Reklama

Reklama

Olympijský mezičas

  • angličtina Olympic Halftime (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Olympijský mezičas zkoumá odkaz Olympiád v Pekingu, Tokiu a Paříži, městech, která už Olympiádu absolvovala a jsou v “mezičase” příprav na nadcházející Olympiády. Vedle toho budeme prozkoumávat i trosky olympijských stadionů v Olympii a Athénách prostřednictvím fotoaparátu mladého čínského fotografa a urbex explorera Ťiang Šeng-ta, jehož vášní je dokumentování opuštěných a rozpadajících se míst. Probíhající výstavbu olympijské vesnice v Paříži sledujeme s místními obyvateli Rosou a Marcem, kteří jsou hlasitými odpůrci výstavby olympijské infrastruktury před okny jejich domu. Spolu s nimi do filmu zasahuje také režisérka Haruna Honcoop, která svým komentářem zasazuje jednotlivá místa do kontextu a v daných zemích hovoří s experty, architekty, zástupci olympijských výborů, ale i oponenty olympijských her. Film na ploše pěti let s odkazy do minulosti sleduje zásahy do urbanismu měst v podobě stadionů, které po třítýdenním svátku, kdy sportovci z celého světa stadiony opustí, zůstanou často ležet ladem úplně, nebo v tom lepším případě jsou dále využívány a případě najdou jiné uplatnění. Mají gigantické stavby Olympiády trvalé využití? Jaký je přínos Olympiád pro pořadatelská města a jejich země? Je pořádání Olympijských her udržitelné z urbanistického i ekonomického hlediska? Jaký mají megalomanské stavby smysl pro posílení prestiže státu? (Continental film)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Vidieť, že autorka do témy investovala veľa času aj odhodlania, no výsledok mi príde pomerne rozháraný (trochu vidieť, že to je prvotina). No i tak je posolstvo jasné a aj ľahko čitateľné - ako sa zbytočne plytvá a to je len vrchol špinavej pyramídy, v ktorej útrobách sa toho nájde ešte viac. O tomto probléme sa už dlho hovorí, no stále sa nič pre zmenu nerobí a robia sa stále tie isté chyby (a pribúdajú tiež nové, ale money talks). Dokedy? Kedy sa konečne krajiny a mestá rozhodnú neriešiť olympiády a iné mega podujatia? Trochu prilepším a dám 4* (na povzbudenie do ďalšej práce). Videné na AFF 2024. ()

Vabr 

všechny recenze uživatele

Chválím zajímavou a velice originální myšlenku, nad kterou jsem nikdy nepřemýšlel a podnítila mě se zabývat dopadem olympijských her víc. Snímek se i přes svou velkou rozmanitost zemí a výpovědí sám pod sebou nehroutí, kostru má srozumitelnou a jasnou a myšlenky spořádané a logicky odůvodněné. Konec správně smutný a nikoliv klišoidně nadějný či dokonce veselý jak to u některých dokumentů bývá ve zvyku. Debata po snímku skvělá a rád jsem se do ní zapojil 😉. Vyhodnocení: Bohužel dokument schytává negativní ohlasy od silných zastánců olympijských her ()

Reklama

Galerie (10)

Reklama

Reklama