Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádky Boženy Němcové si dávno získaly srdce čtenářů všech generací. Jejich televizní adaptace jsou stálicemi na televizním nebi. Jednou z nich je i pohádka "Čertův švagr". Zlá a vypočítavá macecha v ní vyžene nevlastního syna z domu. Petr se marně snaží najít práci, všude ho ale posílají k čertu. A tak jde sloužit do pekla. Jak uvidíte, nic lepšího nemohl udělat. (Česká televize)

(více)

Recenze (87)

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Méně známý předchůdce filmu S čerty nejsou žerty. Pohádka ryze česká a ryze studiová. To znamená, jak všichni víme, dost originálně šílené televizní zpracování a vynikající herecké výkony takřka všech zůčastněných. Vůbec tento fenomén našich televizních nedělních pohádek minulého století, trpí zvláštní oroginalitou a jedinečností. Dokážou vždy vzbudit takovou zvláštní atmosféru, ačkoli se ve zpracování s triky nikdo nemazlil. Zajímavé. látka Boženy Němcové byla pojata vcelku dobře a hlavně srozumitelně jak pro děti tak i pro dospělé. Nic více nic méně. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Ondřej Havelka v hlavní roli mi byl celkem nesympatický, musím ale přiznat, že pan Ráž ztvárnil Lucifera více než solidně. Pobaví také scény z hostince i záporácké duo správcové a zlé sestřičky. Zkrátka jedna z těch kvalitnějších televizních pohádek, která ale celovečernímu "Máchalovi" ze stejného roku nesahá ani po kotníky. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si ty časy, kdy jsme coby děti měli na jedné vhs kazetě Čertova švagra a hned poté následovala pohádka S čerty nejsou žerty. Dosti často jsme si pustili obě. Na to, že se jedná o televizní počin, je tento snímek povedený, má atmosféru, dobré kulisy a hlavně výborné herce. Vladimír Ráž jakožto lucifer je úžasný. "Chtělas přece knížete.. a to jsem já, kníže pekel, lucifer!" ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Vlasta Janečková bola česká režisérka, ktorá celú svoju kariéru zasvätila práci na tvorbe televíznych rozprávok pre deti a mládež. Na svojom konte má desiatky titulov. Jedným z nich je aj štúdiový snímok "Čertov švagor", ktorý natočila v roku 1984. Tento krát sa nechala inšpirovať literárnou predlohou spisovateľky Boženy Němcovej. Skúsene a profesionálne zrežírovala čertovský rozprávkový príbeh o sympatickom mládencovi Petrovi, ktorého jeho macocha kvôli vlastnému majetkovému prospechu vyhnala z domu a navyše ho obvinila z krádeže. Peter odíde hľadať štastie do sveta. Márne sa však snaží nájsť si prácu. Až napokon sa mu podarí zamestnať sa ako sluha v pekelnej ríši. To mu pomôže zjednať spravodlivosť. Hlavnú úlohu prekvapivo dobre svárnil herec Ondřej Havelka. *** ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Jedné z našich nejlepších pohádech se špatně konkuruje, to je dá rozum. Ale Čertův švagr by nebyl nic extra, i kdyby existoval jen sám o sobě. Na televizní adaptaci má slušnou výpravu a Vladimír Ráž odehrál výbornou roli. Tím výčet kladů končí. Strádá zejména scénář a herecké výkony. Tedy to, na čem by měla studiová pohádka stát v první řadě. Zapamatovatelných hlášek je naprosté minimum, písničky prakticky nejsou a o nějaké atmosféře si může tenhle chutý příbuzný Bočanova filmu nechat jenom zdát. Jediné plus je obsazení Dády Patrasové. Ta by se neztratila ani v S Čerty nejsou žerty. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Když Petr (Ondřej Havelka) vysvobodí Julinku (Veronika Freimanová) od loupežníků, tak ho Julinka prosí, aby se jí ukázal. Petrovi nečekaně uvízne kouzelná čepice s pírkem na větvi stromu, v tu chvíli je vidilený a Julinka omdlí. Petr vezme zlostně čepici a je vidět, jak mu z ní přitom spadne pírko, díky kterému je neviditelný. Čepici si nasadí a přesto zase zmizí, což by se mu ale bez pírka nemělo podařit. (Sansnom70)

Reklama

Reklama