Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (více)
Polsko, 2003, 135 min

Obsahy(1)

Polský historický akční fantasy snímek natočený na motivy románu Jozefa Ignace Kraszewskiho. V předkřesťanském Polsku 9. století se na venkově setkáváme s prostými obyvateli pečujícími o svou půdu a velebícími sluneční božstvo. Pak se zde vynoří mocichtivý princ Popiel a vikinská armáda a nastane doba krvelačného a barbarského násilí, proti kterému se postaví osamělý válečník a slavný lučištník Ziemowit. (Filmbox)

(více)

Recenze (90)

Stanley 

všechny recenze uživatele

Tento námět skýtal ohromný potenciál, který bohužel film zcela nevyužil. Od začátku je jasné, jak se bude vše vyvíjet, což sice nemusí být vyloženě na závadu, ale sled událostí, v jakých se příběh odehrává, a chování hlavních postav působí příliš strojově a předvídatelně. Nicméně na historickém filmu je důležitější spíše to, zda dýchá skutečnou historií, a to se mu daří! Nedočkáme se žádných čistě namydlených hereckých tvářiček, metrosexuálních svalovců a krásek v kožených bikinách, jak nám běžně servírují současné hollywoodské braky, ale uvidíme ranný středověk ve své vesměs věrohodné podobě. Vynikají velice zdařilé kostýmy, výzbroje a masky a co ještě vyniká, co nelze nezmínit, jsou vskutku přirozeně krásné ženy :-) ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

zaujímavé najmä preto, že filmov z prostredia starých Slovanov je pramálo.... avšak skôr ako etnologicky vierohodný exkurz do prastarých lesov, lúk a hájov to vnímam ako lacný návod pre fašizoidných spoluobčanov, ako pateticky sláviť niektoré barbarské kulty..... možno som príliš prísny v hodnotení, ale vnímal som mnoho skrytých významov, ktoré sa až príliš môžu zaliečať a inšpirovať nízke pudy mladých neofašistov, rasistov a nacionalistov.... ()

Reklama

ZoltanCZ 

všechny recenze uživatele

Výborné. Sice ne až tak jako Ohněm a mečem, ale zábava je to skvělá. Příběh je velice pěkný, má napětí i špetku romantiky, prostě jak by to mělo v historickém filmu být. Kostýmy a výprava nemají chybu, kostýmy jsou věrohodné (nejsem znalec, ale působily tak na mě) a polská příroda je prostě nádherná. Herci nepředvádějí nějaké vyjímečné výkony, ale jsou dostačující. Navíc se zde nesetkáme z žádnými Hollywoodskými krasavci a modelkami s velkým výstřihem, ale s umaštěnými, vousatými a špinavými jizvami pokrytými muži a krásnými slovankami - ne žádná umělá krása a jiné náhražky. Toto je pátá hvězdička filmu. Film má sice nějaké mouchy, ale ty mě připadají nepodstatné. Celkově asi 4,5*, přikláním se však k pěti, takový historický film jen tak zase neuvidím, Poláci umí... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

My máme Přemyslovce a Poláci mají Piastovce. Jenže zatímco my na svojí Korunu Vyšehradu čekáme a jen Svarožic s Perunem vědí, zda se jí dočkáme, tak Poláci už legendu o svém Piastovi natočili a nedopadlo to vůbec špatně. Jasně - mělo to ten tradiční polský patos a nad vizuálními efekty jsem lomil rukama, ale na druhou stranu kulisy i kostýmy byly perfektní a herecký ansábl odvedl solidní práci. A povedené byly i strkanice s Vikingy. Dokonce jsem autorům odpustil vikinskou jízdu - útočili zásadně pěšmo. No jsem zvědav na naše přemyslovské zpracování, ale obávám se, že kvalit Poláků nedosáhneme. 75% ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Nacpat do českého distribučního názvu Vikingy je dost zavádějící. Ne že by ve filmu nebyli, ale jejich role je okrajová ve srovnání s hlavním tématem, kterým je vznik nejprve knížecí a později královské polské dynastie Piastovců. Hlavním hrdinou je mýtický Siemovít, pradědeček prvního historicky doloženého piastovského vládce Měška I., který se zasloužil o christianizaci Polska. A i tady platilo cherchez la femme: Aby se Měšek mohl oženit s českou přemyslovskou princeznou Doubravkou, která byla křesťanka, musel se nechat pokřtít... Ale o tom příběh filmu není, ten se odehrává v zatím ještě pohanských časech 9. století. -------- V titulcích filmu uvedeno: český název Staré báje Vikingů: Když Slunce bylo bohem; originální název Stara Baśń: Kiedy Slońce bylo Bogiem. ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama