Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době zlaté horečky se tulák Charlie, stejně jako tisíce dalších mužů, vydává na Aljašku k cestě za zbohatnutím. Ve sněhové vánici narazí na dřevěnou boudu, kde se rozhodne ukrýt. Uvnitř se shledá krom psa také s podivným chlapíkem, který jej s puškou v ruce odmítá přijmout a hladového zlatokopa Big Jima. Zanedlouho se jejich cesty rozdělí. Charlie příchází do města, kde potká místní tanečnici Georgii, do níž se na první pohled zamiluje... (Prince)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (154)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Obvykle naděluji hvězdičky srdcem. Bráno z tohoto hlediska, byl bych ve své nadílce Zlatému opojení skromnější. Přece jen hraje Charlie Chaplin na strunu soucitu s hlavním hrdinou na můj vkus moc okatě. Pokud ale člověk do hodnocení zapojí i rozum, musí uznat, že tenhle kousek představuje jeden z vrcholů tehdejší filmové dekády a dodnes patří do zlatého fondu světové kinematografie. Některé gagy, jako zraková halucinace, jenž zlatokopova druha promění v lákavou pečínku, pronikly do obecného povědomí. Když se ohlédnu do éry němého filmu, nacházím jen minimum titulů, které mě zvou k opětovnému zhlédnutí a mají mi co nabídnout. Zlaté opojení k nim ale patří. Celkový dojem: 85 %. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Zlaté opojení mi přineslo víc melancholie než smíchu a já zkrátka od Chaplina očekávám mnohem víc zábavy. V podstatě mne pobavil snad jen dezorientovaný Tulák, kterak si v buřince a s hůlčičkou si vykračoval po horách, dále scéna s odklízením sněhu, houskový tanec a samozřejmě ekvilibristika v domě nad propastí. Jinak jsem bystře odhalil příliš velký prostor pro nudu. ()

Reklama

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Už dávno som sa tak netešil happy-endu ako pri tomto filme (napriek tomu, že je jasný od začiatku). Ale keď ono sa to ani nedá nefandiť takej sympatickej postave, akou je chaplinov tulák, ktorý či už sa smutne pozerá psími očami, alebo sa snaží, aby mu pri tanci nespadli nohavice...vždy si ma dokáže získať. A to, čo niektorí volajú sentimentálnosť, je pre mňa kúzlo starých filmov, bez ktorého by to vôbec nebolo ono. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Perfektne gradujúci príbeh, navyše veľké peripetie strieda svojský záver, kde síce dochádza k šoku zo stretnutia, no ďalšiu časť s bohatstvom už nerozoberajú. Film založený na náhodách a absurdnostiach, predvídateľný a so šťastným koncom, no veľmi zábavný a o to tu išlo, navyše je to akoby ozaj ešte raná kinematografia. Chaplin ako sliepka, do toho krásny romantický príbeh, síce miestami kruté, no zároveň neidealizujúce danú dobu. Moderná doba, Svetlá veľkomesta, Cirkus, Zlaté opojenie, to sú diela, za ktoré som okrem iného ako jeho príhovor v diele Diktátor Chaplinovi veľmi vďačný. A pre experimentátorov, topánky vy radšej nejedzte! ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Díky Chaplinovi jsem začal mít rád němé filmy a pochopil, že v nich můžu objevit něco nového, podobně opojného jako v pozdější produkci. Konkrétně tenhle film mě naučil mít rád trhaný obraz, nezastavitelnou hudbu v pozadí, naivní triky a přehnané herectví. Těžko říct, jestli bych bez Zlatého opojení vůbec našel odvahu vidět ty desítky úžasných filmů beze slov, které plní vitríny nenažraných intelektuálů... Tím nechci říct, že pouze a jedině tenhle Chaplin otevře "bránu k poznání". Na každého asi čeká jiný film, pokud vůbec - ale stojí za to hledat. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (29)

  • Ve scéně, kde Charlie Chaplin ukazuje svůj nakreslený kompas, má sundané rukavice, ale v záběrech předtím i potom je má nasazené. (Novada)
  • Podle Amerického filmového institutu jde o 58. největší snímek všech dob (2007). (džanik)
  • Jedná se o pátý nejvýdělečnější němý film historie. Pouze v roce 1925 vydělal tehdejších 4 250 000 amerických dolarů. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama