Reklama

Reklama

Mord

Trailer

Obsahy(1)

Zabijačka se u stařečků na Osoblažsku koná každý rok. Je to jediný den v roce, kdy se sejde celá rodina, aby si zanadávala, pojedla, popila a prostě jenom žila. Letos je ale všechno jinak. Děda od rána přešlapuje a neví, jak zeťákovi Karlovi oznámit, že je to zabijačka poslední. Karlově dceři Romaně chybí máma a její sestře Lucii se rozpadá manželství. Její syn Dušan neví jak se ve srážkách ženského a mužského světa orientovat, strýc Šupina od rána nebezpečně nasává, řezník Tonda tají, že má navlhlé patrony a problematický soused osnuje, jak se všem pomstít za svůj zpackaný život. V průběhu takového dne je testována odolnost vzájemných pout odhalujících pevnost a křehkost vztahů utvářených tradicemi, láskou i křivdami. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Malá, skromná a naprosto efektivní sonda do čecháčkovské vesnické mentality, evokující československé klasiky, jako jsou Slavnosti sněženek a Hoří má panenko. Adam Martinec umí vést skvěle vybrané herce i neherce k naprosté autenticitě, kterou by člověk v současném českém filmu jinak pohledal. Svoje postavy, ač chybující a některé doslova hrozné, nazírá s empatií a bez soudu. Život není černobílý a tvůrce to moc dobře ví. Společně s režisérem dva roky starého Kdyby radši hořelo tu máme teď dva Adamy, jejichž další projekty se vyplatí sledovat! [KVIFF 2024] ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Velká rodinná setkání mohou být někdy náročná. Děti se hádají s rodiči a ti zase se svými rodiči. Všichni to moc dobře známe. Absolventský snímek mladého režiséra Adama Martince přesně tohle reflektuje, a to velmi sympatickou civilní formou, zejména za pomoci dokonalých neherců (i když pánové Čuba a Bílík se se svými postavami sžili také velmi dobře). Scénu s Forrestem Gumpem považuji za jeden z nejzábavnějších momentů českého filmu za dlouhá léta. Zkrátka a dobře Hoří, má panenko nové generace. Díky za to a moc držím palce nejen v Hlavní soutěži KVIFF. ()

Reklama

Azurose 

všechny recenze uživatele

Mladí čeští tvůrci přináší filmy, které pojednávají o obyčejných tématech s přidáním nadsázky a humoru. A snímek Mord není výjimkou. Tradiční rodina se sjíždí na venkově, aby si společně užili tradiční zabijačku. Jejich plán se snaží překazit soused a nepomáhá ani neomalenost některých členů rodiny. I přes všechny strasti se zabijačka posouvá dále a na povrch stoupají detaily rodinných vztahů a problémů. Adam Martinec přináší velice poutavou a zábavnou podívanou, která osloví širokou škálu lidí a nabídne švěží pohled na rodinnou sešlost, která nikdy nebývá posvícení. Excelentní výkony neherců jsou už jen třešničkou na dortu skvěle odvedené práce celého tvůrčího týmu. [KVIFF 2024] ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Je to zjevný pokus navázat na filmy jako Hoří má panenko a pokus je to jistě zdařilý. Atmosféra českého venkovského buranova je vystihnuta dokonale a několikrát jsem se zasmál. Také je tam několikrát skvěle použita hudba. Bohužel trávit ve společnosti těchto lidí 80 minut je až až a kromě té atmosféry už toho ve filmu moc není (jako třeba zápletka a podobné věci). Co skvěle fungovalo u kraťasu (vynikající Martincova Anatomie českého odpoledne, dožeňte), je tady už trochu únavné. Martincovi fandím, ale doufám, že bude točit i filmy jiného druhu. ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Ta naše nátura česká... Adam Martinec v příběhu jedné rodinné zabíjačky ukazuje na češštví (a v určitém ohledu i čecháčství). Na rozdíl od kraťasu Anatomie jednoho odpoledne mi tu ale chybělo to možná v určitém ohledu přehnaně tragické, ale vypravěčsky uspokojivé vyvrcholení. Pokud teda nepočítáte osud prasat Ferdy a Jiřiny. (KVIFF) ()

Galerie (5)

Související novinky

MFF Karlovy Vary v číslech ČSFD a očima agentů

MFF Karlovy Vary v číslech ČSFD a očima agentů

dnes

V sobotu 6. července skončil 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. V rámci slavnostního zakončení byly samozřejmě rozdány festivalové ceny, a jak jsme zde psali, hlavní ocenění… (více)

V Karlových Varech byly rozdány ceny

V Karlových Varech byly rozdány ceny

včera

Po rozmanitých devíti dnech končí největší tuzemský filmový svátek, jímž je Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Během jeho 58. ročníku bylo na plátnech karlovarských kinosálů uvedeno na 180… (více)

Reklama

Reklama