Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kriminalisty kapitánem Tůmou a nadporučíkem Líbalem (v podání nezvyklé, ale dokonale ladící dvojice K. HögerJ. Bek) jsme se poprvé setkali ve filmu 105% alibi, v němž brilantně vyřešili případ vraždy. Úspěch inspiroval scenáristu Karla Copa a režiséra Vladimíra Čecha k dalším dvěma filmům, které spojuje slůvko alibi – Kde alibi nestačí a Alibi na vodě... V příběhu nazvaném Kde alibi nestačí vyšetřovatelé Tůma a Líbal sledují stopu neznámého vraha. Vede k bandě, která prodává údajně „švýcarský“ lék Cordofilin lidem se srdečními chorobami, a tak má na svědomí smrt několika nemocných. Vyšetřování a stopa po zmizelém Josefu Šestákovi (B. Šmída), jednomu z prostředníků prodeje, je pak zavede do luxusního mezinárodního hotelu v Karlových Varech a skladů Mediky, kde bylo zcizeno velké množství B-komplexu. Okruh podezřelých se neustále rozšiřuje. Jeden z nich je vrah. Všichni však mají alibi… (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

nash. 

všechny recenze uživatele

Ještě lepší než jsem si pamatoval. Od úvodního vtípku po jeho variaci v závěru zábavná detektivka, která přihodila pořádnou dávku humoru, aniž by přitom musela slevit na položkách napětí a drama. Opět spousta podezřelých, opět spousta alibi, a mezitím proplouvá hláškující Karel Höger s Josefem Bekem, který sice občas také nějakou hláškou vyrovnává skóre, ale přesto je trochu odsunut spíš do role nahrávěce. Výborný je Oldřich Nový, který neslevil ze svého prvorepublikového šarmu, ale přitom v závěru s přehledem předvedl láhudkového drsňáka a několika přesně mířenými... větami zvítězil nad sebědomým mlaďochem K.O. Napínavá, zábavná detektivka, která nenudila ani okamžik. A vyčítat jí to ideologické blýskání je asi jako vyčítat černobílému filmu, že je málo barevný. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Dost dobrá stará detektivka s detektivem kliďasem Karlem Högerem a hlavně Oldřichem Novým, kterej sice zrovna neexceluje v hlavní roli, ale jeho postavu si zaručeně zapamatujete. scéna v restauraci, kde si dá Olda sraz s mladým Třískou (ten mu tady leze za ženou) mě vyloženě pobavila :). "Poslouchejte, pane Kraus, já si budu za vaší ženou chodit kdy budu chtít, rozumíte..". "Ne, kdy já budu chtít. A já už nechci." "Nebo co?" "Nebo vám trošku rozbiju hubu. So long and good luck, my boy." Takhle jsem starýho šviháka Novýho ještě naviděl a fakt mu to sedlo. Neříkám, že je celý film špička, ale kvůli některým scénám (jako třeba tahle) se fakt vyplatí se na něj podívat. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Druhá detektivka z třídílné série s kapitánem Tůmou (Karlem Högerem) a poručíkem Líbalem (Josef Bek). Klasická detektivka s vraždou a velkým podvodem. Oba hlavní hrdinové jsou stěžejní postavy a především díky Högerovi stojí film za vidění. Nepřináší nic zásadního na poli české detektivky, ale je slušnou částí zapadající do zajetých krimi kolejí. Potěší krásná mladá role Josefa Abrháma. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Kde alibi nestačí je příjemným volným pokračováním poctivé policejní práce kriminalistického dua Tůma - Líbal. Je to mravokárnější, než předchozí film. Navíc v duchu etiky socialistické morálky. Ale je v tom i lidskost a socialistická moudrost není vtíravá a všeovládající. Když si k tomu připočteme propracovanější průběh děje, je o příjemnou zábavu postaráno. Hrdinou je opět kapitán Veřejné Bezpečnosti Miloš Tůma (dobrý Karel Höger), který nepoleví ze svého nasazení do té doby, dokud není vše objasněno a všichni pachatelé pochytáni. Pokouší se o vyvolání hlasu svědomí u každého, kdo se kolem všech nejasností nedaleko ochomýtá. Záda mu kryje svědomitý parťák a nadporučík Veřejné Bezpečnosti František Líbal (sympatický Josef Bek) s vrozenou nedůvěrou ke všem podezřelým. Nejcyničtějším podezřelým je ředitel prestižního karlovarského hotelu Jindřich Kraus (velmi dobrý Oldřich Nový) s profesionálním i životním nadhledem i nesmlouvavou zatvrzelostí. Nejvystrašenějším podezřelým je unikající zloděj Josef Šesták alias Šoufek (velmi zajímavý Bohumil Šmída), který hledá záchranu v podobě cesty ven ze zatrolené situace. Nejkultivovanějším podezřelým se zdá ředitel farmaceutické firmy Medika Dr. Vopálenský (dobrý Bohuš Záhorský) s podrážděností na narážky nevhodného společenského chování vlastního synovce. Nejztracenějším podezřelým je Vopálenského synovec a laborant Mediky Mirek Zach (charismatický Jan Tříska) v nepochopení a chaosu vztahu s vdanou paničkou. Z dalších rolí: jízlivý kouzelník Bonhardi alias Ladislav Valenta (dobrý Miloš Nedbal), žárlivá laborantka Mediky Zdena Fišárková (Marcela Martínková), rozmazlená a lehkomyslná Krausova žena Isa (šarmantní Anna Pitašová), ochotný recepční karlovarského hotelu (Václav Lohniský), či svědek vraždy Jirka Ruml (mlaďoučké ucho Josef Abrhám). Další silnou stránkou filmu jsou herecké výkony a kamera. Ta laskavost, rozpustilost a drzost činí z této kriminálky stále osvěžující zábavu. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Herecky stejně dobré jako předešlý případ, režijně nápadité a scénaristicky vtipné. Černobílé tóny opět působí, za absence komunistického balastu, proti překotnému stárnutí snímku a i po letech spřístupňují detektivní příběh dnešnímu běžnému divákovi, který je kojen sice kvalitními CSI případy, přesto častokrát hnanými zbytečně na efekt. 70% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • V titulcích na začátku filmu je v dalších rolích uveden František Kovařík. Správně je jeho příjmení Kovářík. (Sooky)
  • Filmovalo se v Karlových Varech. (M.B)

Reklama

Reklama