Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Žít na "konci světa" může někomu připadat jako vyhnanství, jako místo, kde se ani žít nedá. Pro sourozence Vuka, Jurku a malou Gábinu je horská chata vysoko v horách nejkrásnějším domovem. S rodiči, kteří tu zvolna a s příkladnou poctivostí v podnikání vybudují prosperující penzion, se děti cítí bezpečné a šťastné. O téhle rodině, žijící v harmonické symbióze s nádhernou, ale i krutou horskou přírodou, vypráví úspěšný třináctidílný televizní seriál. (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Další z řady dětské seriálové předlistopadové produkce, seriál byl vyjímečný hlavně prostředím, ve kterém se odehrává. Horská chata, penzion, ve kterém své dobrodružství prožívá Jurka s Gábinou, jejich dva bernardýni, rodiče a starší bratr Vuka (Oldřich Vízner), nás ve 13 dílech vtáhl do života a práce horalů, horské služby i obyčejných lidí, kteří vyměnili život ve městě, za ten na horách. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Hlavní dětský hrdina mi byl vždycky hodně protivný svým zženštilým zjevem i chováním a věčným otravováním svého bratra, kamarádů i rodičů. Radovan Lukavský zde zas hraje mimořádně nesympatického despotického chlapíka jehož tvrdost vůči rodině má snad být zdůvodněna rázovitým horalstvím. Tak by se dalo o tomto neveselém opusu pokračovat dál, postavu po postavě, ale jediní, kdo se mi v celém seriálu líbili, jsou Martin Růžek v roli kuchaře a dětská hvězdička Yvetta Kornová. ()

Reklama

tančísvlky 

všechny recenze uživatele

Nedocenený seriál mojej mladosti,úplne netypický taký zvláštný pohľad bez prikrašlovania a načančanosti.Skvelé herecké obsadenie a dôverihodnosť postáv v podaní Lukavského,Víznera,Kornovej až mrazí.Je poznať kvalitná kamera,a skúsené režíjné vedenie p.Ráža. Pozrite kam spadla dnešná serialová tvorba,a pozrite si v kontraste túto vecičku-doporučujem a jednu hviezdičku pridávam... ()

maxxxim 

všechny recenze uživatele

Pridaná hodnota tohto seriálu podľa môjho názoru spočíva v tom, že už nikdy nikto niečo podobné nenatočí, nakoľko vtedajšia atmosféra, klíma a duch doby sú nenávratne preč, a to so všetkým čo k ním neodmysliteľne patrilo, vrátane hereckých typov a ich umenia. Nemám tým na mysli jednoduchú dejovú líniu, nekomplikované dialógy či pomerne stroho vykreslené charaktery postáv, skôr mi ide o metódu toho čo a ako je divákovi ponúkané, v akom tempe a s akým úmyslom. Z uvedených hľadísk by sa dalo povedať, že postupujúcim časom od jeho vzniku, tento seriál predstavuje ďalšieho z nespočetného radu adeptov na status klenotu českej kinematografie. ()

Guru 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malý, tenhle seriál jsem příliš nemusel. Snad jen dík zajímavému příběhu a výpravnosti (oproti některým studiovým seriálům) mě poutal před televizi. Dnes, s odstupem času a v dospělosti musím konstatovat, že mi seriál příjemě sedí. Radovan Lukavský sice přísný, ale férový otec, malý Jurka jako podnikavý chlapec, kterému ne vždy všechno vyjde a krásná soudržnost lidí na horách, kde si lidi musejí navzájem pomáhat, aby vůbec přežili. Jediné, co mi v celém seriálu vadí je hlavní dívčí role - Jurkovy sestry. Ale i to je život. Kde jsou dnešní seriálové ikony s naprosto nesmyslnými příběhy a zápletkami. Dávám pět hvězdiček i z nostalgie. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (11)

  • Velkou roli hraje v seriálu i rodinné auto hlavních hrdinů – Tatra 57, na kterou je otec v podání Radovana Lukavského náležitě pyšný a v seriálu je často vidět jak automobil řídí. Ve skutečnosti byl herec velmi špatným řidičem a řízení automobilu se již v mládí vzdal. Role v seriálu tak pro něj znamenala ojedinělé usednutí za volant po několika letech. (cundak)
  • V čase 21:10 jede bezvousý Vuk (Oldřich Vízner) na saních s koňmi, za minutu však stojí převlečený do kuchyňského ustrojení a s vousy v kuchyni. (sator)
  • Ludvík Ráža přiznal, že netušil, jak bude natáčení v horách a v zimě obtížné. Až na místě zjistili, že většina herců nikdy nestála na lyžích. Pracovníci horské služby pomohli zachránit natáčení. Nejenže vynášeli do kopců na zádech a saních kamery, stativy a filmový materiál, ale často i dětské herce, protože se na lyže nedokázali postavit. Mnoho herců v lyžařských záběrech museli dublovat také oni, nebo jejich zdatnější rodinní příbuzní. (sator)

Reklama

Reklama