Reklama

Reklama

Mord

Trailer

Obsahy(1)

Zabijačka se u stařečků na Osoblažsku koná každý rok. Je to jediný den v roce, kdy se sejde celá rodina, aby si zanadávala, pojedla, popila a prostě jenom žila. Letos je ale všechno jinak. Děda od rána přešlapuje a neví, jak zeťákovi Karlovi oznámit, že je to zabijačka poslední. Karlově dceři Romaně chybí máma a její sestře Lucii se rozpadá manželství. Její syn Dušan neví jak se ve srážkách ženského a mužského světa orientovat, strýc Šupina od rána nebezpečně nasává, řezník Tonda tají, že má navlhlé patrony a problematický soused osnuje, jak se všem pomstít za svůj zpackaný život. V průběhu takového dne je testována odolnost vzájemných pout odhalujících pevnost a křehkost vztahů utvářených tradicemi, láskou i křivdami. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

(KVIFF) Mord je českým filmem v tom nejryzejším slova smyslu - od tvůrců, přes zabijačkový námět, až po pokukování po tuzemských dílech z 60. let. Divák je svědkem zprvu běžné rodinné události, která je však katalyzátorem pro hlubší témata na rovině mezilidských vztahů. Mord má potenciál zaujmout široké publikum, a to především díky tomu, jak dokáže onu zcela obyčejnou rodinnou sešlost převést na velké plátno tak poutavým způsobem, na čemž měli samozřejmě nemalý podíl obsazení herci a jejich civilní projev. Všudypřítomný odlehčený a zcela přirozený humor je účelně prokládán vážnými sekvencemi, z nichž člověka místy až zamrazí, aby se pak o scénu dál zase bavil na účet zobrazovaných postav. Rozhodně jsem velmi zvědavý na další Martincův film. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Rodinná zabijačka v komediálním filmu slouží jako příležitost pro setkání příbuzných čtyř generací a přátel, kteří začnou řešit různé vzájemné rozmíšky, ať už partnerské, rodičovské nebo sousedské. Přirozené a autenticky znějící dialogy mistrně vedených a skvěle sehraných (ne)herců přitom odkrývají ledacos z typicky české nátury a jsou na mnoha místech vyloženě k popukání. Ne všechny načaté konverzační linie mají jasné zakončení, vyústění filmu se nicméně nese v jednoznačně smířlivých tónech. Snímek svým námětem může na první dobrou působit jako lidová zábava (a částečně jí je), zároveň se ale staví do opozice tím, že vypráví především o zranitelnosti svých postav a i k samotné zabijačce přistupuje spíše jako k trpěnému přežitku doby, než aby ji vyzdvihoval coby populární vesnickou tradici. ()

Reklama

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Ta naše nátura česká... Adam Martinec v příběhu jedné rodinné zabíjačky ukazuje na češštví (a v určitém ohledu i čecháčství). Na rozdíl od kraťasu Anatomie jednoho odpoledne mi tu ale chybělo to možná v určitém ohledu přehnaně tragické, ale vypravěčsky uspokojivé vyvrcholení. Pokud teda nepočítáte osud prasat Ferdy a Jiřiny. (KVIFF) ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo tak výstižně český, až to štíplo. Nečekal jsem, že mi během sledování vyběhne na mysl tolik vzpomínek z dětství, který jsou až nepříjemně podobný tomu, co se mi právě odehrávalo před očima. Vypadá to, že mladý český film vykřesal další jiskry nových talentů - 70%. [KVIFF 2024] ()

Azurose 

všechny recenze uživatele

Mladí čeští tvůrci přináší filmy, které pojednávají o obyčejných tématech s přidáním nadsázky a humoru. A snímek Mord není výjimkou. Tradiční rodina se sjíždí na venkově, aby si společně užili tradiční zabijačku. Jejich plán se snaží překazit soused a nepomáhá ani neomalenost některých členů rodiny. I přes všechny strasti se zabijačka posouvá dále a na povrch stoupají detaily rodinných vztahů a problémů. Adam Martinec přináší velice poutavou a zábavnou podívanou, která osloví širokou škálu lidí a nabídne švěží pohled na rodinnou sešlost, která nikdy nebývá posvícení. Excelentní výkony neherců jsou už jen třešničkou na dortu skvěle odvedené práce celého tvůrčího týmu. [KVIFF 2024] ()

Galerie (5)

Související novinky

MFF Karlovy Vary v číslech ČSFD a očima agentů

MFF Karlovy Vary v číslech ČSFD a očima agentů

07.07.2024

V sobotu 6. července skončil 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. V rámci slavnostního zakončení byly samozřejmě rozdány festivalové ceny, a jak jsme zde psali, hlavní ocenění… (více)

V Karlových Varech byly rozdány ceny

V Karlových Varech byly rozdány ceny

06.07.2024

Po rozmanitých devíti dnech končí největší tuzemský filmový svátek, jímž je Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Během jeho 58. ročníku bylo na plátnech karlovarských kinosálů uvedeno na 180… (více)

Reklama

Reklama