Reklama

Reklama

Malé životní etudy

  • USA Five Easy Pieces (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V popředí příběhu je Robert Eroica Dupea, jenž hodil za hlavu svoji velmi slibnou kariéru koncertního pianisty a pracuje jako pomocný dělník na naftových vrtech v Kalifornii. Žije "na hromádce" s Rayette, která pracuje jako číšnice v bistru. Když Robert uslyší od sestry, že otec je těžce nemocný, vydává se domů, aby jej navštívil, a Rayette vezme s sebou. Tam je Robert znovu konfrontován s bohatstvím a životním stylem své kulturní rodiny, které se na čas zcela zřekl...Působivost a nezvyklost snímku je namíchána již ve scénáři, na něm spolupracovala Carole Eastmanová společně s Bobem Rafelsonem. Napsali silný příběh o hledání identity, s řadou komických i tragických momentů, jenž překvapil charakterově rozporuplnými hrdiny a nekonvenčními dialogy. Při realizaci za kamerou stál tvůrce maďarského původu László Kovács, jenž rovněž nasnímal Bezstarostnou jízdu, a stal se jedním z nejlepších kameramanů své doby. Ten vytvořil místy až surrealistické obrazy naftových polí či "tichem všepohlcující" krajinu v okolí rodinného domu Dupeových. Malé životní etudy sice nakonec ze čtyř nominaci nezískaly ani jednoho Oscara, Jack Nicholson jako Robert Dupea tu ale potvrdil skutečně výjimečné herecké chameleonské" schopnosti i to, že je filmová hvězda první velikosti. K silným, nezapomenutelným momentům snímku patří například dokonalou absurditou nabitá scéna kuřecího salátu", který si objednává Robert u neochotné číšnice v restauraci, stejně jako jeho smutkem a melancholií prodchnuté bravurní "pianové sólo" na jedoucím náklaďáku mezi auty na přeplněné silnici (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film o bezvýznamných etudách zo života protivného egocentrického chlapíka, na akých je Jack Nicholson expert. Nikomu a ničomu sa nepotrebuje prispôsobovať, ženy balí násilím a podobne si aj objednáva jedlo v motoreste. Jeho hľadanie mi bolo ťažko pochopiteľné, príbeh mi veľa nedal, slabšie tri hviezdy. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Film potácajúci sa odnikadiaľ nikam - presne ako hlavný hrdina, nachádzajúci a opúšťajúci, tak ako sa mu v danej chvíli zachce. Niekoľko dialógov, podmanivá kamera a miestami nevyspytateľnosť ďalšieho smerovania deja vyplývajúca z charakteru pianistu-tuláka. Uvedené momenty povýšili celkový zážitok zo sledovania do ľahkého nadpriemeru. Rafelsonove diela, ktoré som mal možnosť vidieť charakterizuje zaujímavý, no režijne nedotiahnutý námet, kvalitní herci a pozoruhodná kamera. Ich režisér je Majster priemerného filmu. ()

Reklama

korndaddy 

všechny recenze uživatele

Film o člověku, kterej se v životě vybodl na svůj um a šel se živit jak se zrovna naskytlo. Takže momentálně obyčejnej chlápek, kterej má přítelkyni (pěknou krávu), přátelé, práci a otce co je nemocnej. Takže situace, která je na denním pořádku X tisíc lidí. Takže asi tak. Nudnej film, ve kterým je moc postav a moc životních příběhů, který se spolu ani extra nesouvisí a u filmu jako je tento je to spíš na škodu. Nebej Nicholsona, (neřikám že se do role zvlášť hodí, ale stejně....) kterej film o něco nadzvedl svým výkonem, bylo by to asi o hodně níž. Bohužel, to není film pro mě. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Snímek má za mě, překvapivou hloubku. Kde hlavní hrdina navenek, toho moc neřeší, ale uvnitř to vře k jasnému výbuchu. Je si vědom svého života a přestože ví, že mu utíká skrz prsty, jakoby se ho bál pevněji uchopit. Herci co mají charisma, to mají samozřejmě lehčí, že z nich člověk nemůže spustit oči i když se nic neděje, ale tady v tomto vážném snímku se Nicholson mohl opřít o svůj nezaměnitelný styl. Já byl spokojený. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tak tuhle ukrutnou nudu nemoh zachránit ani Jack Nicholson. A kdyby v tom nehrál on, asi bych to velice rychle vypnul. Z celýho filmu mě pobavilo akorát to, když si v restauraci chce Jack Nicholson objednat toast, dál se tam našlo pár hezkejch záběrů a nakonec ještě nesmim zapomenout na finální scénu u benzínky, která byla taková všeříkající. Jinak mi strašně lezla na nervy Karen Black. Tu bych musel tak po 3 minutách kopnout do držky. ()

Galerie (101)

Zajímavosti (7)

  • Malé životní etudy sa točili v rámci rozpočtu BBS 41 dní od začiatku zimy 1969 do januára 1970 nasledujúceho roka a stáli 876 tisíc amerických dolárov. (Hnacik)
  • Režisér Bob Rafelson se ve filmu objevil ve scéně v nahrávacím studiu jako muž, který nastupuje do výtahu. (ČSFD)
  • Režisér Rafelson sa pokúšal kontrolovať rytmus Nicholsonoveho hereckého prejavu tak, že manipuloval z jeho prísunom drog. Hovoril: "Myslíš, že by sme Jackovi mali dať pre túto scénu nejakú trávu alebo haš?" spomínal Richard Wechsler (jeden z producentov filmu). (Hnacik)

Reklama

Reklama