „Povedal mi: ,Franto, máš tam rolu, tak si podčiarkni dôležité veci na červeno, menej dôležité zelene, najmenej modro.‘ Dovtedy som nevedel vôbec nič, ani akú rolu budem hrať. Keď sa nakrúcanie skončilo, povedal mi režisér, že mám vlastne natočených jedenásť filmov a skúsenosti ako hrom. Ja som bol vtedy iba začiatočník pred kamerou, nevedel som, kam mám pozerať, čo mám robiť.“ (Raccoon.city)
  • Z hľadiska vynaložených prostriedkov a prejaveného záujmu zo strany verejnosti sa jednalo o najúspešnejší počin propagácie ČSĽA, resp. prezentácie brannej tematiky na TV obrazovkách v československej histórii. (marlon)

Reklama

Reklama