Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Richard Gere se představuje v roli prominentního právníka Martina Vaila, který se rozhodne bezplatně hájit kentuckého mladíka Aarona Stamplera (Edward Norton), obviněného z vraždy chicagského arcibiskupa. Zkrvavený Aaron byl zajat po zběsilé honičce odvysílané v přímém televizním přenosu. Vail proto cítí, že by tento zdánlivě jednoznačný případ mohl přispět k jeho prestiži. Obžalobu zastupuje asistentka státního návladního Janet Venableová (Laura Linneyová), Vailova bývalá přítelkyně. Vailův případ se navzdory jeho očekávání zkomplikuje poté, co psychiatrička Molly Arringtonová (Frances McDormandová) dospěje k závěru, že Stampler trpí mnohočetnou poruchou osobnosti. Vail také odhalí důkazy o tom, že byl arcibiskup zapleten do spekulací s pozemky a zneužíval mladé ministranty. Cynický a prospěchářský právník tak čelí skličující vyhlídce, že si jeho klient skutečně zaslouží tu nejlepší obhajobu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (613)

HellFire 

všechny recenze uživatele

Primal Fear funguje díky skvělému scénáři a hereckému umu Richarda Gerea a Edwarda Nortona. Není to žádný klenot kinematografie, ale poctivý, gradující thriller. A to se taky cení, takových moc není. Začátek je jednoduchý a přímočarý. Někdo zabil arcibiskupa a z místa činu utíká Norton, přistižen policií. Obhájce v podání Richarda Gerea se případu hned chytí a nabízí svou službu Nortonovi zdarma protože věří, že je nevinný. Jediným faktem zatím zůstává, že Norton je chycen, jak utíká od sídla arcibiskupa v zakrvácených šatech. Žádný přímý důkaz ani motiv, pouze fakt, že Norton zpíval ve sboru a s arcibiskupem se znal blízce. Příběh postupně odkrývá další fakta, jako Nortonova kamaráda Alexe, který je přistižen v Nortonově bytě a následně fakt, že tito dva spolu s další kamarádkou pro arcibiskupa točili lechtivé filmy. K tomu připočítejte napojení arcibiskupa na vlivné lidi a jejich skupování pozemků a na zvraty máme zaděláno :). Zásadním se ale stává až moment, kdy Gere v cele zatlačí na Nortona a ukáže se, že ten trpí poruchou osobnosti a že opravdu arcibiskupa zabil, ale sám o tom neví. Gere tedy ztrácí svou obhajobu, ale stále pracuje na tom, jak očistit svého klienta. Konec ale nechá všechny na pochybách. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $56,116,183Tržby Celosvetovo $102,616,183║ Hneď od úvodu film prezieravo nahrá sledujúcemu ako to všetko asi pekne skončí(a aj tak sa prevažne deje) ale najprv príde v 3/4 filmu slušný boom z Edwardom Nortonom a z jeho rozdvojenou osobnosťou, čo nám dá menšie vytriezvenie z faktu, že nejde len o taký priamočiary súdny proces na aký sa to do tej chvíli tvárilo a záverom príde úplne schladenie a vytriezvenie, ktoré dá filmu úplne inú tvár, prinucujúc udeliť filmu vyššie hodnotenie než bolo takmer počas celého filmu skoro jasné(65%-70%). Film vyťahuje hlavne charakter dobre zahranej postavy Edwarda Nortona. /80%/ ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Excelentní soudní thriller, který Vás donutí silně se zamyslet nad vinou a trestem a který ve Vás bude ještě několik dní doznívat. Jak moc záleží na kvalitním obhájci, prokurátorovi i soudci, zda obviněný dostane (v extrému) trest smrti, nebo naopak půjde po léčení domů? Kde končí hranice svéprávnosti a normálnosti, kdo je s jistotou určí? Kolik záleží na moci a konexích podezřelého z trestného činu, zda bude vůbec obviněn a souzen? Dobrý napínavý film s výbornými herci. Trailer: http://www.csfd.cz/film/15095-prvotni-strach/videa/ ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zjistil jsem, že soudní thrillery jsou mou krevní skupinou. Ten film je tak skvěle napsaný, zahraný, inteligentní, napínavý, místy dech beroucí a s úžasným a nepředvídatelným závěrečným zvratem, že opravdu nemohu nic vytknout. Gerard Gere geniální, nikdy jsem ho nemusel, zde jsem mu však velmi fandil a Edward Norton byť jako mlaďík tak klobouk dolů před jeho talentem. 90% ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Jak už tu hodněkrát padlo, výborně obsazený a zahraný hlavně ze strany Nortona. Ten zahrál rozdvojenou osobnost s naprostým přehledem, že mě ani na chvíli nenapadlo, že by to mohl hrát - že prostě takový je. A pak tady máme oskary, vyhrál to Cuba Gooding Jr za Jerry Maguire, který zahrál také skvěle ale o hvězdu méně, což je podstatný rozdíl. Každopádně na omluvu komise - Prvotní strach nejspíše cítila komise u Oscarů, jelikož to byl teprve druhý a u Cuby Goodinga Jr to byl asi 15 film. Myslím, že ale mají čeho litovat, protože Edward ukázal, že umí a umí mnohem lépe než sposta ostatních. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (14)

  • Schizofrenie se často laicky používá nesprávně a takto je tomu bohužel i v tomto filmu. Správné označení ze strany znalkyně ve filmu mělo znít disociativní porucha (také mnohočetná porucha osobnosti). (rezzzy)
  • Ve 23. minutě se Martin (Richard Gere) sleduje zprávy v TV a odkládá flašku vody vedle sebe na křeslo. Flaška spadne, přesto o pár záběrů později stojí. (J.A.K.)
  • Hned na začátku filmu ve 20. minutě zavazuje sekretářka Naomi (Maura Tierney) motýlka Martinovi (Richard Gere) a zapomene mu vytáhnout cípy límce. Martin odchází za roh, avšak když po vteřině nakoukne zpět, cípy límce jsou v pořádku. (J.A.K.)

Reklama

Reklama