Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (více)
Polsko, 2003, 135 min

Obsahy(1)

Polský historický akční fantasy snímek natočený na motivy románu Jozefa Ignace Kraszewskiho. V předkřesťanském Polsku 9. století se na venkově setkáváme s prostými obyvateli pečujícími o svou půdu a velebícími sluneční božstvo. Pak se zde vynoří mocichtivý princ Popiel a vikinská armáda a nastane doba krvelačného a barbarského násilí, proti kterému se postaví osamělý válečník a slavný lučištník Ziemowit. (Filmbox)

(více)

Recenze (90)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné a objevné zfilmování starých polských bájí (obdoba Jiráskových STARÝCH POVĚSTÍ ČESKÝCH) vyniká precízností výpravy, důkladností scénáře a invenčností při rekonstruování staroslovanského prostředí a jeho velmi torzovitě zachované mytologie. Témata lásky a žárlivosti, lidské malosti a velikosti určitě nejsou výhradně slovanská; důsledně slovanské je však jejich ztvárnění a úspěšná konfrontace s vikingským vojskem. Absence národního bájesloví je vždy tak trochu ochuzením národní duše; Poláci prokázali, že i z mála se dá udělat na úrovni v tomto ohledu přesvědčivé mnoho. Hoffmanovo dílo je určitě nadčasovou výzvou a něčím je nadto ještě víc: strhujícím zážitkem. ()

ryba443 

všechny recenze uživatele

Vynikající film věrně zachycující raný středověk v pohanských časech, který nám ukáže mnoho zvyků a tradic starých Slovanů. Příběh je o mýtických počátcích polského státu na motivech knihy Stará báje od J. I. Krazsewského, od které se sice místy odchyluje, ale nijak mi to nevadí. Například byly sloučeny osudy několika postav, některé pasáže byly zcela vynechány (dobře že tak, ty s křesťanskými misionáři byly pěkně otravné) a na místo Sasů a Pomořanů byli dosazeni Vikingové. Byť je pravdou, že ač to nebylo v knize explicitně řečeno, mezi Pomořany Vikingové klidně být mohli - jedna z největších vikinských osad u Baltu, Jomsborg (dnes Wolin, Polsko) ležela právě v západním Pomořansku. Každopádně, Poláci historické filmy umí, jedinou vadou je naprosto idiotský český název, sice mě nesmyslné české distribuční názvy štvou už hodně dlouho u hodně filmů, ale tady to tupé hovado, které to má na svědomí, fakt přehnalo. ()

Reklama

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Nacpat do českého distribučního názvu Vikingy je dost zavádějící. Ne že by ve filmu nebyli, ale jejich role je okrajová ve srovnání s hlavním tématem, kterým je vznik nejprve knížecí a později královské polské dynastie Piastovců. Hlavním hrdinou je mýtický Siemovít, pradědeček prvního historicky doloženého piastovského vládce Měška I., který se zasloužil o christianizaci Polska. A i tady platilo cherchez la femme: Aby se Měšek mohl oženit s českou přemyslovskou princeznou Doubravkou, která byla křesťanka, musel se nechat pokřtít... Ale o tom příběh filmu není, ten se odehrává v zatím ještě pohanských časech 9. století. -------- V titulcích filmu uvedeno: český název Staré báje Vikingů: Když Slunce bylo bohem; originální název Stara Baśń: Kiedy Slońce bylo Bogiem. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný historický film, Polákům se povedlo daný příběh výborně zpracovat, herecký ansámbl sympatický, ženy krásné, muži stateční a čestní, no a kníže odporný přesně tak, jak jsem očekávala, jeho zločiny jsou i mýma očima neomluvitelné.. Stojí za to vidět, zajímavé nahlédnutí do polských dějin/bájí/legend... ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Historická lahôdka od severných susedov, ktorá sa môže hanbiť len za vizuálne poňatie. Príbeh je takpovediac klasikou o bohatierovi, krásnej žene, útlaku a následnom povstaní. Tieto prvky sú však zaujímavo poprepletané a aj keď už viete, v zhruba v prvej polhodine, ako to presne skončí tak vás to dokáže udržať v pozornosti do konca filmu. Musím ešte vyzdvihnúť, že aj keď sa príbeh odohráva v "pagan" ére, tak sú tam výrazné kresťanské prvky, čo sa mi tam celkom pekne hodilo. Ale tak čo od Poliakov očakávať, všakže. ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama