Reklama

Reklama

Ratatouille

  • USA Ratatouille (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Poznejte Paříž, město nekonečných možností a gurmánský ráj, z nové perspektivy a zamilujete si ji! V jedné z nejlepších pařížských restaurací sní krysák Remy odvážně o tom, že se stane vyhlášeným francouzským kuchařem. Nenechá se zviklat výtkami ostatních členů rodiny, aby se spokojil pouze s tradičním životem obyčejného hlodavce, a s pomocí kamaráda Linguiniho, stydlivého a podřadného odnašeče odpadků, se vydá na cestu těch nejnepravděpodobnějších zážitků, humorných kousků a kulinářských triumfů, o kterých by jeden bez druhého ani nesnili. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (1 305)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $150miliónovTržby USA $206,445,654Tržby Celosvetovo $623,707,397Tržby za predaj DVD v USA $189,389,404 //počet predaných kusov 12,521,033║ Brad Bird opäť dokázal svoju excelentnú elegantnosť vyprávania príbehu. Pixar a jeho animačné vypointované napredovanie, do detailu prešpikované. /videl v kine: 95%/ ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Já chcu doma taky takovou "myšku":) Kdyby se rej těchto roztomilých krys dostal před zraky Štětináčovi z Bratrstva Kočičí pracky a nebyli by dost rychlí, nejspíše by si jich dokázal pochytat tolik, co je jen libo:) Pixar samozřejmě opět válí (jak jinak, že:). Tentokráte se pracovité ruce jeho úchvatné tvorby semknuly okolo jedné restaurace v Paříži. Pro uskutečnění svých záměrů do svého plánu zapojil pihatého, nosatého, outsiderského kluka, který se stane druhořadým vynašečem odpadků. Dále nekompromisní, avšak chápavou a přívětivou černovlasou kuchařku, nepříčetného a věčně rozlíceného šéfkuchaře velikosti skřítka, původem německého chlapíka coby zástupce šéfkuchaře s vražedným pohledem a nakonec i toho nejváženějšího a nejobávanějšího kritika. Hlavním hrdinou je však ten nejmenší ze všech. Je to krysa. A má (je) pod čepicí:) Nedokáže se smířit s tím, že by se stravovala jako krysa, žila jako krysa a měla vztah k lidem jako krysa. Je totiž vysoce inteligentní a společenská. Jmenuje se Remy a jednou bude dost možná nejlepším kuchařem v Paříži. Ratatouille je přesně takový, jak si představujete, že by delikatesní, jedinečná a chuťové buňky naplňující specialita od Pixaru měla být:) Tento "chod" obsahuje mimo jiné i důležité a osvědčené přísady jako krásnou animaci i kameru, záběry na osvětlenou Paříž, svižné tempo v ději, roztomilý příběh s jemnou špetkou dojemnosti a především také množství scének, které úspěšně dokáže způsobit záchvaty smíchu, stejně jako dokáže vytvořit velké, upřímné úsměvy na tvářích diváků. "Bloudí tu fantom krysího ducha!" :) ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Doba, ked ludia hltali kazdy 3D nimak je davno za nami. 3D animacia sa ruti rychlo dopredu, a ked kedysi stacilo par sikovnych grafikov a niekolko dobrych napadov, dnes to funguje uz inac. Je velka pravdepodobnost, ze ked sa nechate zlakat nechutne milymi zvieratkami vyskierajucimi sa na vas z posteru, dostanete len nadielku imbecilnej a primitivnej "zabavy" a otrepanych napadov, ktora ma od tej skutocnej zabavy velmi daleko. Decka sa toho zrejme tak rychlo neprejedia, my starsi vsak toho mame uz pokrk. Avsak...este je tu Pixar. A Pixar znova na plnej ciare zabodoval. Grafiku znova posunul o velky kus dopredu (animacia a kamerove nalety su uzasne), znova priniesol hromadu sviezich a zabavnych napadov, znova vymyslel niekolko neokukanych charakterov...pani moji, pred tymto by zmekol aj sam velky kritik EGO. Dovidenia pri Wall E. Uz teraz som si isty ze to bude skvely animak. (10/10) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nádherný, přenádherný animáč od Pixaru, který zaručeně pohladí na duši. V tom je také jeho kouzlo. Myšičky byste vyháněli koštětem z kuchyně, kdykoliv byste se podívali, jenže tyhle myšičky jsou jiný myšičky, takový myšičkovitější a když ještě umějí vařit, tak v čem je problém a nakonec v nějaké té myšičce objevíte kouzlo kuchaře a budete mít o práci postaráno. Ratatouille je totiž příjemný, pěkně animovaný film, který se Pixaru jako obvykle povedl. Možná mi nesedí lehká předvídavost nebo přílišná dětinskost, ale i tak na druhou stranu je tenhle film filmem, na který jen tak nezpomenu a Pixaru jméno kazit ve světě rozhodně nebude. Teď mě napadá, když na to koukám druhý den znova. Ten plný počet si to zasloužit musí. Takové animované filmy nikdy nezkazí náladu, ať už je jakákoliv.A musím se přiznat, že ta konečná scéna mě opravdu dost příjemně zarazila. Ale to musíte vidět sami... --- Ne každý se může stát velkým umělcem, ale velký umělec může přijít odkudkoliv. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Jako každý rok tak i tento nám hoši z Pixaru udělali radost. Ratatouille je opět trochu jiný a trochu více vzdálený dětem. Ale je opravdu vidět, s jakou láskou byl tento animák dělán (což se o jiných říct nedá) a měl jsem po skončení filmu chuť jít si koupit letenku do Francie, a to ještě větší než po Dobrém ročníku :-). A navíc je tam božská postava kritika Antona Egona, která vážně neměla chybu. Prostě Pixar to opět zvládnul, ale musím se také přiznat, že letošní Divoké vlny se mi líbili ještě o chloupek víc. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (60)

  • Mezi odbornými konzultanty filmu byl i legendární Thomas Keller, dlouhodobě považovaný za jednoho z nejlepších šéfkuchařů světa. V kontextu s dějem filmu je půvabné, že Keller je - kromě úžasné řemeslné zručnosti a proslulého perfekcionismu - proslulý mimo jiné i tím, že často používá novátorské postupy pro vytváření rafinovaných pokrmů, které v hostovi podprahově vyvolají vzpomínky na něco důvěrně známého. Pro vskutku vymazlenou verzi titulního pokrmu, kterou v závěrečné pasáži připravuje Rémy (Patton Oswalt), Keller zkombinoval tradiční provensálský recept na ratatouille s tureckou kuchyní inspirovaným "konfitem byaldi". Podle tohoto  "oficiálního" receptu, který Pixar s Kellerem zveřejnili, si jej můžete připravit i doma... máte-li ovšem odvahu pustit se do pořádné piplačky. Nejprve si samozřejmě připravte všechny PŘÍSADY:
    - Zelenina: 1 cuketka, 1 japonský lilek, 1 žlutá tykev, všechny do 150 gramů, nakrájené na tenoučká, méně než dvoumilimetrová kolečka. 4 oválná rajčata, nakrájená stejným způsobem. 1/2 lžičky nasekaného česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1/8 lžičky lístků tymiánu, košer sůl, čerstvě mletý pepř.
    - Piperáda: 1/2 červené, 1/2 žluté a 1/2 oranžové papriky, všechny zbavené semínek, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžička jemně nasekaného česneku, 110 g jemně nasekané cibule, 3 rajčata o celkové váze přibližně 350 g, oloupaná, zbavená semínek a jemně nasekaná (šťávu uchovejte), 1 snítka tymiánu, 1 petrželová nať, 1/2 bobkového listu, košer sůl.
    - Zálivka: 1 lžíce panenského olivového oleje, 1 lžíce balsamikového octa, hrst čerstvých bylinek (kerblík, tymián, květy tymiánu, košer sůl, čerstvě mletý černý pepř). Máte? Tak teď směle do toho a následujte tento POSTUP:
    - Předehřejte troubu na 230 stupňů. Půlky paprik naskládejte řezem dolů na alobalem vyložený plech. Pečte asi patnáct minut, dokud se neuvolní slupky. Nechte vychladnout, oloupejte a jemně nasekejte.
    - Do středně veliké pánve či kastrolu nalijte olej a nasypte česnek a cibuli. Na mírném ohni nechte asi 8 minut změknout, ale ne zhnědnout. Přidejte rajčata a rajčatovou šťávu, tymián, petržel a bobkový list. Zvolna duste asi 10 minut doměkka - mělo by zůstat jen malé množství tekutiny a směs by neměla hnědnout. Přidejte papriky a povařte je až změknou. Podle chuti osolte a vyjměte bylinky. Směs rozprostřete po dně zapékací pánvičky s průměrem 20 cm. Jednu lžíci směsi dejte stranou.
    - Předehřejte troubu na 135 stupňů. Ve středu pánvičky s piperádou vytvořte z 8 koleček zeleniny kroužek. Druhy střídejte a plátky klaďte tak, aby se překrývaly. Obdobným způsobem vyložte celou nádobu soustřednými kružnicemi. Dbejte, aby se jednotlivé kružnice překrývaly a vrstva zeleniny se směrem ke středu nepatrně zvedala (není nutné spotřebovat všechnu zeleninu).
    - V míse smíchejte česnek, olej a tymián, podle chuti osolte a opepřete. Rozsypejte po zelenině. Pánev přikryjte alobalem - kolem okrajů jej těsně upevněte. Pečte zhruba dvě hodiny, dokud nebude zelenina křehká (zkuste špičkou nože), sejměte alobal a pečte neodkryté ještě dalších 30 minut. Pokud zelenina začne hnědnout, znovu zakryjte alobalem. Zůstane-li v pánvi příliš veliké množství tekutiny, zredukujte ji na mírném plameni. (V této fázi můžete pokrm nechat vychladnout, zakrýt a uchovat v ledničce až dva dny. Podávejte studený nebo ohřátý v troubě při 175 stupních.)
    - Zálivka: smíchejte zbylou piperádu, olej, ocet a bylinky, podle chuti osolte a opepřete.
    - Nechte byaldi lehce znědnout na grilu. Naporcujte na čtvrtiny a pomocí ploché obracečky velmi opatrně přeneste na talíř a rozhrňte do vějíře. Pokapejte zálivkou. Podávejte teplé. (NIRO)
  • Pro zmapování Paříže a její následnou animovanou podobu pořídil štáb přes 4 500 snímků. Gusteauova restaurace se nachází na levém břehu Seiny v 5. pařížském okrsku. (CrypzzXD)
  • Aby animátoři zjistili, jak by vypadala houba se sýrem ožehnutá bleskem, přiložili k této kombinaci skutečný hořák a grilovali. (CrypzzXD)

Související novinky

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Čekají nás Auta 3 a Úžasňákovi 2

Čekají nás Auta 3 a Úžasňákovi 2

20.03.2014

Disneyovský šéf Bob Iger se předevčírem dělil s akcionáři o momentální stav mnoha chystaných projektů. Jak známo, Disney mimo jiné vlastní Marvel, Pixar a Lucasfilm, došlo tedy na řadu značek, který… (více)

Pixaři jdou do „živé akce“

Pixaři jdou do „živé akce“

17.03.2008

Ne že by je digitální animáky už nebavily, nebo jim snad málo vydělávaly (neodolatelné trailery na novinku VALL-I naznačují, že o jedné z čelních pozicí v řebříčku největších letních hitů je… (více)

Reklama

Reklama