Reklama

Reklama

Jestli jednou odejdu

(TV film)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Pod zdánlivě klidnou hladinou každodenního soužití probíhá v rodině se dvěma dospívajícím dětmi dlouhodobý proces citového strádání. Matka Helena cítí, že rodině ve všem slouží a manžel i děti vyžadují její služby s naprostou samozřejmostí. Narůstá v ní zklamání a jednoho dne konečně promění větu "Jestli jednou odejdu" v čin... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (54)

dashwoody 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch lepších studiových televizních inscenací s výbornou Janžurovou a Bydžovskou, jejíž typický smích žádná herečka asi nepřekoná... "Helenko, já jsem vám přišel říct, že jsem všechny pustil k vodě." - "Jo? Pustil k vodě? Vy chováte kachny?" "Počkejte, počkejte, to už nemluvíte vy, to už za vás říká nějaká putička." - "Za člověka v životě mluví tolik lidí, že už mi to ani nepřijde." "Počkej, nesměj se jako tele..." "Já jim udělám čtyři fotky 18x24 a ony mi za to daj kilo." - "Kilo čeho?" "Podívejte se, jak jsem nádherně vypral prádlo!" - "Komu?" - "To je otázka, peru nám všem!" - "Nojo, ale todle nejsou naše povlaky..." ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Maminčina vzpoura v podání Ivy Janžurové senzační, to je tak, když pohár trpělivosti přeteče.. Přiznávám, že jsem se celou dobu pobaveně usmívala a místy smála nahlas, tak nějak podobně jako Zuza Bydžovská.. Prostě příjemná záležitost o jedné rodinné otrokyni, která jednoho dne řekne dost.. Herecké obsazení mně velice příjemné, Hana Maciuchová tvoří filmový pár s Radkem Brzobohatým, několikrát mě odbourali, filmový manžel Vladimír Brabec parádní, akorát si občas roztomile stál na vedení, no a nemohu nezmínit Stellu Zázvorkovou v roli babičky, ta byla úplně dokonalá.. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vzpoura na Bounty. Vzpoura proti stereotypu, pohodlnosti a lhostejnosti. Vzpoura proti tradičnímu údělu žen ve společnosti. Jenže, jak známo, vzpoury mívají hořké konce... Bohumila Zelenková psávala svého času výborné a lehce provokativní televizní hry, ale to není případ této úsměvné morality, která je nota bene vybavena přemírou žánrových klišé s očekávatelnými zvraty a čitelnými postavami. Buď jak buď, scénář poskytl vhodnou příležitost plejádě zavedených hereckých osobností osmdesátých let a díky tomu je pořád na co se dívat. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Přljemný televizní rodinný film, ke kterému ale mám velkou výtku ohledně jeho délky. Všechny scény byly natahované, obsah by klidně vystačil na bakalářskou povídku. Chvílemi se děj tvářil jako divadelní fraška, občas ztratil dech. Iva Janžurová je sympatická, ale že by zrovna ji potřeboval každý muž, kterého potká? ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Film má být komedií, ale to jsem jaksi nepostřehl. Možná spíš až v závěru, kdy se P. Zedníček ukryje v sauně a do toho přichází Císler a posléze manžel. Celá inscenace na mě ale působí trochu nevěrohodně. Poté co manželka odejde se rodina ani nijak zvlášť nesnaží dostat ji zpět. Naopak postava R. Brzobohatého příliš okatě balí kolegyni své manželky a dokonce přijede až na chatu. Helena si za nastalou situaci může vlastně tak trochu sama. Kdyby se s manželem dohodli na tom, že jejich potomci jsou už velcí klacci a měli by mít nějaké domácí povinnosti, bylo by vše vyřešeno šmahem. Nemluvě o manželi, který také nevyvíjí aktivitu. Zajímavé je, že těch filmů s podobnou tématikou bylo víc. Žena, ač zaměstnaná se stará především o domácnost. Muž, taktéž pracující nemusí prakticky dělat nic stejně jako děti. Hlavně, že se ale všichni cítí jako intelektuální rodina. Role v socialismu byly jasně dané, ale sem tam se našla nějaké filmová hrdina, která se tomuto osudu chtěla vzepřít. Zřejmě to bylo dost žhavé téma doby. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Trio hereček Zázvorková, Janžurová a Bydžovská si záhrála ve stejných rolí babičky, matky a dcery i ve filmu Ten svetr si nesvlíkej (1980). (M.B)
  • V závěrečných titulcích je postava, kterou hraje Vladimír Brabec chybně označena jako Marek a ne Milan. (JohnnyV)

Reklama

Reklama