Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (120)

topi 

všechny recenze uživatele

Alex Cox, režisér podivnosti Repo man hned dva roky poté natočil životopisný snímek z hudebního prostředí. Nejsem žádným velkým fanouškem Sex pistols, film mě přesto uchvátil. Pro Garyho Oldmena to byla první hlavní role a vůbec bych se nebál říct, že i jedna z nejpovedenějších, jakou kdy vytvořil. To samé platí i o Chloe Webb. Spolu ztvárnili neskutečně věrný a šílený pár a jejich propad na absolutní dno všeho je děsivě mrazivý. Marně bych zde hledal nějakou pozitivu, tohle je fakt hlavně bordel, špína, chlast, drogy, z nichž hlavně herák je nejdůležitější součástí životní rebélie Sida a Nancy. A hlavně taky PUNK!!! ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Punkovou muziku jsem měl tak do dvaceti hodně rád, Pistole obzvlášť a Great Rock'n'Roll Swindle z ohraný VHSky jsem považoval za supr biják, hlavně jeho pařížskou pasáž se Sidem. A bavilo mě chodit chlastat a pogovat na punkový koncerty a lákal mě punkovej život. Ale v jádru jsem nebyl žádnej punker, jen pozorovatel. A dneska už mě nějaký výjevy ze života vysmaženejch a vypitejch degenů, jako byli Sid & Nancy, ani nebaví pozorovat. Starej dobrej Morrison byl sice taky smažka, vejpitka a kurevník, ale zároveň i intoš a mystik, svým způsobem. Zatímco tihle dva vylízanci... škoda slov. Ale co naplat, muzika je to pořád skvělá, mladej Oldman parádně špulí držku a drtí svůj anglickej přízvuk, a tenhle film je fakt zatraceně dobře natočenej. Škoda jen, že se neobjevila fatální postava Sidovy matky, ale to asi proto, že se to jmenuje jen 'Sid and Nancy', že jo. ()

Reklama

Santino7 

všechny recenze uživatele

Pomerne zaujímavý životopisný snímok mapujúci punkovú éru prostredníctvom Sida Viciousa, basgytaristu dnes už legendárnych Sex Pistols. Musím povedať, že hoci punk nikdy nebol tak úplne mojou "šálkou kávy", film ako taký mi pripadal pomerne zaujímavý. Teda aspoň do určitého okamihu, presnejšie zhruba do polovice - po rozpad kapely. Páčilo sa mi to najmä kvôli samotným Sex Pistols, ich hudbe, koncertným záberom atď... No skrátka absolútne najväčšou prednosťou tohto filmu je pre mňa jednoznačne zachytenie dobovej atmosféry a celkovej nálady, aká v tom čase u britskej mládeže panovala. Keď sa film prehupol do druhej polovice, tak už to bohviečo nebolo a po chvíľke sa mi to aj dosť zunovalo, kvôli čomu som to ani nezvládol dopozerať na jeden šup, bol som totižto znudený. Prišlo mi to príliš monotónne, stále sa nesúce na jednej a tej istej vlnovej dĺžke, ktorá ma po pravde ani nejak extra nezaujímala - zhruba hodinu vkuse pozorovať dve drogovo závislé trosky a ich "zmysluplné" dialógy, tak to naozaj nie, to už neospravedlní ani ten punk... Keď už, tak snímkov zaoberajúcich sa drogovou tematikou by sa našlo hneď niekoľko a to omnoho kvalitnejších. Preto Sida a Nancy vnímam viacmenej iba v tej životopisnej rovine, ktorá však mohla (a mala!) byť poňatá radšej trochu inak - aj keď chápem, že vzťah Sida a Nancy bol asi v čase vzniku skutočne horúcou a často diskutovanou témou vhodnou na sfilmovanie (inak mladý Gary Oldman svojim výkonom vcelku aj zaujal, lenže Chloe Webb bola podľa mňa fakt príšerná - a jej český dabing bol ešte dvakrát tak neznesiteľný a to už je čo povedať!). Občasná snaha o spestrenie nejakými tými umeleckými scénkami (Sidov "vražedný" sólo koncert niekde uprostred filmu atď.) mi bola síce sympatická, avšak že by boli nejak prehnane kvalitné, to sa taktiež povedať nedá. Takže ak by som mal tento môj chaotický komentár (keď punk, tak punk!) nejak zhrnúť, vizuálna stránka filmu ďaleko predčila tú obsahovú, čo je podľa mňa vcelku škoda. Keby bol scenár trošku prepracovanejší, snímok by totižto mohol u publika rezonovať kľudne aj dodnes. Takto to asi zaujme viacmenej len tých, ktorí na Sex Pistols vyrastali a majú s danou kapelou už nejaké tie roky odžité. To však môj prípad nie je ani zďaleka, takže za mňa len taký (slabší) priemer. A aj to len kvôli tomu, že film ako celok je punk asi vo všetkých možných (aj nemožných) ohľadoch. 3/5 ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Na Sid a Nancy jsem se dlouho tesil a tak jsme si jej naserviroval v pozdnich hodinach. Muzu rict ze jsem se celkem bavil ikdyz trosku me schazelo to ze Sid vlastne za cely film neukazal ani kousek neceho dobreho co by na nem bylo. Kazdopadne Gary Oldman udelal pro roli maximum a vesmes sem mu ten jeho projev sezral - dost tomu i prispela velka podobnost se samotnym Sidem. Takze pokud si chcete dat jednu velkou zivotni(punkovou) jizdu smerem dolu tak toto bude nejlepsi volba 70% ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Parádní vystoupení kapely Plexis na Starák Festu v Říčanech ve mně vyvolalo vlnu punkové euforie, kterou následné zhlédnutí Sida a Nancy změnilo v cunami. Scénář možná mohl být lepší, naštěstí jeho nedostatky bez problémů zakrývají výborná atmosféra a výborný Gary Oldman. V podstatě mám pouze jednu výtku, nebo spíše jen takovou poznámku. Přišlo mi, že Oldman ztvárňuje Sida jako o něco větší trosku, než jak Sid působí na různých dobových videozáznamech. Patrné to je třeba při srovnání videí s písní My way. Zatímco skutečný Sid sice vypadá lehce zmaštěně, ale celkově vystoupení zvládá a ještě se přitom i baví, v Garyho podání to působí, že místy neví, která bije, a že může každou chvíli zkolabovat. Ale možná je to jen takový můj dojem... ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • Alex Cox považoval názov Sid a Nancy za nudný a nevýrazný, najviac sa mu páčil distribučný názov na kazetách v Mexiku, kde ho pomenovali Dva životy zničené drogami. (classic)
  • Ozdobu, kterou Sid na lodi dostává od Nancy, ve skutečnosti dostal od Chrissie Hynde z kapely The Pretenders. (S.i.d.)
  • Spevák Sex Pistols Johnny Rotten označil film za prostoduchú oslavu heroínu, obyčajnú fantáziu s množstvom vymyslených scén. Jediné, s čím bol spokojný bol Gary Oldman (Sid Vicious), ktorý podľa Rottena rozhodne nebol vinný tým, ako film dopadol. (classic)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno