Reklama

Reklama

Kid

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Kid vznikl na počátku dvacátých let jako první Chaplinův celovečerní film. Svým dojemným a současně velmi vtipným příběhem sklidil ihned po premiéře ohromný ohlas diváků a nadšení kritiky. Tulák Charlie se v něm ujímá nalezeného dítěte, jež se snaží s upřímnou láskou vychovávat. Ani v nejdramatičtějších momentech však film neslevuje ze skvělé zábavy... (Levné knihy)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (327)

Pierre 

všechny recenze uživatele

❤V pravěké době dokázal Charlie Chaplin stvořit takovýto nádherný, citlivý, vtipný, dojemný a hravý film o čistém přátelství a lásce mezi dospělým mužem a dítětem. Musím smeknout před tou nádherou a dát pět.  Slova vůbec nechyba a nějak jsem si to děsně užil. Chaplin jako by ani nemusel nic dělat, aby vykouzlil úsměv na tváři a malý Jackie Coogan je úžasný. P.S. Viděl jsem kratší verzi s krásnou obrazovou kvalitou. Určitě časem zkusím i tu delší. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Pustil jsem si grotesku, dostalo se mi rodinného filmu. Možná proto jsem první půlku prozíval a nevypnul jsem to jen kvůli tomu malému klukovi, jehož cukrkandlového, až možná panenkovského, potenciálu Chaplin využil na maximum. Jenže pak jsem se dojal. Nehodnotím staré filmy podle dobového kontextu (maximálně dokážu přimhouřit oko a přidat hvězdičku), ale jak zvládnou obstát před moderním divákem jako komplexní dílo. A věřte tomu nebo ne, i film z raných dvacátých let tyhle podmínky dokáže splnit. Co se týče dojetí, nejsilnější z emocí v Kidovi zastoupených, to umí i díky něžnému hudebnímu doprovodu navodit tak krásně bezelstně, že mu v tom nemůže konkurovat ani většina moderních snímků. ()

Reklama

Derek 

všechny recenze uživatele

ku Kidovy Charlieho Chaplina som pristupoval s tym ze budem musiet trocha prizmurit oci lebo ide o strasi, nemy film (ma 100 rokov!), ale v momente ked maleho Kida "Tulakovy" zobrali ked spal, tak ma to nenechalo chladnym a citil som to iste zufalstvo co hlavny hrdina. ak toto nieje skvele filmarske remeslo tak potom neviem co by bolo... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Film počátku postupného přerodu zlatého věku grotesky. I tak je možno charakterizovat tento Chaplinův už nesporně zralý autorský počin. Délkou trvání, střídáním "vážných" scén s velmi "nevážnými" prvky, pojetím postav, jejichž sentimentem proráží stále viditelněji tendence k psychlogizaci a k citu ne šustícímu, ale skutečnému. Mravoličné téma se tak výrazně mění v prolnutí dvou tragických životních osudů, lidí vlastně vzdálených, ale v mnohém i blízkých. Zprvu náhodné setkání začíná být oboustranně pociťováno jako zásadní životní mezník. Láska má mnoho podob, jež se zdaleka neomezují na její erotická východiska. Příběh vzájemné adopce dvou strádajících ze společenského dna dává této odvěké pravdě nadčasový tvar. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Problém s klasickými groteskami je ten, že človek sa má pri nich smiať, ale v súčasnosti to moc neide. Preto ich treba hodnotiť v kontexte doby a s prihliadnutím na to, že sa na ne príjemne pozerá. Chaplin je skvelý komik, niektoré scény sú vynikajúce, ale predsa sa písal rok 1921 a tempo filmu je nesúrodé a dej je predsalen trochu "chudý". Hudba je tiež dosť zastaralá a pre obyčajného diváka je film prakticky nepozerateľný. Každopádne na slabšie 80% by to malo aj tak stačiť (minimálne za geniálnu scénu so vstávaním a deravou dekou). ()

Galerie (37)

Zajímavosti (17)

  • Jackie Coogan, představitel malého Kida, zahájil tímto filmem poměrně úspěšnou hereckou kariéru, což u talentovaných dětí nebývá vždy pravidlem. (Kulmon)
  • Kvůli Kidovi měl Charlie Chaplin neshody s firmou First National: „Byl to sedmidílný celovečerní film a oni jej chtěli distribuovat jako tři dvoudílné komedie,“ uvedl král komiků v publikaci "Můj životopis". (everlong)
  • Ide o jednu z dvoch najznámejších rolí Jackieho Coogana, ktorý hral Kida. Tá druhá prišla o vyše 40 rokov neskôr a s postavou malej siroty bola v ostrom kontraste. Stvárnil totiž strýka Festera v seriáli Rodina Addamsovcov (1964). (milhouse86)

Reklama

Reklama