Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zabijačka se u stařečků na Osoblažsku koná každý rok. Je to jediný den v roce, kdy se sejde celá rodina, aby si zanadávala, pojedla, popila a prostě jenom žila. Letos je ale všechno jinak. Děda od rána přešlapuje a neví, jak zeťákovi Karlovi oznámit, že je to zabijačka poslední. Karlově dceři Romaně chybí máma a její sestře Lucii se rozpadá manželství. Její syn Dušan neví jak se ve srážkách ženského a mužského světa orientovat, strýc Šupina od rána nebezpečně nasává, řezník Tonda tají, že má navlhlé patrony a problematický soused osnuje, jak se všem pomstít za svůj zpackaný život. V průběhu takového dne je testována odolnost vzájemných pout odhalujících pevnost a křehkost vztahů utvářených tradicemi, láskou i křivdami. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Rodinná zabijačka v komediálním filmu slouží jako příležitost pro setkání příbuzných čtyř generací a přátel, kteří začnou řešit různé vzájemné rozmíšky, ať už partnerské, rodičovské nebo sousedské. Přirozené a autenticky znějící dialogy mistrně vedených a skvěle sehraných (ne)herců přitom odkrývají ledacos z typicky české nátury a jsou na mnoha místech vyloženě k popukání. Ne všechny načaté konverzační linie mají jasné zakončení, vyústění filmu se nicméně nese v jednoznačně smířlivých tónech. Snímek svým námětem může na první dobrou působit jako lidová zábava (a částečně jí je), zároveň se ale staví do opozice tím, že vypráví především o zranitelnosti svých postav a i k samotné zabijačce přistupuje spíše jako k trpěnému přežitku doby, než aby ji vyzdvihoval coby populární vesnickou tradici. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Čím víc filmů Adama Martince jsem viděl, tím silnější mám pocit, že se naše společnost naprosto nevyvíjí. Nebýt tam mobilní telefony a pár slovních narážek na EU, klidně se to mohlo odehrávat před několika desetiletími. Ano, zabijačky si pamatuji z dětství, kdy jsem napjaté vztahy mezi skupinkami dospělých tolik nevnímal. Je to realistické, nebo je to retro? Jsou tři hvězdičky málo, nebo čtyři moc? Návaznost na poetiku československé nové vlny každopádně za jedna. ()

Reklama

Hild 

všechny recenze uživatele

Strašně příjemný film, který mě vrátil do dětství, vybavilo se mi tolik krásných vzpomínek především na mého dědu a dále jsem měla pocit, že všechny ty postavy dobře znám. Moc se mi líbil cit režiséra pro přirozenost a autentičnost. Hodně poctivý režijní debut nadějného tvůrce, kterého je určitě třeba sledovat. [Viděno v úžasné atmosféře při slavnostní premiéře v kině Mír Krnov]. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Malá, skromná a naprosto efektivní sonda do „čecháčkovské“ vesnické mentality, evokující československé klasiky, jako jsou Slavnosti sněženek a Hoří má panenko. Adam Martinec umí vést skvěle vybrané herce i neherce k naprosté autenticitě, kterou by člověk v současném českém filmu jinak pohledal. Svoje postavy, ač chybující a některé doslova hrozné, nazírá s empatií a bez soudu. Život není černobílý a tvůrce to moc dobře ví. Společně s režisérem dva roky starého Kdyby radši hořelo tu máme teď dva Adamy, jejichž další projekty se vyplatí sledovat! [KVIFF 2024] ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo tak výstižně český, až to štíplo. Nečekal jsem, že mi během sledování vyběhne na mysl tolik vzpomínek z dětství, který jsou až nepříjemně podobný tomu, co se mi právě odehrávalo před očima. Vypadá to, že mladý český film vykřesal další jiskry nových talentů - 70%. [KVIFF 2024] ()

Galerie (6)

Související novinky

MFF Karlovy Vary v číslech ČSFD a očima agentů

MFF Karlovy Vary v číslech ČSFD a očima agentů

07.07.2024

V sobotu 6. července skončil 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. V rámci slavnostního zakončení byly samozřejmě rozdány festivalové ceny, a jak jsme zde psali, hlavní ocenění… (více)

V Karlových Varech byly rozdány ceny

V Karlových Varech byly rozdány ceny

06.07.2024

Po rozmanitých devíti dnech končí největší tuzemský filmový svátek, jímž je Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Během jeho 58. ročníku bylo na plátnech karlovarských kinosálů uvedeno na 180… (více)

Reklama

Reklama