Reklama

Reklama

Chlapci a chlapi

(seriál)
Československo, 1988, 10 h 47 min (Minutáž: 54–61 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Martin Zounar, Eva Vejmělková, Rostislav Kuba, Kamil Halbich, Milena Dvorská, Zdena Hadrbolcová, Míla Myslíková, Bronislav Poloczek, Jaroslav Moučka (více)
(další profese)

Epizody(11)

Připomeneme si osudy, radosti i trampoty vojáků motostřeleckého útvaru. Díky povolávacímu rozkazu se v Hrádku v Čechách setkávají nesourodé postavy. Hlavní hrdina soustružník Tomáš Soukup je až po uši zamilovaný do maturantky Hanky a nejradši by se oženil ještě před vojnou. Žárlí na ni a má obavy, možná i oprávněné, jestli na něj vydrží dva roky čekat. Vesničan Honza Bradáč, přezdívaný Guláš, rád jí, což je na něm vidět. Pracuje v řeznictví vedeném svými rodiči a po víkendech staví vilku, do níž by si po vojně chtěl přivést manželku. Ctibor je téměř Honzovým pravým opakem, je hubený a s fyzičkou na tom není nejlépe. Okamžitě si vyslouží přezdívku Kyslík. Pracuje jako elektroopravář. Kolegové v práci ho moc v lásce nemají, a tak je možná i rád, že z nezáživného prostředí vypadne. Radost ale rozhodně nemá jeho maminka, doufala, že Ctiborek dostane modrou. Jenže nález na plicích mu zmizel, a tak musí narukovat. Seznámíme se také se sympatickým traktoristou Vladem Rutkayem, který vypadá dospěleji a rozvážněji než ostatní a doma nechal těhotnou manželku. Posledním z party je Michal alias Majkl, který dělá vyhazovače v nočním baru. Žádný z nich netuší, co je čeká. Samotný děj zpestřují lásky mladých vojáků nebo starostliví rodiče. Jejich společný pobyt na vojně bude tvrdý a náročný, nevyhnou se ani šikaně. Nakolik je pobyt po roce prožitém v kasárnách změní a jak se nakonec propojí jejich osudy? (TV Nova)

(více)

Recenze (349)

topi 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit. Z dnešního pohledu odpad, ale kdo seriál viděl za komouše a vyrůstal na něm jako já, tak musí dát víc. Navíc, když se jedna z postav jmenuje Ctibor Voříšek a říkají mu Kyslík, tak na základce na mě spolužáci, ale dokonce i učitelé a učitelky volali : " Kyslík! K tabuli! " Jmenuji se totiž taky Ctibor a tenkrát ten seriál sledovala snad celá naše republika a druhý den po uvedení v televizi jsme si vždycky říkali zážitky z uplynulýho dílu. Holt já jsem si to schytával nejvíc, ale aspoň byla sranda, pamatuju si, že mě nejvíc sralo, když " filmovej " Ctibor zkončil v posteli s knihovnicí, tak na mě pak holky volali, že : Kyslík, tak ty už máš babu?? Ha ha, Kyslík už má babu..." No každopádně se mě to drželo dost dlouho...Jinak je seriál hrozná kravina, plná otřesných kýčovitých dialogů, hrozných hereckých výkonů, ale tak nějak mě stále i po těch létech baví sledovat. Rozhodně se podívám radši na něj, něž na trapárny typu Redakce a podobných žumpoidních výchrchlů... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Celé jsem to viděla s doprovodnými komentáři lidí, kteří byli v té době na vojně a velice rádi si zavzpomínali na některé věcné reálie. A dodnes si užívají všechny ty detaily, včetně zamilovaného Kyslíka. Někdo tedy dokáže najít pro sebe to dobré všude, někdo jiný musí za každou cenu vyřvávat a dávat tím najevo svou omezenost, jako například nerudný paascha, že. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Podej přece pánovi ručník. Ale ne do ruky. Pěkně v zubech." Nikdy mi nepřipadalo zábavné nechat se šikanovat a proto jsem si pro výkon základní vojenské služby v ČSLA vybral místo bez mazáků. Tím jsem přišel o oblíbené kratochvíle mazáků typu deka, sahara, bufet nebo dlouhej kouř a jen z vyprávění méně šťastných jsem si užil jejich zkušenosti se slimákem, teploměrem, metrem, kukačkou, Gagarinem, krokodýlem, kazeťákem nebo mořskou vlnou. Nechybí mi to, dokonce ani nevím, jestli ze mě vojna udělala chlapa, ale tento je seriál považuju za natolik blbý, že je vlastně skoro až zábavný. ()

farmnf odpad!

všechny recenze uživatele

Opravdu strašná záležitost komunismu nicméně místy i pravdivá. Podprůměrný pitomý zupák Petr Rychlý řve na vojáky léčiv si své komplexy jako na mě řval jistý primitiv ze Znojma jménem Sukup. Kriminálník Mário Kubec má navrch, neboť kriminál je téměř totožný s vojnou, takového jsme taky měli. Byl vzorným vojínem první, dostal opušťák a vykradl stánek PNS. Kariéry chtivá guma, velitel roty má za manželku Ivanu Anderlovou a ta vůbec nesdílí jeho nadšení pro armádu, spíš by ho nejradši kopla do prdele. Takových osudů jsem poznal jako velitel spojek přesně 107. Byli jak vyrobeni na páse. Všichni hloupí, sprostí, zlí, znechucení, zneuznaní a šíleně ožralí a to tak, že furt. Zaplať Bůh, že mého syna to už nepotkalo.(r.n.1986) ()

woody odpad!

všechny recenze uživatele

Milá televize Prima nám opět naservívovala takový pěkný český seriál.Žena za pultem byla známá takže si moji rodiče zavzpomínali jaké to tehdá bylo(spíše nebylo) ale nad tímhle výtvorem který má v sobě víc propagandy než kterýkoli americký snímek jsem si nevěřícně ukroutil krk.Vidět totiž cvičení pana Zounara spolu s ostatními "herci" na spartakiádu a Krampola jako drsňáka s drsnými hláškami typu Je mi to u prdele, chlapečku! je -považte sami- silná káva. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (60)

  • Tento seriál vôbec ako prvý z vojenského prostredia ukázal, že na vojne existuje šikana, čo vtedajší režim úspešne desaťročia popieral. (Raccoon.city)
  • Tomáš Soukup (Martin Zounar) spomína po rokoch na charakter svojej postavy: "Tomáš bol zase až veľmi kladný a uvedomelý. Avšak ma príjemne udivuje, že je tento seriál pravidelne reprízovaný vo všetkých televíziách a že je vcelku pozitívne prijímaný dnešnými tínedžermi, ktorí tú dobu nepamätajú, a sú orientovaní úplne iným smerom. Možno je to tým, že v čase nakrúcania seriálu bola situácia už trochu uvoľnenejšia a mohla sa objaviť napríklad téma šikanovania, ktorá je aj v súčasnosti aktuálna napríklad na školách. Okrem toho tam ide o chlapčenské lásky, sklamanie a dospievanie – a to je podobné v každej dobe.“ (Raccoon.city)
  • Mário Kubec (Michal Hlaváček) spomína na režiséra seriálu: "Pán Sokolovský ma donútil, aby som sa možno prvýkrát nad sebou zamyslel a vyhodnotil, či je pre mňa dôležitejšie byť za každú cenu egoista v zmysle rebel, alebo skloniť hlavu a zostať na škole. Došlo mi, že v tomto prípade je pokora a prijatie pre mňa ďaleko cennejšie. Čoskoro na to mi potom Evžen Sokolovský práve vďaka tomu ponúkol jednu z hlavných rolí v mojom prvom seriáli." (Raccoon.city)

Reklama

Reklama