Reklama

Reklama

Franz Kafka byl promován na doktora práv v roce 1906. Ještě před ukončením studia nastoupil jako koncipient v kanceláři pražského advokáta Richarda Löwyho na Staroměstském náměstí. Po praxi u soudu nastoupil v pražské filiálce pojišťovny Generali, kde mu k umístění dopomohla protekce. Kafka si od umístění sliboval možnost cestovat, do zahraničí byli ale umisťování kolegové z jiného oddělení. Franz Kafka v zaměstnání brzy vystřízlivěl ze svých nadějí, k čemuž jistě nepřispěly ani náročné pracovní podmínky a vcelku nekompromisní přístup k zaměstnancům. Po vypuknutí I. světové války je Kafka zproštěn vojenské služby pro nepostradatelnost v úřadu, jeho děsivé představy a strach z byrokratického systému ale nepolevují. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z Kafkovho denníka: "2. august 1914: Nemecko vyhlásilo vojnu Rusku. Popoludní mám lekciu plávania." Smiešna doba, kedy sa do armády hlásili šialenci dobrovoľne, lebo veď bude sranda na pár týždňov, možno mesiacov... Dnes sa podobní šialenci rodia znova. Podivnosť doby reflektuje aj nevyvrátiteľný názor lekárskeho odborníka o tom, že Kafka je zdravý ako ryba a všetkých prežije... Inak nie až tak záživná časť z Kafkovho pracovného života, kde obsadzujú ženy s fúzmi a tvária sa, ako keby si to nikto nemal ani všimnúť. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavé pro mě bylo setkání se spisovatelem Robertem Musilem. Nechápu ale,  proč jsou mužské role obsazovány ženskými herečkami (vadilo mi to i ve filmu o malíři Edvardu Munchovi.) ()

Reklama

evangelik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ta ženská s knírem - co to jako mělo být? Jinak "strhující" sága o tom, jak to chodí v pojišťovně. To by člověk neřekl: Fabrikanti nechtějí dělat bezpečnostní opatření a platit, poškození chtějí peníze, pojišťovna je nechce dát... ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama