Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (více)
Polsko, 2003, 135 min

Obsahy(1)

Polský historický akční fantasy snímek natočený na motivy románu Jozefa Ignace Kraszewskiho. V předkřesťanském Polsku 9. století se na venkově setkáváme s prostými obyvateli pečujícími o svou půdu a velebícími sluneční božstvo. Pak se zde vynoří mocichtivý princ Popiel a vikinská armáda a nastane doba krvelačného a barbarského násilí, proti kterému se postaví osamělý válečník a slavný lučištník Ziemowit. (Filmbox)

(více)

Recenze (90)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Som sklamaný. Dejovo veľmi nevyvážené, v podstate ten príbeh nemal žiadnu iskru a všetko sa to schovalo pod mysteriózny šat dôb dávno minulých. Ja som čakal nejakú parádnu fikciu o starých Slovanoch, nejaké boje, intrigy, a nie tanečky v delíriu okolo ohníka. Chápem, pohanské zvyky, ale aj tak, nemuseli preto pochovať celý príbeh, ktorý mal potenciál. Hlavne s Vikingami to nemá vlastne nič spoločné, zbytočne zavádzajúci názov. Poľské herečky ale tú pachuť aspoň trocha vyrovnali. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Esence východoevropské trapnosti, tak jak ji pamětníci znají ze sovětských filmů. Ano, myslím ty otřesné opusy, které se pokoušely napodobit úspešná díla prohnilého kapitalistického západu a které obvykle bývaly svěřeny stranicky bezvadným filmovým eunuchům. Jediné co může zmást, je rok výroby. Jak mohla v roce 2003 vzniknout takováhle ptákovina? Parta ochotníků se potácí v hadrech po lese, deklamuje své repliky zpod rozcuchných nylonových vlasů a údajně drsným válečníkům visí přes opasky pivní mozoly. Zasmušilý výraz Daniela Olbrychského, jako by si celou dobu kladl otázku, jakým omylem do tohoto filmu zabloudil. Pro Kristovy rány, kdo je to Jerzy Hoffman? Snad polský Ed Wood? ()

Reklama

tom88 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku dosť nudné a zdĺhavé, no neskôr sa to trochu rozbehlo. Dej sa pomalšie rozvíjal, ale do konca už to bolo celkom fajn. Herci boli obyčajní, ale od poliakov som toho veľa nečakal. S vikingmi to moc nemalo spoločné aj keď sa tam na konci objavili a boj hlavného hrdinu s vikingom bol celkom pekný. Historických bitiek bolo málo na taký dlhý film a kvalitné neboli. Keby to bolo o niečo kratšie. 60%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Čím to je, že u nás se točí trapné komedie, uslintané seriály a v Polsku takovéto velkofilmy. Vizuální efekty jsou sice hrůza a děs, ale zase jich tam moc není takže to zas tolik nevadí, ale výprava, kulisy, nástroje a jiné předměty, kterých je ve filmu nesčíslně dokazují, že si poláci na přesnost a dokonalost potrpí což je jen dobře a i tak to později pěkně vypadá. Ač jsem od toho nevěděl co mám čekat a prvních 20 minut jsem ve filmu tápal ihned jsem se do příběhu zadíval a vcelku příjemně to uteklo a skončilo to samozřejmě tak jak to dopadnout muselo a já jsem byl navýsost spokojený. --- Je mi tě líto - Ale já ještě žiju ! ! ! ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

No celkově na mě tento film moc dobře nepůsobil. Herecké výkony byly místy velice toporné, a celé mi to připadalo jako pohádka se spoustou krve...což prostě nejde dohromady, jako by se tvůrci nemohli dohodnout, jestli má převládat romantika, nebo brutalita...Na druhou stranu ale musím ocenit výborné kostýmy a taky dobře zvládnuté davové scény, a v porovnání s filmem "Kněžna Libuše" - který zase reprezentuje český vybájený dávnověk - určitě tento film obstál. A to ve všech oblastech...Nj, Poláci historické filmy točit umí i s malým rozpočtem, my to už nějak nedovedeme (i když byly doby, co jsem točili parádní historické filmy - viz "Jan Hus" a další díly trilogie... ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama