Reklama

Reklama

1670

(seriál)
  • Polsko 1670
Trailer
Polsko, 2023, 4 h 28 min (Minutáž: 30–38 min)

Scénář:

Jakub Rużyłło

Kamera:

Nils Crone

Hrají:

Bartłomiej Topa, Katarzyna Herman, Martyna Byczkowska, Michał Sikorski, Michał Balicki, Andrzej Kłak, Dobromir Dymecki, Kirył Pietruczuk, Irena Melcer (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Satirická komedie o praštěném šlechticovi, který se chce stát nejslavnějším Polákem a musí u toho zvládnout rodinné spory i střety s rolníky. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

CaladanChmur 

všechny recenze uživatele

Absolutně geniální počin, ke kterému jsem přistupoval trochu s rezervou. ale vnitřně se omlouvám tvůrcům, protože jsem tam neshledal nic, co by mi bránilo dát 5 hvězd.  Kdo tomuhle dá méně jak tři, tak je přiblblo bez kouska humoru, či elementárních znalostí toho jak to fungovalo kdysi ( nevolnictví, šlechta, polští okřídlení válečníci atd.) . Není to tak, že "sem tam" hláška a mezi tím nastavovaná nuda. Je fakt vidět, že si s tím autoři pohráli a neskutečně se u toho museli bavit. Je to více než vtipné a víc než obyčejné. Od doby shlédnutí Sexmise, v osmdesátých letech,  se jedná o první polský počin, který mě dokázal opravdu rozesmávat a jen uznale kývat hlavou, že tohle je přesně to, co potřebuji ke zlepšení nálady. Navíc devět dílu a relativně krátká stopáž. Jenže od první věty do poslední je to fakt chytré. Takže za mě vyjímečně dostává tento počin 100% , protože jak exteriér, výprava, kamera tak styl humoru, a po opravdu dlouhé době musím uznat, že i dabing, si to zaslouží.  Není to tak, že by jsem byl oslněný tím překvápkem a prvotním pocitem. To už mám za sebou, ale prostě je to fakt inteligentní humor a přitom působí tak jednoduše. A tohle opravdu mám rád. Svým způsobem mi to připomělo kvalitu Cimrmanovského humoru. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Úsmevná satira tak trochu v štýle The Office, u ktorej som mal tiež pocit, ako by sa v prvej sérii len hľadala. Jednotlivé postavy parodujúce všemožné ľudské neduhy a predsudky majú potenciál, ten sa ale len zriedkakedy podarilo využiť naplno. Kadencia vtipov kolíše a terč tiež zasiahne len časť z nich. Niektoré pomrknutia sú príliš prvoplánové, inokedy buildup vyznie do stratena a niekedy sa o humor ani nikto nepokúša. Najviac to drhlo v okamihu, keď sa opratí chopil folklór - to sa len spievalo a tancovalo a ja som nechápal. Našťastie to však bola výnimka a nie pravidlo. Na ľahké pousmiatie to stačí, ale do budúcna dúfam v zlepšenie. 6+/10 ()

Reklama

muti 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Každý kto videl seriál the office tak vidí že sa tu šlo ako cez kopirak, čo sa postáv a ich pohľadmi do kamery týka. Ján Pavol je Michael, Macej je Jim, Anjelka je Pam a kňaz syn je Dwight. Takáto vykradacka je trošku na škodu, aj keď dobové zasadenie je veľmi autentické a neokukane. Vtipy na úkor spoločnosti niekedy fungujú a niekedy nie. Poľština je super a české titulky sa k nej hodili najlepšie. Skvelá jednohubka. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Je příjemné vidět historický žánr, jenž nastavuje sám sobě ironické zrcadlo. A Poláci se toho chopili skutečně důkladně! 1670 se stalo pro mě komediálním překvapením roku. O jeho příchodu jsem vůbec nevěděl. Ale o to lepší zážitek to byl. Skvělý casting! Humor! Zpracování. Tento styl komedie má v našem prostředí velkou budoucnost! Škoda jen několika slabších epizod, které nedrží tolik v úvodu nastavenou laťku. 80% ()

Pompeius 

všechny recenze uživatele

Poláci ukazují Čechům, jak dělat legraci a to dokonce i jak si dělat legraci sami ze sebe, v čemž jsou Češi jinak mistři. Humor je to velmi subtilní, inteligentní a především absurdní, žádná řachanda. Nejvíce to asi ocení fanoušci Monty Python a Office (ta mockumentární forma dost pomáhá). Já jsem nadšen a těším se na další série. Vnášení moderních motivů do raného novověku se zde opravdu povedlo, na rozdíl od norských Vikingane, kde to jen vyústilo v nudnou trapnost. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (12)

  • Stanisław (Michal Balicki) má v epizóde "stodolovú kapelu", ktorá zahrá áriu z „Kráľa Artuša“ od Henryho Purcella. Skladba vznikla ale až v roku 1691, teda 21 rokov po tejto fikcii. Je to však úmysel, čo režisér Buchwald vysvetľuje: "Je to dobre premyslený postup. V tejto scéne Stanisław vysvetľuje svojmu otcovi, že hrá avantgardu. Takto skutočne predbehol dobu". (Arsenal83)
  • V seriáli sa herecky objavujú aj členovia štábu. V ôsmej epizóde hrá režisér Maciej Buchwald sedliaka s nožom v chrbte a druhý režisér Kordian Kądziela hrá sedliaka, ktorého Aniela učí o segregácii odpadu. Producent Ivo Krankowski sa objavil v úlohe člena divadelného súboru oblečeného ako žena – Bogdan (Dobromir Dymecki) si od neho vzal halucinogénne huby a povedal: „Milujem jesť jedlé veci“. Hosťoval aj kameraman Nils Cronè, ktorý hrá maliara v scéne duelu. Producent Jan Kwieciński hrá maliara v poslednom zábere seriálu a scenárista Jakub Rużyłło, zodpovedný za všetky vtipy a celý koncept, sa zhostil úlohy pisára na sejmiku. (Arsenal83)
  • V rámci marketingu boli využití aj poľskí influenceri, ktorí propagovali vrecúška s logom 1670 na svojich profiloch. (Arsenal83)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama