Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Najlepší Kafkov priateľ Max Brod je uznávaným spisovateľom, plným energie a nápadov, no jeho najväčším projektom je získať slávu pre svojho priateľa Franza... (Arsenal83)

Recenze (9)

Fifer 

všechny recenze uživatele

Myslím, že nevadí, že je seriál pro znalce. Přece jen je to intelektuální téma. Jako člověk, který četl Kafku kdysi dávno, bych možná uvítal nějaké popisky, ze kterého díla čtou. Oceňuju, že se autoři věnují Kafkovu milostnému životu. Nemusí to být nutně kritika Kafky jako sexistického hovada, je třeba si uvědomit, že společnost byla tehdy jinde. A zároveň ne všechno se tehdy mohlo napsat, cenzura byla větší, proto je dobré zaměřit se i na erotiku, na bordely, na to, co si v románech přečtete spíše v náznacích. ()

Anianna 

všechny recenze uživatele

Zaprvé hodnotím výběr Kafkova představitele. Myslím, že se autoři do herce v hlavní roli trefili. Fyzicky, gesty i mimikou si takto Kafku představuji. Zadruhé se ovšem cítím zklamána způsobem vyprávění. Nesedí mi prolínání časových rovin, ten všudypřítomný vlak, mísení vzpomínek a rozhovorů s Maxem Brodem. Je to spíše mozaika, která nás má ke Kafkovi nějak dovést, ale cestami pro mě zbytečně komplikovanými. Navíc autoři předpokládají, že diváci jsou znalí reálií kolem Kafky, že vědí, kdo byl Max Brod a za co mu vděčíme. Chvílemi má film charakter dokumentu, zvláště v segmentech rozhovorů s už zestárlým Brodem Pravděpodobně rozhovorů přepsaných z těch před jeho smrtí. No, pro mě ne úplně přitažlivé pojetí, nekompaktní, se spoustou motivů. Český dabing vyniká. Uvidíme, jak si seriál povede dále. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Paráda! Svižné, zábavné, výborně obsazené, vizuálně podmanivé, kvalitně nadabované. Takto má vypadat moderní propagace umění. Chválím oproštění se od kafkovského viziálu, těším se na Jesenskou. "Hraniční přechod Ostrava"- skvělé! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatiaľ sa Kafka javí ako najnesympatickejší "umelec" storočia. Cynik, ktorý svoje kultúrne poznanie získaval v bordeloch. Je mu na chválu, že sa obohacoval hererosexuálne. Je zvláštne, ako sa tento bohémsky človek snažil o tom, aby ho svet nepoznal, no vďaka Maxovi Brodovi sú dnes po ňom pomenované ulice, námestia, reštaurácie, múzeá i spoločnosti... A každý ho chváli, hoci skoro nikto mu nerozumie. Právom je preto prvá časť sústredená na Maxa Broda, ale musím povedať, že to spracovanie nie je veľmi na úrovni. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vidim, že ČT dává nový seriál o Kafkovi...Kouknu na první díl seriálu o Kafkovi a vidim Maxe Broda...První díl poměrně klame tělem, uvídíme, jak to bude dál. Takhle to zatím působí jako retrospektivní vypravování Maxe Broda a jeho pohled na Kafku. Což možná dává logiku z historického hlediska, ale z filmového zatím moc ne. Plus je to klasická životopisná nuda,, která prostě předpokládá, že už všechno znáte, skáče od jednoho ke druhému, snaží se obsáhnout co nejvíc, ale vlastně neukáže nic. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama