Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jean Valjean se dostal na galeje za to, že ukradl kousek chleba pro svou hladovějící rodinu. Díky neúspěšným pokusům o útěk byl z nucených prací propuštěn až po dvaceti letech, v roce 1812, jako skutečný zločinec, který bez skrupulí lže a krade. Sílu změnit svůj osud dala Valjeanovi až neuvěřitelná dobrota starého biskupa, který před policií zapřel jeho loupež. O deset let později je z bývalého galejníka vážený starosta městečka Vigau. Naneštěstí je novým velitelem místní policie jmenován inspektor Javert, který zná Valjeana z galejí. Starostovi se daří skrývat svou pravou totožnost, ale podezíravý policista vymyslí rafinovaný plán jak z něj vynutit doznání. Mezitím se bývalý trestanec, nyní vážený muž s velkým srdcem, ujímá nemocné ženy Fantiny a na smrtelné posteli jí slíbuje, že se postará o její dcerku Cosette, která otročí v hostinci mazaného lotříka Thernadiera. Javertův ďábelský plán na zatčení bývalého trestance by vyšel, kdyby se Valjeanovi nepodařilo na poslední chvíli uprchnout. S malou Cosette pak nachází úkryt s pařížském klášteře. Osudy Javerta a Valjeana se ale ještě jednou osudově protnou během krvavé pařížské revoluce roku 1832 (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (245)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Les Misérables od Victora Huga je jednou z mojich srdcoviek. Tento príbeh je tak výborný, že snáď nikdy neomrzí. O to viac som aj náročnejší pri hodnotení každú adaptáciu tohto veľdiela. Myslím, že tento film bol spracovaný relatívne kvalitne, keď vezmem do úvahy aj rok jeho vzniku. Výprava, kulisy a kostýmy sa skutočne vydarili. Prekvapilo ma, že to bolo celé točené v Česku, takže za to palec hore! Liama Nessona moc nemusím, ale Jeana zahral dobre. Avšak Geoffrey Rush v podobe Javerta ma až tak nebavil. Čo sa týka reprodukcie diela, tak tu bolo viacero odchyliek a "skratiek", ktoré tomu až tak neprospeli, ale samozrejme tá ústredná kostra diela bola našťastie zachovaná. Každopádne, dobré spracovanie, aj keď tomu predsa len chýbala nejaká umelecká invencia v prevedení. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Zatím asi nejslabší verze a přesto je na plný počet, což mnohé vypovídá nejen o filmu, ale také o příběhu Bídníků jako takovém. Sice je tam dost pozměněný konec, což mě docela naštvalo, ale jinak tomu není moc co vytknout. Je to samozřejmě zkrácené, ale tak nějak elegantně, s grácií, bylo tam vše podstatné. A i když jsem ještě neviděl verzi s Jackmanem, troufám si říct, že Geoffrey Rush je nejlepší Javert ze všech, lépe ho snad ještě nikdo nezahrál. Ta fascinace a posedlost Valjeanem je naprosto geniální a skvostná, opravdu síla. Zato Liam Neeson, ačkoliv taky výborný, jako je on ostatně vždycky, je nejslabší Jean Valjean a kvalit Gabina nebo Ventury ani trochu nedosahuje, tím ho ale nechci hanit, naopak ho pochválit, že to zvádl. Herecky tedy výborné, to se týká i Umy Thurman, po strance vizuální taky skvělé, atmosféra parádní, hudba výborná, jen ten konec mě trochu zklamal. Za mě tedy spokojenost, ale tím Hollowoodem to smrdí docela dost, ten z toho prostě poznáte. Jinak se ale tito Bídníci nemají za co stydět, rozhodně povedená adaptace, ale ostatní jsou prostě lepší a proto "jen" 90%. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Nemôžem inak, ako len hodnotiť plným počtom. Ide tu o známy, nesmrteľný príbeh s veľkým myšlienkovým presahom, v ktorom Jean Valjean dosiahne morálne víťazstvo nad svojim súperom inšpektorom Javertom. Navyše sú obe hlavné postavy excelentne stvárnené mojimi obľúbenými hercami - L. Neesonom, ktorý je tu Valjeanovým stelesnením a G. Rushom, ktorý je tu zase výnimočne neskutočne slizký a už na pohľad zlý chlap. K tomu keď si ešte prirátame nádhernú výpravu a výbornú muziku, tak nie je vážne čo riešiť. Veľmi vydarená verzia tohto Hugovho románu. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Vizuálne je tento film pôsobivý aj s rozsiahlymi predstavami Paríža. Príbeh, aj keď je krátky, nám stále dáva dojímavý príbeh o situácii chudobných vo Francúzsku, reformovaného a neprestajne veľkorysého odsúdenca, príliš horlivého inšpektora a ľudí okolo nich. Vždy ma bavil stret ideálov a hra mačiek a myší medzi reformovaným zločincom a mužom, ktorý lipne na ideáli, že reformovať sa nikdy nemôže žiadny zločinec. 8/10 ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pro mě jsou tohle "první" Bídníci, knižní předlohu jsem nečetla (stydím se... leč je v tom pro mě málo sci-fi:-)), starší verzi viděla až později (beztak nemám slabost pro J. Gabina, L. Venturu a další francouzské herce z éry ČB filmu) a tak mě mamčiny protesty "ale tak to přece nebylo!" nijak neochudily o příjemný zážitek. Liam Neeson je pro mě přesvědčivý a sympatický Jean Valjean, Geoffrey Rush skvělý záporák-úporák, ženy krásné, kompars nerušil:-). Kostýmy i výprava slušné a čtvrtou hvězdičku vybojoval Basil Poledouris nádhernou hudbou. Hezký film, spokojenost. 75 % EDIT: Setkání po bezmála třinácti letech přineslo poznatek, nakolik můj cynismus za tu dobu pokročil a citlivá dušička ztvrdla na jízlivý balvan. Přesně vím, co se mi tehdy líbilo, ale momentálně to pro mě byla levičácká bajka s těžce nevěrohodnými černobílými charaktery. Ty čtyři hvězdičky nechám, protože nostalgie, protože výborní herci, protože krásná hudba a protože dobré řemeslo, ale znovu to vidět nechci. 70% ()

Galerie (38)

Zajímavosti (11)

  • Při natáčení v Žatci došlo k omylu při přípravě scény s výbuchem. Nečekaně velká detonace rozbila všechna okna v ulici. (jenik71)
  • Ve scéně, kdy se komisař Javert (Geoffrey Rush) spoutá a poté úmyslně spadne do řeky, můžeme vidět, jak se mění její hladina. V prvním záběru je klidná, v dalším střihu sledujeme rozvířenou řeku a ke konci opět klidnou hladinu. (Mr.Hudson)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Victora Huga. (Terva)

Reklama

Reklama