Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Richard Gere se představuje v roli prominentního právníka Martina Vaila, který se rozhodne bezplatně hájit kentuckého mladíka Aarona Stamplera (Edward Norton), obviněného z vraždy chicagského arcibiskupa. Zkrvavený Aaron byl zajat po zběsilé honičce odvysílané v přímém televizním přenosu. Vail proto cítí, že by tento zdánlivě jednoznačný případ mohl přispět k jeho prestiži. Obžalobu zastupuje asistentka státního návladního Janet Venableová (Laura Linneyová), Vailova bývalá přítelkyně. Vailův případ se navzdory jeho očekávání zkomplikuje poté, co psychiatrička Molly Arringtonová (Frances McDormandová) dospěje k závěru, že Stampler trpí mnohočetnou poruchou osobnosti. Vail také odhalí důkazy o tom, že byl arcibiskup zapleten do spekulací s pozemky a zneužíval mladé ministranty. Cynický a prospěchářský právník tak čelí skličující vyhlídce, že si jeho klient skutečně zaslouží tu nejlepší obhajobu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (613)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Arcibiskup Rushman byl zavražděn a zakrvaveného mladíka Aarona Stamplera, přistiženého u těla oběti, by mohl zachránit jen zázrak nebo právník Martin Vail. Vailovi nezáleží na Stamplerově vině či nevině, protože tuto podružnou skutečnost umí věrně zakamuflovat v džungli paragrafů. Pro něj je důležité, že se může opět mediálně zviditelnit, neboť obhajoba mučedníka je nejlepší reklamou pro rozkvět živnosti. Tentokrát se však bude muset vyrovnat s tím, že někdo přemýšlí minimálně stejně zvráceně jako on a cena za popularitu bude mnohem vyšší, než si původně myslel. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mediální zájem je přesně tím, co prominentní právník Martin (spolehlivý Richard Gere) miluje. Proto se ujímá případu brutální vraždy váženého chicagského arcibiskupa, který ale (jak se brzy ukáže) trochu fušoval do porna. Právnické drama je prozatímním vrcholem rutinéra Gregory Hoblita, především ale jízdou hereckého zjevení Edwarda Nortona (hnedle nominace na Oscara). O debutu duševně rozpolceného skautíka Aarona se začalo záhy mluvit, Norton se okamžitě díky své inteligenci a instinktu prosadil i do dalších rolí a dnes platí za nejvýraznější ikonu své generace. Hoblitovo drama ale místy sráží přespříliš upovídané scény, návaly klišé i nudnější rytmus vyprávění. *** a ½.. ()

Reklama

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Mě se tento film velice zamlouval co do obsahu i konečné scény s ústředním psychopatem, který hrál velice vysokou hru a vyhrál nad příliš úzkoprsým a panovačným právníkem, jež viděl ve svém klientovi jediné, další případ, který musí vyhrát a vyhrál, žel v tomto případě k neprospěchu společnosti!!! Jedná se o velice inteligentní zápletku, která spočívá v morálních zásadách advokátů, jejich ochotě říkat pravdu a jejich přístupu k spravedlnosti, měl by shlédnout každý začínající právník.....a zamyslet se! Mravní kodex by měl existovat nejen u lékařů!!!! ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Přestože nemám rád právníky, uznávám (ač nerad), že to bez nich nejde. Právní spory sice jednomu na náladě nepřidají, ale rozhodně jsou lepší variantou než zfanatizovaný dav s vidlemi a pochodněmi. Nebo s hromadou kamení v případě všech těch Novoevropanů. V tomto snímku mi však nevadil advokát Martin Vail; neseděl mi ale Richard Gere jako jeho představitel. To je totiž jeden z herců , které vnímám jako krajně přeceňované; pro mě to byl vždycky takový úlisný slizoun. Film měl pro mě zajímavé téma, a i když bych mohl mít k jeho provedení nějaké ty výhrady, nechám je stranou jako méně podstatné, a radši vyzvednu skvělý výkon Edwarda Nortona, na němž celá tato záležitost stála. Když se to tak vezme, dostal Aaron/Roy ve filmu jen nemnoho prostoru, ale přesto jsou to právě jeho scény, pro něž jsem snímku přihodil i čtvrtou hvězdičku. Z ostatních herců jsem měl v tomto případě dojem, že tu fungovali jen jako podpora pro skutečnou hlavní postavu. / Poučení: Každý má právo na obhajobu, přestože mě to v některých případech přímo sere. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Čím dál častěji mívám chuť na starší film, který je ryze kvatitní. Dobrý ve všech ohledech, skvěle napsaný, nasnímaný, zahraný. A tím nemyslím jen Eda Nortona, protože tady byli výborní všichni. Jasně že jsme to už za ty roky někde viděli, to ale vůbec nevadí. Film natočený na film, s dobrou hudbou, světlem, atmosférou, s vůní whisky a cigaret, se špínou církve, politiky a tanečky justice... Poctivé čtyři, ale ode mě plný počet, protože jak říkám, takové filmy se dávno netočí, takže od radosti. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (14)

  • Natáčelo se od 28. dubna do 12. července 1995 ve státech USA – Západní Virginie, Illinois a Kalifornie. (Varan)
  • Prvotním strachem je myšlen strach ze smrti, který si každý více či méně vědomě v sobě neseme jako celoživotní trauma a které nás činí nesvobodnými. Přírodní civilizace si tohoto Kainova znamení byly vědomé, a proto měly rituály smrti, které jim pomáhali strach ze smrti transformovat. (sator)

Reklama

Reklama