Charlie Brown je nejslavnější světový outsider, který šéfuje nejhoršímu baseballovému týmu, nedokáže promluvit na svou tajnou lásku Malou Zrzečku a hlavně je to kluk, kterému se i v těch zdánlivě nejméně nebezpečných situacích přihodí vždy něco naprosto tragického, nebo aspoň směšného. A nyní se Charlie, nejméně pravděpodobný hrdina, vydává na soutěž v hláskování. (Česká televize)
(více)Recenze (6)
Nikdy jsem nevěnovala pozornost komiksům ´Peanuts´. Nedávno jsem se však pokusila přečíst jejich jednu komiksovou knihu, ale přišla mi nudná. Tak jsem tedy vyzkoušla ještě film. A konečně jsem ´Peanuts´ přišla na chuť. Vyjasnila jsem si postavy, jejich charaktery a vztahy. Tento příběh má veselé části i smutnější, snové (Snoopyho zlý sen s plným bříškem na noc), vzdělávací (hláskování). I psychologické, které nejsou hloupé. Film je sice určem především dětem, ale děti mají v podstatě stejné problémy k řešení jako dospělí. Mým oblíbencem se v tomto příběhu stal Linus, nejlepší přítel Charlieho Browna. Charlieho pejsek Snoopy je tady také, ale není v popředí. V příbězích ´Peanuts´ nejsou žádní dospělí, a když už musí být kvůli dialogům, tak se ozývají jenom jako nesrozumitelné hlasy. Jejich nepřítomnost vytváří milou a konzistentní atmosféru dětského světa. Animace je stylová, podle komiksového originálu. Hudba i písničky jsou příjemné a melodické. ()
Oscar 1 nominace: Hudba - M ()
Byly starší animáky pro děti víc odvážné než ty současné, nebo je to jenom poetikou Peanuts? Když si to srovnám s animáky od Disneyho ze stejné dekády (a klidně i těch starších) nebo od Hanna-Barbera, tak právě ty jsou oproti Charliemu Brownovi příliš infantilní, ať už jako nějak ucelené pásmo grotesek či jeden dlouhý pohádkový motiv často podle literární předlohy, který ale zůstává vyloženě pohádkový. Filmy z produkce obou studií mají hlavně potěšit, rozesmát, možná i zahřát u srdíčka. Tohle je ale regulérně existenciální depka, kde místo krásného happy endu, kde se všichni mají rádi, spíš přijde trpké uvědomění, do jisté míry i pozitivní, ale těžko říct, na jak dlouho. Charlie Brown je prostě Charlie Brown a tak se dá už od začátku přesně odhadnout (pokud znáte koncept Peanuts), oč půjde, jak to bude gradovat a co přesně z toho vyleze. Jenže s tím se taky počítá a pokud nejste zasvěcení, čeká na vás překvapení možná o to větší. Osobně mě na tom nejvíc nadchlo zpracování, které poetiku komiksových stripů nejspíš zachovává věrně (ale nemůžu soudit, tolik je neznám), ale jejich audiovizuální zpracování je tak moc minimalistické, až mi přišlo vyloženě působivé. Ono to opravdu vypadá jak rozpohybovaný komiks, včetně všech scén, kdy se rozdělí obrazovka na dvě nebo více částí, ale zajímavé mi přišlo i zpracování prostoru, které si často vystačí s jedním stejným pozadím pro vyjádření místa, které je očividně rozsáhlejší a v realitě by bylo i bohatší. A když přijde na stylizovanější scény, zobrazující třeba Snoopyho představy nebo ta věnovaná Beethovenovi (která je podle mě jednou z nejlepších z celého filmu), začne to dokonce využívat postupy experimentálních filmů z 20.let a tvoří to až mírně avantgardní kompozice, kdy celý obraz vyplní určité tvary a obrazce, střídající se v rytmu hudby nebo podle vlastní, ne okamžitě rozklíčovatelné pravidelnosti. Vůbec celé to má dost zvláštní kouzlo a když se to ještě kombinuje s tím existenciálním přesahem, u kterého nevím, jestli ho vůbec děcka můžou/mohla v plné šíři pobrat, leze mi z toho geniální animovaný film, který je mnohem víc funkční a propracovaný, než jsem čekal. Narativně sice sotva držící pohromadě, ale z toho těžko vymyslet velkou epickou zápletku, aniž by se neztratil duch předlohy. A vše okolo hláskovací soutěže mi přišlo vyloženě napínavé, i přes to, že v státním finále jsou všem účastníkům vidět jen hlavy na hnědém pozadí a vždycky pak jen zmizí ta, která udělala gramatickou chybu. Je to strašně jednoduchý nápad, ale překvapivě funguje. Slabých 5* ()
Velice pěkný film (vyjma otřesného "procítěného" cajdáku na začátku), obzvláště pro milovníky komiksů CH. M. Schulze. Výtvarná podoba z jeho komiksů přímo vychází - viz. kompozice některých záběrů v podobě komiksových políček. Ukázka z filmu, má oblíbená pasáž s písničkou Failure face: https://youtu.be/Cz6_9ReEGuY ()
Prvý celovečerný film od Charlieho Browna, ktorý sa zameral na spellovaciu súťaž. Celkom zaujímavé a poučné sledovanie hlavne pre deti s typickou Brown atmosférou. Avšak na mňa to stále pôsobí ako ťažká blbina pre malé deti, ktorá je navyše veľmi ťažkopádna so slabými animáciami. U mňa preto len ľahký priemer. 55 % ()
Photo © National General Pictures