Reklama

Reklama

Jako dým

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nic není svaté a pokušení je vším. Stejně jako ve všech svých dílech, tak i ve filmu Jako dým staví novozélandská režisérka Jane Campionová do středu svého příběhu ženu. Tentokrát je to devatenáctiletá Ruth, která podlehne při cestě do Indie tamnímu duchovnímu světu. Z donucení se však vrací domů, do Austrálie. Rodina ji přinutí, aby se podrobila terapii, na niž si najala amerického specialistu P. J. Waterse. Dívka se ocitá se sebejistým mužem v osamělé chatě uprostřed divočiny, kde marně vzdoruje jeho metodám. Během krátké doby se však situace začíná obracet. Téma manipulace člověka člověkem se v tvorbě Jane Campionové vynořuje opakovaně. I v tomto snímku hrají významnou roli v proměnách vztahů především sexuální vazby. Nedílnou součást tvoří také úvahy o moci víry, vášně a posedlosti. Autorka, která napsala scénář se svou sestrou Annou, zvolila pro své vyprávění polohu hořké komedie, jejíž tíha leží zcela na bedrech obou hlavních protagonistů v podání Kate Winsletové a Harveyho Keitela. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pamätám si ten hype, keď krátko po Titanicu išla do kina novinka s novou suprehviezdou: Kate a hneď v réžii Jane Campion. Výsledkom boli ale rozpaky, ktoré som si ale v kine vtedy nepotvrdil, až teda takmer 20 rokov po vzniku filmu. A popravde asi by som podobne nechápal, ktorá bije, ani vtedy. Asi je chyba aj v tom, že som očakával diametrálne odlišný film, ale aj keď už som sa dokázal ako-tak adaptovať na zvolený štýl, tak ma Campion prekvapila ďalšou wtf scénu a po ňou ďalšou a ďalšou. Vo výsledku teda sklamanie a to aj napriek výborným výkonom hlavných predstaviteľov. ()

Josefin 

všechny recenze uživatele

Jane Champion se snažila a je to vidět. Kate Winslet hraje roli dívky opoutané indickým guru úchvatně, rodina to nevzdává a posílá za ní poslední záchranu Harvey Keitla nebetyčného svůdníka a začíná hra kočky s myší. A Kate umí použít ženské zbraně. Vyprahlá poušť a poutavý příběh, který mě držel u obrazovky až do konce. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Jane Campion je feministka, ale aj vnímavá umlekyňa. Jej Holy Smoke je trefnou ódou na tému silného muža, padajúceho do priepaste príťažlivosti živočíšnej femme-fatale. Vo filme hrá dôležitú rolu do teplých farieb zahalený obraz, umocňujúci dusnú atmosféru austrálskej púšte, v ktorej sa na malom izolovanom placi odohráva (miestami dusná) historka. Harvey Keitel je ako vždy minimalistický, no dobre mu sedia obe polohy - frajerský kovboj v čiernych džínach i zlomený chudák v červených ženských šatách. Herecky film vedie Kate Winslet, dôležitosť jej postavy rastie každou minútou, ktorou opadá suverenita Keitelovho hrdinu. Film je uzatvorený a nič mu nechýba. Hoci nie je ľahké sa mu poddať, ťažko popreť jeho rozprávačskú originalitu a chvíľami až kontroverznú otvorenosť. Keby upustil od "art-wanna-be" optiky a dal by prednosť komornosti, ktorá by z diváka-voyeura urobila diváka-spoluúčastníka, mohol byť nezabudnuteľným. ()

ElizabethB 

všechny recenze uživatele

Kate Winslet s knihami na nohách, auto vyčačkané sobími parohmi a v ňom sediaci Harvey Keitel, nahodený v čom inom, ako červených dámskych šatách…scéna na nezaplatenie… ;) Mimo toho, hlavnou pointou zostáva - ako aj relatívne silný muž dokáže stratiť kontrolu sám nad sebou a podľahnúť manipulatívnej žene... Až na to, že Kate Winslet opäť predviedla jej známe “I love to be naked” ;) ...celkom to ušlo. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Ruth (znovu a znovu uzasna Kate Winslet) a PJ (charismaticky Harvey Keitel), ktery se ji snazi, jako specialista na sekty a kulty, pomoc postavit se zpatky plnou silou na vlastni nohy nezavisle na pocitu okouzleni tajemnym guru, ktery ma po nejakem case stravenem v Indii. Spousta nedorecenych a napul nakousnutych debat, ktere v celkovem vyzneni pusobi dojmem, ze vlastne nezname zadnou postavu snimku adekvatne casu, ktery se ji film venoval. Zaverecne okenko podtrhuje bud pravdivost meho komentare a nebo chtenou neurcitost, kde clovek vlastne nikdy nevi co chce a porad se za necim zene a po necem patra. 55% ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Na radu kolegy herce vypila Kate Winslet před scénou, ve které hrála opilou, 3 vodky s tonicem. (Cheeker)
  • Jde o první film Kate Winslet, ve kterém nosí současné oblečení. (zigot7)

Reklama

Reklama