Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Gertrude „Trudy“ Ederle (Daisy Ridley) se narodila v roce 1905, vyrostla na Manhattanu a ve dvanácti letech vstoupila do ženské plavecké asociace (WSA), ve které se začala učit americký kraul. Vytvořila mnoho národních i světových rekordů, na Letních olympijských hrách 1924 v Paříži získala dvě individální bronzové medaile a jednu zlatou ve štafetě, a o rok později se rozhodla pokusit přeplavat jako první žena v historii Kanál La Manche. Film Dívka a moře ukazuje tuto její cestu poměrně přesně. (Jirka_Šč)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (51)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Disneyova (pomalu soukromá) doména inspirativních sportovních dramat se rozrůstá o další, řemeslně a emočně naprosto adekvátně zaplavané. Ani se na něj nelze zlobit, vždyť tu "nekonfliktní tendenčnost" (snad i) myslí upřímně, přesně podle příručky. Ve finiši tak budete necynicky jásat s davy, jelikož zapálení Daisy Ridley se opírá o vykreslené rodinné vztahy i nelichotivé podmínky ženského plavání (sportu) své doby a pokoření Lamanšského průlivu jí dá zabrat. 70 % ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ľudia majú radi hrdinské filmy, aj keď sú silne prifarbené, v niektorých pasážach si vymýšľajú až klamú. A ľudia to aj tušia, ale veď kvôli dramatizácii na to predsa hľadieť nebudeme, hlavne nech mi stúpne falošná emócia do hlavy. Trudy je určite hrdinkou v tom, že dokázala to, o čom sa hovorilo, že žena nedokáže. Zvyšok okolo toho sú dosť silne dokreslené veci, aby sa ukázalo, že v silnom patriarcháte jej každý dával polená pod nohy, hoci to celkom tak nebolo. Ako film nakrútené celkom dobre, ako historická udalosť s nánosom potrebných súčasných formuliek to už pokulháva a Disney heroické vložky, kde môžeš preteky vyhrať aj keď prehrávaš po pošmyknutí sa na štarte o pol bazénu, to už je fakt na podlomenie celej dôveryhodnosti filmu. Alebo že by mala v plavkách ukrytý pr(ú)dový motor? ()

Reklama

k212 

všechny recenze uživatele

Natolik mě to vtáhlo a ponořilo, že ani nechápu kde ten film nabral přes dvě hodiny stopáže. Prostě to dějově jelo jak po másle - rodina, plavání, odhodlání, sportovní sen a jeho realizace. Jasně, srozumitelně a přímočaře. Největším záporákem je tu doba a její všeobecně přijímaný sociální konstrukt o chování žen, z našeho dnešní pohledu samozřejmě diskriminace a nejen ve sportovním prostředí, personifikovaně pak sportovní kádři, zhrzení trenéři a zprvu i nedůvěřiví mužští příbuzní hlavní hrdinky. Vizuálně podmanivé zobrazení dobového prostředí i plaveckého boje v rozbouřených vlnách, vtipně zvolená dobová hudba, podmanivý soundtrack a přesné herecké výkony, to jsou velké plusy tohoto filmu. Drobná ale tu jsou, ubrala bych mírně na závěrečném patosu a možná lehce přitlačila na pilu v psychologii Trudy. V této oblasti se tvůrci evidentně snažili vyhnout jakékoliv fabulaci, hrdinka je tak pro diváka po celou dobu záhadou, jediné co s jistotou víme, že má velmi intenzivní citové napojení na sestru, že v rámci realizace svých sportovních snů dokáže odpálkovat a odsunout na druhou kolej prakticky kohokoliv, včetně svého života. Subjektivně je to pro mě určitě víc jak 80%! ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Když to dokáže, zapíšete se do dějin. Jako muž, který to nepřeplaval. A ani neodtrénoval.“ Právě odpor mužské společnosti tady hraje podstatnou roli, protože s ženami se tehdy ve sportu zkrátka nepočítalo. Trudy Ederle tak nebojuje pouze se soupeřkami v plaveckém bazénu a následně s rozbouřenými vlnami mezi Calais a Doverem, ale i s hlavouny ze sportovního prostředí, zhrzenými trenéry a částečně i s členy vlastní rodiny. Každopádně se nám tu s těmi dálkovými plavkyněmi roztrhl (dobře, jen hodně malý) pytel, protože loni se coby první člověk na světě pokusila přeplavat z Kuby na Floridu bez přestávky a bez klece proti žralokům zabejčená Annette Bening, respektive kdysi dávno to nevyšlo, a tak se na stará kolena rozhodla nemožnou výzvu zopakovat. Nejenže si oproti Trudyinu „uzoučkému“ Lamanšskému průlivu ukousla 160 kilometrů neklidných vod, ale uchopení rekordu plavkyně a spisovatelky Diany Nyad mě jednoduše zaujalo víc. Možná proto, že… že Disney. Prostě to má tu všudypřítomnou medovou náladu, je to uchopené a natočené hrozně bezpečně, šablonovitě, opatrně, bez skutečného konfliktu, holt aby se to líbilo celé rodině. Ostatně Joachim Rønning je docela rutinér, ani jeho „podobné“ drama Kon-Tiki nepřineslo žádné ostré hrany, žádnou psychologii nebo skutečně zapamatovatelnou scénu. Navíc je tam pár „úprav“ v zájmu dramatizace, třeba druhý pokus rozhodně nenásledoval jen pár dní po prvním, ale na anglické pobřeží Trudy srdnatě plavala až po roce. Disney ždíme, ale proč ne, jen čtyři hvězdy prostě nedám… ()

Sharleen76 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou jsou nám předkládány příběhy, kdy se na sílu tlačí women power. Jen aby se ukázalo, že ženy dokáží být silnější, než muži. Takové příběhy se setkávají s nepochopením protože nejsou uvěřitelné. A pak tu máme příběh plavkyně Trudy Ederle, která jako první žena v historii přeplavala Kanál La Manche. Příběh, který ukazuje pravdu, že i ženy dokáží to co muži a možná i lépe. Není to jen film o tom, že jedna žena přeplavala jeden kanál. Oproti jiným příběhům, na tenhle jsem se dívala opravdu s obdivem. ()

Zajímavosti (10)

  • Trudy Ederle (Daisy Ridley) vítaly po jejím návratu na Manhattanu více než 2 milióny lidí. (Jirka_Šč)
  • Film sa od skutočných udalostí niekoľkokrát odchyľuje, pravdepodobne kvôli dramatickému efektu. Po prvé, film naznačuje, že Ederlin výkon na Olympijských hrách v Paríži bol sklamaním, pričom získala iba jedinú bronzovú medailu. V skutočnosti získala dve individuálne bronzové medaily a zlato v štafete na 4x100 m. On a jej tímoví kolegovia sa zúčastnili prehliadky na uvítanie amerického tímu. Po druhé, medzi Ederlinim prvým a druhým pokusom preplávať kanál La Manche uplynul takmer presne rok, pričom sa medzi oboma pokusmi vrátila do New Yorku. Film tiež zabúda na skutočnosť, že ako "rozcvičku" pre svoj prvý pokus Ederle plával 22 míľ z Battery Parku (NY) do Sandy Hook (NJ) v čase, ktorý nebol prekonaný 81 rokov. (Arsenal83)
  • Vývoj filmu sa začal v roku 2015 po tom, čo producent Jerry Bruckheimer získal filmové práva na knihu Glenna Stouta z roku 2009. Natáčanie prebiehalo medzi májom a júnom 2022. (Arsenal83)

Reklama

Reklama