Reklama

Reklama

Život k sežrání

  • Slovensko Keď život chutí (více)

Obsahy(1)

Raz dva, raz dva... zkouška mikrofonu. Dvanáctiletý Ben nadevše miluje nejen muziku, ale i jídlo a vaření. A je to na něm taky znát. Když se ale jednoho dne zabouchne do spolužačky Klárky, rozhodne se s kily navíc zatočit. Na cestě za vysněnou postavou i Klárčiným srdcem mu pomáhají hlavně kamarádi z kapely a starostlivá maminka. Animovaný film režisérky Kristiny Dufkové natočený podle knižního bestselleru Mikaëla Olliviera s humorem za doprovodu nadupaných songů sleduje první strasti, lásky i nástrahy dospívání. (Aerofilms)

(více)

Recenze (5)

JFL 

všechny recenze uživatele

"Život k sežrání" má fantastickou stop motion animaci plnou hravých detailů a zcela adekvátně se o něm hovoří jako o velkém úspěchu novodobé české kinematografie, nejen té animované. Stejně jako jeho vizuál skvostně balancuje mezi bizarností a líbivostí, tak i scénář poučený zahraničními vzory (od tvorby pro menší děti, přes ikony žánru, po teen klasiky nového tisíciletí) zvládá vyvažovat edukační ambice se zábavností. Jenže to má jedno “ale”. U takhle skvělého a vypiplaného filmu s jasným poselstvím totiž tím spíš zamrzí, že tvůrci přes všechny své ambiciózní záměry nedohlédli, že zatímco jisté stereotypy a klišé skvěle nenuceně rozrušují, jiné bohužel (zřejmě) nevědomky utužují. ___ SPOILER ___ Především je to obezlička, že řešení šikany přináší fyzická eskalace ze strany utlačovaného, která dodává úlevu, zadostiučinění i uznání. Při tom právě že některé ze zahraničních inspirací (přinejmenším "Perks", které animák důmyslně parafrázuje v jedné ze svých několika vrcholných scén) už toto dávno posouvají do adekvátnější podoby či to alespoň problematizují. Podobných scenáristicky chabých a co do osobně psychologického i společenského statu quo problematických elementů najdeme ve filmu bohužel více (personifikovaná motivace pro osobní zlepšení a větší část na to vázaných motivů hraničících se stalkingem, včetně finále s falešným příslibem). Což je škoda, když na druhé straně tvůrci např. výtečně scenáristicky i edukačně vyřešili to, aby ze svého obézního hrdiny neudělali otloukánka čekajícího na spásu či přijetí od okolí. ()

charles3 

všechny recenze uživatele

Celkem originální film, který se nebojím označit za další z přelomů v české loutkové (potažmo animované) tvorbě. Námět, který dokáže zaujmout celou rodinu, autentické dějové prvky, realistické kulisy a v nich se pohybující kamera, hlasové obsazení, použitá hudba a písně... K tomu vtipná parafráze na Rockyho, kromě ní jsem tam ještě zachytil (ale možná jenom já sám) odkazy na raného Vorla (Ing., Oldův večírek z Pražské pětky, Kouř), ale i Mechanický pomeranč nebo E.T.-ho. Pokud vím, jedná se snad o teprve třetí tuzemský loutkový film, natočený na širokoúhlý formát (po Trnkově Snu noci svatojánské a po více než půlstoletí Malý pán). Tleskám! ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Po TonděSlávce přichází v krátké době další výborný český animák. Úvodní rapový song sice vyděsil, ale naštěstí se pak ukáže, že hlavní postava je sympatická. Na konci jsem se obával nějakého poselství o tom, že bodyshaming je špatný a že je jedno jak vypadáte, důležité je, jací jste uvnitř, bla bla, a když na konci nic takového nebylo, tak mne to mile překvapilo a zvýšil jsem hodnocení na pět. Na Lvech bohužel očekávám nominaci jen na animák. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

(KVIFF 2024) Na Život k sežrání mě nalákala jak zvědavost vidět jeden z nových českých animovaných filmů, tak i samotný, ne úplně tradiční námět, který vedle běžných témat jako jsou mezilidské vztahy (rodinné, kamarádské, partnerské) problematizoval i téma dětské obezity, o kterém se ve filmu tolik nemluví. Divák si musí zprvu zvyknout na poněkud svérázný vizuál loutek, které v polovině případů vypadají spíše jako zombie strašáci, nicméně animace jako celek na mě velmi zapůsobila. Vedle toho nabízí Život k sežrání líbivý soundtrack a především humorný scénář, který řeší vážné i méně vážné problémy s odlehčeným nadhledem. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Propracovaný a s citem udělaný animák, který chce něco sdělit a daří se mu to bez klišé a trivialit. Plusem jsou texty Macháčka, animace, příběh a humor. Mínusem slabší dabing a zvuk. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama