Reklama

Reklama

Herecké umění Borise Karloffa kulminovalo v roli, která se stala legendou stříbrného plátna. Mumie, Im-Ho-Tep, je po 3,700 letech přivedena zpátky k životu týmem Britských archeologů. Im-Ho-Tep býval veleknězem, jež se pokusil zachránit milovanou panu zaslíbenou bohům, a proto ho zaživa mumifikovali. Obživlá mumie se vydává hledat ztracenou lásku. Dnes, padesát let po svém prvním uvedení do kin, zůstává Mumie obrovským filmovým zážitkem, jedním z nejlepších hororů, které kdy Hollywood stvořil. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Okatá a nesmírně sexy Zita Johann, navíc místy na svou dobu odvážně oděná, zvedá už tak skvělý klasický filmový zážitek ještě o stupínek výš. Boris Karloff tady dokazuje že ne nadarmo patří k těm nejlepším horrorovým hercům všech dob a jeho Imhotep je, a pravděpodobně i zůstane, tím nejlepším. Čili souhlas s jedním z mých oblíbenců - mistrovské dílo! Jasných pět. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Ono je to asi takhle - Boris Karloff byl vývěstní štít zářící na míle daleko a téma Egyptských pyramid a s ním spojených záhad a tajemných bytostí zase v kurzu. Proto vznikl právě tento film, oproti Frankensteinovi bytostně dobrosrdečnější, na druhou stranu zase méně děsivý. Karloff si vyjma začátku a konce masek neužil, milostná linka určovala vše ostatní a člověku v hlavě zůstane jen několik parádně řešených záběrů. Děs nečekejte, ovšem Karloff je ďábel. Narozdíl od remaku mimochodem inteligentní.... ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mumie patří k těm filmům, kterým lze velmi snadno vytýkat nejrůznější chyby... Ovšem pouze pokud divák zrovna chce. Pokud nechce, stačí mu příběh tak trochu okopírovaný z Drákuly, démonické pohledy Borise Karloffa, pohledná studiová výprava a tu a tam stále působivé napětí k velmi příjemné zábavě. Nic víc, nic méně. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Příběh je téměř totožný jako v Draculovi, jen přesazený do jiných exotických kulis. "Monstrum" ve skutečnosti opět není monstrózní, protože v zafačované podobě se Boris Karloff ukáže jen na začátku (který zůstane nejlepší sekvencí filmu). Staří Egypťané museli být velmi předvídaví. Poté, co ji oživí magická formule, mumie nezažije žádný kulturní šok ze skoku v čase o 3700 let, ničemu ve svém okolí se nediví, okamžitě se zorientuje, osvojí si společenské návyky oxfordského gentlemana a překvapivě dobrou angličtinu. Asi největší botou ze všech ale je, že film se jmenuje Mumie, ačkoli mumifikace podle bláhových představ tvůrců spočívala v pouhém omotání oběti gázou a pohřbení zaživa. ;-) Kdyby to tak bylo, po 3700 letech by archeologové otevřeli sarkofág a s trochou štěstí v něm našli nanejvýš pár zrnek prachu. Nemůžu se rozhodnout, který tvůrčí handicap je zodpovědnější za tak slabý výsledek. Chabý scénář s jalovými postavami a nulovými vztahy mezi nimi, nebo spíš impotentní režie, která hlavně dbá na to, aby bylo všechno dobře nasvícené, bezproblémově romantické a zbavené veškeré tajemnosti? 30% ()

Lima 

všechny recenze uživatele

První půle lepší té druhé. Entrée Borise Karloffa je znamenité. On byl nesmírně charismatický typ, věděli to i filmaři, proto detailní záběr jeho tváře – ten samý – je zde několikrát zopakován, i s těmi blyštivými zlověstnými oči, nádhera se na to dívat (musel jsem si ten zlý pohled uložit jako wallpaper na PC :o) Druhá půle je strašně uspěchaná a strašně zkratkovitá, jakoby se tvůrci snažili to nacpat na co nejkratší stopáž. Jedna z hlavních postav tady zemře, ale nic z toho nevyplývá, nikoho to evidentně moc netrápí. Věci se tu dějí příliš překotně a Edward Van Sloan hraje Dr. Mullera hrozně špatně. Ačkoliv staré filmy miluju, jenom proto jim nebudu nadržovat. Celé je to dost naivní, vedle takového Frankensteina to ve srovnání moc neobstojí. Na druhé straně, dlouhý němý flashback je působivý, a je tu prostě ten Karloff, ten to drží nad vodou, machr, pravá ikona. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (29)

  • Kirk Hammett, hlavní kytarista metalové skupiny Metallica, si nechal na svou nejoblíbenější kytaru natisknout plakát k filmu. Na kytaře je rovněž fráze "It comes to life!". (klingr)
  • Herec Henry Victor je sice v titulkách filmu zapsál jako představitel Saxonského válečníka, ale ve filmu se nikde neobjevuje. Jeho role byla součástí scény představující ve zkratce historii starověkého Egypta od dávných dob až po současnost (resp. počátek dvacátého století). Pro finální sestřih však byl tento segment vystřižen. (DaViD´82)
  • Boris Karloff byl prakticky neznámý, dokud se neobjevil v roli monstra ve filmu Frankenstein (1931). Jeho role se však stala takovou senzací, že o rok později stačilo studiu Universal k propagaci filmu napsat jen "Karloff" a "The Mummy". (Dreadd)

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Reklama

Reklama